Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Έρχεται νέο κύμα πανδημίας μετά το καλοκαίρι – ο «εφιάλτης» της ινδικής μετάλλαξης

Τι υποστηρίζει ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης

20 Ιουνίου 2021 12:15
Κορωνοϊός: Έρχεται νέο κύμα πανδημίας μετά το καλοκαίρι – ο «εφιάλτης» της ινδικής μετάλλαξης

Τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα έκρουσε, μιλώντας στο MEGA, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, την ίδια στιγμή που έχει ανοίξει η κουβέντα για το πότε θα πετάξουμε οριστικά τις μάσκες.

«Δε θα είναι εύκολο να απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό. Επιτέλους το τρίτο κύμα στην Ελλάδα κατεβαίνει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τελειώσαμε. Έρχεται επόμενο κύμα, έρχεται ένα καινούργιο στέλεχος του ιού. Η Αγγλία έκλεισε για άλλο ένα μήνα και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα που ήδη έχει ξεκινήσει εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά .

Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από τρεις ημέρες, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είχε θορυβηθεί από την είδηση ότι σχεδόν το ένα τρίτο των νεκρών από την ινδική παραλλαγή «δέλτα» ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Χθες (19/6), οι δηλώσεις του Βρετανού καθηγητή Άνταμ Φιν, εκ των συμβούλων της κυβέρνησης για την πανδημία, ότι ένα νέο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού «έχει σαφέστατα ξεκινήσει στην Αγγλία» αποτυπώνουν την εικόνα έξαρσης των τελευταίων εβδομάδων λόγω της παραλλαγής «Δέλτα», γνωστής και ως «ινδικής».

Ινδική μετάλλαξη

«Πρόκειται για μια σκληρή κούρσα μεταξύ της εμβολιαστικής εκστρατείας και ενός νέου κύματος που πυροδοτεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, αναδεικνύοντας την ανάγκη για πρόοδο των εμβολιασμών.

«Θα μπορούσαμε να αισιοδοξούμε ότι τουλάχιστον δεν εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, ωστόσο το γεγονός είναι ότι εξαπλώνεται. Άρα το τρίτο κύμα έχει σαφέστατα ξεκινήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, πάντως, σχετικά με τον εμβολιασμό εφήβων άνω των 12 ετών, ο ίδιος είπε ότι δεν θα ήταν η κατάλληλη κίνηση στην παρούσα φάση, ούτε στη Βρετανία, ούτε αλλού στην Ευρώπη. «Οι ενήλικες είναι αυτοί που νοσούν, και αυτοί θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας».

Από την πλευρά του, ο επιδημιολόγος Μάικ Τίλντσλι εξέφρασε «επιφυλακτική αισιοδοξία» ότι το νέο κύμα δεν θα φέρει αριθμούς νοσηλευομένων αντίστοιχους με εκείνους της μεγάλης έξαρσης του Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε, παρότι τα κρούσματα ανεβαίνουν σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, «δεν έχουμε δει ακόμη αυτό να αντικατοπτρίζεται σε νοσηλείες και θανάτους», εξηγώντας ότι «η εμβολιαστική εκστρατεία πολύ καλά».

Ινδική μετάλλαξη: Τα συμπτώματα του στελέχους Δέλτα

Πονοκέφαλος, ξερός βήχας και καταρροή. Αυτά φαίνεται να είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εκδηλώνει κάποιος που προσβλήθηκε από την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού (παραλλαγή Δέλτα), σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, που μελετά τη συμπτωματολογία του κορωνοϊού, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι, ειδικά οι νεότεροι, που μολύνονται από τη μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος.
Ωστόσο, παρόλο που μπορεί να μη νιώθουν ιδιαίτερα άρρωστοι, μεταδίδουν κανονικά τον ιό και μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τους γύρω τους. Ο ίδιος, μάλιστα, τονίζει ότι όποιος πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έχει κορωνοϊό, πρέπει να υποβληθεί σε τεστ.

Ινδική μετάλλαξη πανδημία

Τα κλασικά συμπτώματα του κορωνοϊού σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας είναι ο βήχας, ο πυρετός και η απώλεια όσφρησης και γεύσης. Ο καθηγητής Σπέκτορ, ωστόσο, αναφέρει πως πλέον αυτά τα συμπτώματα είναι λιγότερο συνηθισμένα.

«Από τις αρχές Μαΐου, μελετάμε τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μέσω της εφαρμογής που έχουμε αναπτύξει και διαπιστώνουμε ότι δεν είναι τα ίδια με αυτά που ήταν το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει ο καθηγητής.
Αυτή η αλλαγή, φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση των περιστατικών της ινδικής ή Δέλτα μετάλλαξης, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και πλέον περίπου το 90% των κρουσμάτων στη Βρετανία είναι από αυτή.

Ο πυρετός παραμένει κοινό σύμπτωμα, αλλά η απώλεια όσφρησης δεν εμφανίζεται πια στο τοπ 10 των συμπτωμάτων, συμπληρώνει ο καθηγητής.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής «αυτή η παραλλαγή φαίνεται να λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Οι άνθρωποι ίσως πιστεύουν ότι έχουν κάποιο εποχικό κρυολόγημα και να βγαίνουν κανονικά, να πηγαίνουν σε πάρτι και να μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν νομίζει κανείς ότι έχει ένα απλό κρύωμα, να κάθεται σπίτι και να κάνει τεστ».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share