Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ξαφνικό σοκ - Σου «βαράνε» πρόστιμο αν έχεις πάρει αυτό το επίδομα!

Απίστευτο κι όμως... ελληνικό!

28 Νοεμβρίου 2022 16:22
Ξαφνικό σοκ - Σου «βαράνε» πρόστιμο αν έχεις πάρει αυτό το επίδομα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της ΔΥΠΑ που αφορούν άνεργους οι οποίοι ενώ είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο και καρπώνονται επιδόματος και παροχές , παράλληλα, ασκούν και επαγγελματική δραστηριότητα.

Με διαγραφή από το μητρώο του ΟΑΕΔ έως και 2 χρόνια και επιστροφή όλων των επιδομάτων και πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ απειλούνται όσοι «άνεργοι» εντοπιστούν ότι ακολουθούν τέτοιου είδους τακτικές. Επιστροφή επιδομάτων, πρόστιμο από 500 ως και 10.000 ευρώ και διαγραφή από το μητρώο του ΟΑΕΔ ως και 2 χρόνια είναι οι ποινές που θα επιβάλλονται στους ανέργους που εργάζονται χωρίς:

να το έχουν δηλώσει στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ή που αρνούνται τρεις προτάσεις για να αναλάβουν εργασία με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει το ατομικό τους σχέδιο.

Δείτε επίσης: «Εκτίναξη» στα ΑΤΜ - Το επίδομα που αυξάνεται για χιλιάδες δικαιούχους

Το… αυτονόητο

Οι ποινές εξειδικεύονται σε απόφαση του διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), Σπύρου Πρωτοψάλτη, την οποία αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.». Η απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 28 Σεπτεμβρίου (τεύχος B’ 5078) και έχει άμεση ισχύ.

Οι υποχρεώσεις των ανέργων θεσπίστηκαν με το νόμο 4921/2022 («Δουλειές ξανά») του υπουργείου Εργασίας ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα «μαϊμού» ανέργων που έχουν σκοπό τη λήψη παροχών και όχι την αναζήτηση εργασίας.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι το να διαγράφεται ένας άνεργος από το μητρώο της ΔΥΠΑ επειδή αρνείται τρεις προτάσεις για εργασία ανάλογη των προδιαγραφών που προβλέπει το ατομικό του σχέδιο δεν είναι τιμωρητικό, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτελεί αυτονόητη μεταρρύθμιση, διαφορετικά θα επιβραβεύονταν οι αθέμιτες πρακτικές που δεν τις θέλουν ούτε οι άνεργοι που αναζητούν δουλειά ούτε η κοινωνία.

προστιμο-επιδομα-28-11

Πέναλτι

Σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4 της απόφασης, οι πράξεις ή παραλείψεις των ανέργων και οι κυρώσεις που επιφέρουν είναι:

Η σκόπιμη παραπλάνηση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ, μέσω δήλωσης ψευδών στοιχείων, κατά την εγγραφή και παραμονή στο μητρώο ανέργων και παράλειψη του αναζητούντος εργασία να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του εντός 20 ημερών από την ημερομηνία που ανακύπτει ο λόγος επικαιροποίησης και οπωσδήποτε κατά την επόμενη ανανέωση της ψηφιακής κάρτας ανεργίας.

Για κάθε μία από αυτές τις δύο παραβάσεις επιβάλλεται προσωρινή διαγραφή του ανέργου για χρονική διάρκεια ανάλογη με τη βαρύτητα της παράβασης. Αν έχουν καταβληθεί επιδόματα και παροχές, ζητούνται από τον άνεργο.

Η ταυτόχρονη εγγραφή και παραμονή του ανέργου στο ψηφιακό μητρώο ενώ απασχολείται με σύμβαση ή σχέση εργασίας ή ασκεί επάγγελμα ή δεν έχει διακόψει το επάγγελμά του ή, ενώ είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο, αρχίσει να απασχολείται και δεν δηλώσει την απασχόλησή του αμέσως στη ΔΥΠΑ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share