Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό: Η σαγηνευτική κωμόπολη όπου θα ζήσετε ένα «μαγικό» και «κατανυκτικό» Πάσχα

Εκεί πρέπει να πας για να δεις τι εστί Πάσχα!

18 Απριλίου 2024 12:28
Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό: Η σαγηνευτική κωμόπολη όπου θα ζήσετε ένα «μαγικό» και «κατανυκτικό» Πάσχα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για όσους θέλουν μια απόδραση όχι ιδιαίτερα μακρινή, σε απόσταση μόλις 200 χιλιομέτρων από την Αθήνα, το Λεωνίδιο προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές. Όχι μόνο θα χαρείτε την φύση, αλλά θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό με τα αξέχαστα φωτεινά αερόστατα στον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης.

Το Λεωνίδιο Αρκαδίας, η γραφική κωμόπολη που σκεπάζεται από τον Πάρνωνα και αγκαλιάζεται από τις ακτές του Μυρτώου Πελάγους, κάθε Ανάσταση μας χαρίζει τις πιο παραδοσιακές εικόνες του Πάσχα. Η αίσθηση χωριού, η μεγάλη πλατεία που πλημμυρίζει από κόσμο και φυσικά τα περίφημα φαναράκια - αερόστατα, είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που αξίζει και με το παραπάνω να βιώσεις την εμπειρία από κοντά, για να καταλάβεις τι εστί «ανεπανάληπτο» Πάσχα.

Δείτε επίσης: Υποκλίθηκε όλος ο πλανήτης: Το ελληνικό νησί που ανέδειξαν τα διεθνή ΜΜΕ ως τον κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό

Τι ξέρουμε όμως για το Λεωνίδιο;

Το Λεωνίδιο είναι σχετικά νέα πόλη μιας και κατοικήθηκε συστηματικά μετά το 1826 αφού ο Ιμπραήμ κατέστρεψε την τότε πρωτεύουσα της Κυνουρίας, τον Πραστό. Οι κάτοικοι του Πραστού έφυγαν από το ρημαγμένο χωριό τους κι εγκαταστάθηκαν σε πιο πεδινά μέρη.

Από τότε και μέχρι σήμερα, η κωμόπολη συνεχίζει και κρατάει αρκετό κόσμο (4.000 σχεδόν μόνιμοι κάτοικοι κατά την απογραφή του 2011), δημιουργεί γερές παραδόσεις κι έθιμα ενώ εξακολουθεί να στηρίζει την τσακώνικη διάλεκτο η οποία προέρχεται από την αρχαία δωρική διάλεκτο που ομιλείται εδώ και 2.500 χρόνια.

Πάσχα στο Λεωνίδιο

Ένας μέρος απόλυτα αρμονικό, ιδιαίτερα περιποιημένο και με ανθρώπους πάντα πρόθυμους να εξυπηρετήσουν και να λύσουν κάθε σου απορία. Εκείνο βέβαια που ξεχωρίζει είναι τα τσακώνικα αρχοντικά με τη σπάνια και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους.

Δείτε επίσης: Λιμποβίσι: Οδοιπορικό στο χωριό που γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (video)

Ένα μαγικό Πάσχα

Κάθε χρόνο, οι μόνιμοι κάτοικοι του Λεωνιδίου κατασκευάζουν εκατοντάδες χρωματιστά φαναράκια, τα οποία απελευθερώνονται προς τον ουρανό τη νύχτα της Ανάστασης και δημιουργούν ένα απίστευτο θέαμα. Το συγκεκριμένο έθιμο έχει αναγάγει το Λεωνίδιο σε έναν από τους πιο σπουδαίους πασχαλινούς προορισμούς της Ελλάδας.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, οι Επιτάφιοι όλων των εκκλησιών συναντώνται στην κεντρική πλατεία, συνοδευόμενοι από την τοπική μπάντα. Η μυσταγωγία είναι μοναδική και οι ήχοι της μπάντας είναι οι μόνοι που ακούγονται, ακόμα και αν η πλατεία είναι γεμάτη κόσμο. Μετά την περιφορά των Επιταφίων, σειρά παίρνει το λιμάνι του Λεωνιδίου, όπου όλοι δίνουν ραντεβού στα παραδοσιακά ταβερνάκια και τα τσιπουράδικα.

Νύχτα της Ανάστασης

Πάσχα στο Λεωνίδιο
Πάσχα στο Λεωνίδιο

Η Νύχτα της Ανάστασης είναι η Νύχτα των Αεροστατών, όταν εκατοντάδες αερόστατα απελευθερώνεται στον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης. Με το Χριστός Ανέστη από τις τέσσερις ενορίες παίρνουν φωτιά οι κολλημάρες των αεροστάτων, οι ποτισμένες με λάδι και πετρέλαιο, γεμίζουν με ζεστό αέρα τα αερόστατα και με ένα τεχνικό στρίψιμο τα ωθούν οι ενορίτες προς τα πάνω απελευθερώνοντας τα στον έναστρο ουρανό του Λεωνιδίου. Δε γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση του εθίμου αλλά οι παλαιότεροι θυμούνται ότι ξεκίνησε περίπου το 1910-1915 και εικάζεται ότι το έφεραν οι ποντοπόροι ναυτικοί του Λεωνιδίου από την Ασία

Η Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα, τα έθιμα ολοκληρώνονται στον κήπο του Δημαρχείου, όπου στήνεται ένα γλέντι από τους ντόπιους, για τους ίδιους και τους τουρίστες, με πολύ φαγητό, κρασί και χορό. Μια βόλτα εκεί, είτε συμμετέχεις στη γιορτή, είτε όχι, θα σε βάλει για τα καλά στο κλίμα του μέρους με τους ντόπιους να σε καλούν να δεις πώς γιορτάζεται το τσακώνικο Πάσχα» - όπως χαρακτηριστικά λένε! Επίσης, οργανώεται Γεύμα της Αγάπης που προσφέρεται την Κυριακή του Πάσχα και η Ακολουθία της Αγάπης όπου το Ευαγγέλιο λέγεται στα τσακώνικα!

Και για τους φυσιολάτρες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φυσιολάτρες παρουσιάζουν οι πεζοπορικές διαδρομές σε μια μεγάλη έκταση γύρω από το Λεωνίδιο καθώς επίσης και οι αναρριχήσεις. Τα πελώρια βράχια και το δέος που προκαλούν οι σχηματισμοί τους, καθιστούν την περιοχή σαν έναν από τους καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Η Ιερά Μονή Έλωνας είναι ένα μοναστήρι σφηνωμένο στα βράχια, 16 χλμ δυτικά του Λεωνιδίου και μπορεί κανείς να το επισκεφτεί τα Σαββατοκύριακα.

Ο γραφικός Κοσμάς βρίσκεται 14 χλμ νότια της Έλωνας και αποτελεί έναν υπέροχο προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου.

.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share