Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

Lockdown: "Θα πρέπει να κάνουμε ακόμη μία εβδομάδα υπομονή για περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου"

Τι θα γίνει με το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ

22 Ιανουαρίου 2021 10:15
Lockdown:
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται να επηρεάζει την Ελλάδα η πανδημία του κορωνοϊού και ειδικά στον οικονομικό τομέα όπου και έχει φανεί αρκετά τους τελευταίους μήνες. Επίσης η Ματίνα Παγώνη σημείωσε ότι εάν εμφανιστεί και τρίτο κύμα της πανδημίας το σύστημα υγείας δεν πρόκειται να αντέξει.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μέσα από συνέντευξη του σημείωσε τι αποφάσεις θα παρθούν σήμερα αλλά και τι θα γίνει με το λιανεμπόριο.

Τι ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης για το λιανεμπόριο.

Κορωνοϊός: Οι αποφάσεις που θα παρθούν σήμερα

Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο Open είπε ότι "σήμερα θα προτείνουμε να ανοίξουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, που είναι περίπου 3.500 με 13.000 εργαζόμενους και οι λαχειοπώλες, που είναι άτομα που κινούνται σε εξωτερικούς χώρους".

«Προχωράμε με μικρά βήματα, ανοίγοντας σιγά σιγά δραστηριότητες», είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που είναι μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει σήμερα.

«Η κάθε μέρα έχει μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να κάνουμε άλλη μια βδομάδα υπομονή για περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου, των χιονοδρομικών κέντρων και της άρσης απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό» είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Δείτε το βίντεο:

Συναγερμός από Παγώνη: «Τρέξτε τον εμβολιασμό αλλιώς...»

Το συναγερμό σημαίνει ελέω κορωνοϊού η Ματίνα Παγώνη, με τη λοιμωξιολόγο να αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι έρχεται τρίτο κύμα στην χώρα και το σύστημα υγείας δε θα αντέξει στην πίεση, ζητώντας παράλληλα να προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Ήδη, από την περασμένη Δευτέρα (18/1) έχει ανοίξει το λιανεμπόριο αλλά το αποτύπωμα της ενέργειας αυτής στο μέγεθος της εξάπλωσης της πανδημίας θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό θέμα έντονης συζήτησης, με τους επιστήμονες να είναι διχασμένοι. Για ορισμένους είναι επιτακτική ανάγκη.

Ματίνα Παγώνη: «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν»

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών, τόνισε ότι τα σχολεία δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο κλειστά και ιδιαίτερα η γ’ λυκείου, ενόψει και των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και με αυστηρά μέτρα.

«Τα σχολεία δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο κλειστά. Θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή, κάνοντας τα τεστ και τα παιδιά και οι καθηγητές σε τακτά διαστήματα».

Ματίνα Παγώνη: Αναγκαία η τήρηση των μέτρων

Το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων ενδέχεται να αυξήσει τα κρούσματα κορωνοϊού, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, όπως οι αποστάσεις και η αποφυγή του συνωστισμού.

Ειδικά στα ΜΜΜ η προσοχή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερη και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα, η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και μπορούμε σταδιακά να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».

Ματίνα Παγώνη: «Δε θα αντέξει το σύστημα υγείας»

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς προκειμένου η έξοδος από την καραντίνα να γίνεται με τρόπο συγκροτημένο και ασφαλή.

Οι ειδικοί φοβούνται ένα τρίτο κύμα πανδημίας, το οποίο θα πλήξει ανεπανόρθωτα το ήδη γονατισμένο σύστημα υγείας.

«Φοβόμαστε τρίτο κύμα για να μην πιεστεί το σύστημα υγείας γιατί δε θα αντέξει».

Ματίνα Παγώνη: «Να τρέξει ο εμβολιασμός»

Τόσο το υγειονομικό σύστημα όσο και το προσωπικό που το επανδρώνει, βρίσκονται στα όριά τους, με τον εμβολιασμό που έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου τα νοσοκομεία να δυσκολεύει την κατάσταση.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι θα πρέπει να ανοίξουν όλα τα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου και ο εμβολιασμός να κινηθεί ταχύτερα αλλά και να φύγει ένα βάρος από τους υγειονομικούς.

«Πρέπει να αυξήσουμε ταχύτητα. Να ανοίξουν όλα τα εμβολιαστικά κέντρα και να ενισχυθούν με προσωπικό για να τρέξουμε τον εμβολιασμό».

Σημειώνεται ότι σήμερα ανοίγει στις 18:00 η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share