Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Παγκόσμιος συναγερμός: Σχεδόν το ένα τρίτο των νεκρών από την ινδική παραλλαγή «δέλτα» ήταν πλήρως εμβολιασμένοι - Τι αποκαλύπτει έκθεση της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας

Ανησυχητικά νέα από τη Βρετανία

17 Ιουνίου 2021 12:29
Παγκόσμιος συναγερμός: Σχεδόν το ένα τρίτο των νεκρών από την ινδική παραλλαγή «δέλτα» ήταν πλήρως εμβολιασμένοι - Τι αποκαλύπτει έκθεση της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας

Έντονη ανησυχία στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα προκαλεί η είδηση ότι περίπου το ένα τρίτο των ασθενών που πέθαναν με κορωνοϊό μετά τη μόλυνσή τους με την ινδική παραλλαγή «δέλτα» είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, όπως αναφέρει σχετική έκθεση. Θυμίζουμε ότι το πρώτο κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης εντοπίστηκε στην Ελλάδα τον Απρίλιο στην πόλη της Πάτρας.

Πρόκειται για έκθεση της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), η οποία αποκαλύπτει ότι από τα 42 άτομα που είναι γνωστό ότι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής (το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Sun στις 13 Ιουνίου) με την ινδική παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα 12 ήταν πλήρως εμβολιασμένα.

Ινδική μετάλλαξη δέλτα

«Το PHE αποκάλυψε επίσης ότι το 29% των θανάτων Covid από το στέλεχος B.1.617.2 (ινδική παραλλαγή) ήταν επίσης διπλοεμβολιασμενο» αναφέρει με τη σειρά της η Telegraph. «Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος της αλλαγής στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά από δύο δόσεις εμβολίου Oxford-AstraZeneca», προσθέτει ακόμα.

«Αξιοσημείωτο είναι το υψηλό ποσοστό σοβαρών καταλήξεων μεταξύ των εμβολιασμένων», δήλωσε η επιδημιολόγος PHE Meaghan Kall και πρόσθεσε: «Ποιοι είναι και γιατί συμβαίνει αυτό; Η δουλειά συνεχίζεται για να κατανοήσουμε το προφίλ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων με μοιραίες καταλήξεις».

Η Telegraph προσθέτει ότι, για τους 12 πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους που πέθαναν, «είναι υπόθεση, αλλά είναι πιθανό να είναι ηλικιωμένοι ή ευπαθείς, στους οποίους η ανοσία εξασθένησε από τότε που εμβολιάστηκαν».

Μια έκθεση στο «Lancet» εν τω μεταξύ, υποδηλώνει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω ενισχυτικές δόσεις για τις ομάδες προτεραιότητας για την αποτροπή της μετάλλαξης B.1.617.2.

Η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης είναι να έχουν μεγάλη απόσταση οι δόσεις του εμβολίου της Pfizer, αντίθετα από την πρόταση τριών εβδομάδων της εταιρείας. Αλλά αυτό προκαλεί τη μείωση της ανοσίας γρηγορότερα, ειδικά στους ηλικιωμένους Βρετανούς.

«Επομένως, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα οφέλη από την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης, από την άποψη της ευρύτερης κάλυψης του πληθυσμού και της αυξημένης ατομικής [προστασίας] μετά τη δεύτερη δόση [του Pfizer], πρέπει τώρα να σταθμιστούν έναντι της μειωμένης αποτελεσματικότητας βραχυπρόθεσμα, στο πλαίσιο της εξάπλωσης του Β.1.617.2 [Δέλτα]», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Συνολικά 70.741.984 εμβόλια έχουν χορηγηθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων 29.450.653 δεύτερων δόσεων.

Ινδική μετάλλαξη: Τα συμπτώματα του στελέχους Δέλτα

Πονοκέφαλος, ξερός βήχας και καταρροή. Αυτά φαίνεται να είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εκδηλώνει κάποιος που προσβλήθηκε από την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού (παραλλαγή Δέλτα), σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, που μελετά τη συμπτωματολογία του κορωνοϊού, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι, ειδικά οι νεότεροι, που μολύνονται από τη μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος.
Ωστόσο, παρόλο που μπορεί να μη νιώθουν ιδιαίτερα άρρωστοι, μεταδίδουν κανονικά τον ιό και μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τους γύρω τους. Ο ίδιος, μάλιστα, τονίζει ότι όποιος πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έχει κορωνοϊό, πρέπει να υποβληθεί σε τεστ.

Τα κλασικά συμπτώματα του κορωνοϊού σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας είναι ο βήχας, ο πυρετός και η απώλεια όσφρησης και γεύσης. Ο καθηγητής Σπέκτορ, ωστόσο, αναφέρει πως πλέον αυτά τα συμπτώματα είναι λιγότερο συνηθισμένα.

«Από τις αρχές Μαΐου, μελετάμε τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μέσω της εφαρμογής που έχουμε αναπτύξει και διαπιστώνουμε ότι δεν είναι τα ίδια με αυτά που ήταν το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει ο καθηγητής.
Αυτή η αλλαγή, φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση των περιστατικών της ινδικής ή Δέλτα μετάλλαξης, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και πλέον περίπου το 90% των κρουσμάτων στη Βρετανία είναι από αυτή.

Ο πυρετός παραμένει κοινό σύμπτωμα, αλλά η απώλεια όσφρησης δεν εμφανίζεται πια στο τοπ 10 των συμπτωμάτων, συμπληρώνει ο καθηγητής.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής «αυτή η παραλλαγή φαίνεται να λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Οι άνθρωποι ίσως πιστεύουν ότι έχουν κάποιο εποχικό κρυολόγημα και να βγαίνουν κανονικά, να πηγαίνουν σε πάρτι και να μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν νομίζει κανείς ότι έχει ένα απλό κρύωμα, να κάθεται σπίτι και να κάνει τεστ».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share