Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πρωτομαγιά 2022: Ποιοι δουλεύουν στην υποχρεωτική αργία και πώς πληρώνεται η εργασία

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

29 Απριλίου 2022 20:11
Πρωτομαγιά 2022: Ποιοι δουλεύουν στην υποχρεωτική αργία και πώς πληρώνεται η εργασία
Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ /EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, με απόφαση όμως του εκάστοτε Υπουργού Απασχόλησης χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.

Δείτε επίσης: Πρωτομαγιά - Τριήμερο: Αδειάζει εκ νέου η Αθήνα – Πώς είναι η κίνηση στις εθνικές οδούς (photo)

Ειδικότερα: Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

πρωτομαγια-2022
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ /EUROKINISSI

Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Απεργία στα ΜΜΜ: Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ την Πρωτομαγιά - Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ θα μείνει η Αθήνα την Κυριακή 1η Μαΐου καθώς οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία για την εργατική Πρωτομαγιά.

Με ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν 24ωρη απεργία για την Κυριακή 1η Μαΐου και στις 3 γραμμές του μετρό. Για την Δευτέρα 2 Μαΐου τα δρομολόγια στις γραμμές 1, 2, 3 του μετρό, καθώς και στο τραμ καθώς θα εκτελούνται με πρόγραμμα Κυριακής.

Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία ΟΣΥ και τρόλεϊ

Ακινητοποιημένα θα είναι και τα λεωφορεία και τρόλει της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) την Κυριακή 1η Μαΐου στην αρχή και στο τέλος της βάρδιας καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, θα συμμετέχουν με στάσεις εργασίας στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στα παραπάνω μέσα μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 π.μ. Ενώ τα τελευταία δρομολόγια από τις 20:00 ή νωρίτερα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share