Τρίτη, 07 Μαΐου 2024

Κωστής Χατζηδάκης: "Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος!" (Video)

ΔΕΗ, ενέργεια και αγωγοί οι προτεραιότητες του υπουργείου!

17 Ιουλίου 2019 16:38
Κωστής Χατζηδάκης:

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης με άξονα την ενεργειακή διπλωματία της χώρας αναφέρθηκε μιλωντας στο συνέδριο του Economist ο Κωστής Χατζηδάκης. Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ενίσχυση και η επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος!

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ, περισσότερες ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Για τις ενεργειακές υποδομές, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου συζητείται από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο, το 2009.

Εξέφρασε πάντως την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε, όπως είπε, τις δοξασίες «και έχει προσχωρήσει στις δικές μας απόψεις ως προς το ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος στον τομέα της ενέργειας. Έτσι υπάρχει μια βάση για τις επιχειρήσεις και τους διεθνείς παράγοντες». Έχει σημασία να πάμε γρήγορα, υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την υλοποίηση των έργων, ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης και στις διασυνδέσεις των νησιών και κυρίως της Κρήτης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τόσο την μικρή (μέσω Πελοποννήσου) όσο και τη μεγάλη (μέσω Αττικής) διασύνδεση. «Προφανώς θα θέλαμε σύνδεση με την Κύπρο, αλλά η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης είναι επείγον θέμα. Υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν όλα μαζί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες στις σχέσεις με την ΕΕ ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που ορίστηκε υφυπουργός ο κ. Γεράσιμος Θωμάς ήταν αυτός. «Θα προσαρμοστούμε στο ενωσιακό πλαίσιο και θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με βάση το εθνικό συμφέρον», είπε.

Ανήγγειλε εξάλλου ότι την ερχόμενη εβδομάδα (24-25 Ιουλίου) θα μεταβεί στο Κάιρο για την υπουργική συνάντηση για την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός υπουργός.

Αναφερόμενος στην εν λόγω συνάντηση, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε ότι στόχος είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ενέργειας. Αναφερόμενος στις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή σημείωσε ότι το επιθυμητό θα ήταν να γίνει η Τουρκία μέρος της λύσης, ωστόσο στόχος της είναι η δημιουργία αναταραχής ώστε na εμποδίσει τις εταιρείες να εργαστούν.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης πρότεινε να προχωρήσει άμεσα η κύρωση από την Βουλή των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Οι προτεραιότητες της ενεργειακής στρατηγικής, όπως ανέφερε είναι οι έρευνες υδρογονανθράκων, η ολοκλήρωση έργων υποδομής, η περιφερειακή και διεθνής συνεργασία, το κοινό ενεργειακό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου και η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

Σοκάρει ο Χατζηδάκης: "Η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα ούτε για κολώνες"!

Ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε μία τραγική εικόνα όσον αφορά την κατάσταση της ΔΕΗ μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι σε άσχημη κατάσταση δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, κανείς δεν είναι τρελός να την πάρει»

«Η ΔΕΗ είχε 90 εκατ. ευρώ κέρδη το 2014 και τώρα έχει 900 εκατ. ευρώ ζημιές το χρόνο. Ποιος θα πάρει τις ζημιές με το “καλημέρα”;» διερωτήθηκε.

«Παλεύουμε να μη μείνει η χώρα στο σκοτάδι, ήδη έχουν γίνει τοπικά μπλακ άουτ όπως στην Αθήνα και στο Λασίθι», δήλωσε ακόμη ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε: «Αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσει η χώρα». Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

«Το σύστημα ηλεκτρικής ενεργείας είναι σε οριακή κατάσταση. Την Πέμπτη το πρωί έπαιρνα εγώ ο ίδιος τους μεγάλους παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας και ζητούσα γεννήτριες, δεν υπήρχαν, έχουν πάει σχεδόν όλες σε Κρήτη, Ρόδο Σαντορίνη. Δεν έχουν γίνει τόσα χρόνια οι συνδέσεις των νησιών με υπόγεια καλώδια ιδίως της Κρήτης», τόνισε ακόμη ο υπουργός Ενέργειας.

«Οι στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ, οι κολώνες, δεν είναι σε μεγάλη επάρκεια διότι η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά για να δώσει στη θυγατρική της το ΔΕΔΔΗΕ να αγοράσει κολώνες εκεί είμαστε», είπε ακόμη και συμπλήρωσε «Δε θέλουμε να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ».

Τέλος, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι έχουν γίνει σειρά άστοχων επιλογών από την προηγούμενη κυβέρνηση, με βασική όταν το καλοκαίρι του 2015 είχε συμφωνηθεί με την τρόικα να πάει η ΔΕΗ από το 90% στο 50% της αγοράς σε πέντε χρόνια, έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος. «Ο ορκωτός ελεγκτής Ernest & Young είπε ότι η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν το είπα εγώ», σημείωσε ακόμη.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share