Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ένα σπάνιο «φαινόμενο» σην Αργολίδα: Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που είναι φωλιασμένο στα τοιχώματα ενός κρατήτρα

Μία μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις

3 Οκτωβρίου 2023 12:55
Ένα σπάνιο «φαινόμενο» σην Αργολίδα: Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που είναι φωλιασμένο στα τοιχώματα ενός κρατήτρα
Από Ανθή Κουρεντζή

Στους πρόποδες του όρους Δίδυμο στην Αργολίδα υπάρχει ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Η γη έχει βυθιστεί σε δύο σημεία που μοιάζουν με ηφαιστειακούς κρατήρες... Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη των Λατομείων στις παρυφές της Πεντέλης.

Οι δύο κρατήρες, γνωστοί ως δολίνες δηλαδή σπήλαια, έχουν κυκλικό σχήμα και είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση λόγω του μεγέθους τους. Ο ένας βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού και ονομάζεται μεγάλη σπηλιά και ο δεύτερος, στην πεδιάδα και ονομάζεται μικρή σπηλιά….

Εκεί κατέφευγαν για να προφυλαχθούν από τα φυσικά φαινόμενα οι προϊστορικοί άνθρωποι και κατά την τουρκοκρατία, οι κάτοικοι της περιοχής μετέφεραν από τη μεγάλη σπηλιά νίτρο από τα ούρα των ζώων και κατασκεύαζαν πυρίτιδα για τα όπλα.

Ένα σπάνιο «φαινόμενο» σην Αργολίδα: Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που είναι φωλιασμένο στα τοιχώματα ενός κρατήτρα

Ο μικρότερος κρατήρας είναι κατάφυτος από πεύκα και στα βραχώδη τοιχώματά του είναι λαξευμένα δύο εκκλησάκια, του Άη Γιώργη και της Μεταμορφώσεως. Μια κατηφορική στοά που μοιάζει με πηγάδι είναι η πιο αρχαία είσοδος της σπηλιάς. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο εκεί ήταν η σπηλιά του Κύκλωπα απ’ όπου διέφυγαν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του. Μια δεύτερη είσοδος, που κατασκευάστηκε από τους μοναχούς, οδηγεί στο εσωτερικό της σπηλιάς, όπου βρίσκονται οι δύο σκαλιστές εκκλησίες, μια πέτρινη κολυμπήθρα, μια μικρή δεξαμενή και μια οπή γνωστή ως «Ασκηταριό» από την οποία ανέρχονται με σχοινί οι ασκητές και λέγεται πως εκεί άφησε το σημάδι του το άλογο του Αγίου Γεωργίου…

Ο μικρός κρατήρας έχει βάθος 80 μέτρα και διάμετρο 150 μέτρα. Η μεγάλη σπηλιά σε αντίθεση με τη μικρή δεν έχει βλάστηση και έχει διαφορετικό σχήμα. Και οι δύο έχουν όμως πολύ καλή ακουστική και στο εσωτερικό τους βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πουλιών. …

Στην εύφορη κοιλάδα που περιβάλλει το βουνό και τους κρατήρες βρίσκεται το ιστορικό χωριό Δίδυμα. Ο Παυσανίας επισκέφτηκε το χωριό κατά την περιήγηση του στην αρχαία Αργολίδα και το αναφέρει στο έργο του ως Δίδυμοι, όπου υπήρχαν τα ιερά του Απόλλωνα και της Δήμητρας. «Χωρίον δε έτερον, ο Διδύμους ονομάζουσι ένταύθα εστί μέν ιερόν Απόλλωνος , έστί δε Ποσειδώνος επί δε αυτοίς Δήμητρος. Αγάλματα δε ορθά λίθου λευκού».

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share