Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Google: Αφιερωμένο στον Τζούλιους Λόθαρ Μάγιερ το σημερινό doodle

Ένας σπουδαίος επιστήμονας

19 Αυγούστου 2020 15:23
Google: Αφιερωμένο στον Τζούλιους Λόθαρ Μάγιερ το σημερινό doodle

Στα 190 χρόνια από τη γέννησή του Julius Lothar Meyer (Τζούλιους Λόθαρ Μάγιερ) είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google, ενώ λίγο καιρό πριν τιμούσε την ακτιβίστρια Μάρσα Π. Τζόνσον.

Ο Μάγιερ ήταν ένας από τους δύο επιστήμονες που ανακάλυψαν σχεδόν ταυτόχρονα και χωρίς να συνεργάζονται τον περιοδικό νόμο των χημικών στοιχείων και ένας από τους πρωτοπόρους των πρώιμων περιοδικών πινάκων.

Γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1830 στο Βάρελ της Γερμανίας. Παιδί οικογένειας γιατρών, αρχικά αφιερώθηκε στην ιατρική επιστήμη. Γρήγορα, όμως, «κατευθύνθηκε» στη βιοχημεία. Πήρε διδακτορικό το 1858 και την επόμενη χρονιά άρχισε την καριέρα του ως καθηγητής επιστημών.

Το 1864 δημοσίευσε διδακτικές σημειώσεις υπό τον τίτλο «Die modernen Theorien der Chemie» («Θεωρία Σύγχρονης Χημείας»). Η πραγματεία περιλάμβανε ένα στοιχειώδες σύστημα για την οργάνωση 28 στοιχείων, βασισμένο στο ατομικό βάρος, πρόδρομο του σύγχρονου περιοδικού πίνακα.

Το 1868 δημιούργησε έναν πιο ολοκληρωμένο πίνακα αλλά πριν τον δημοσιεύσει, το πρόλαβε ο Ρώσος χημικός Νμίτρι Μεντελέγιεφ ο οποίος δημοσίευσε τη δική του εργασία βάσει της οποίας όλα τα τότε γνωστά στοιχεία είχαν τοποθετηθεί σε έναν πίνακα.

Ο Μάγιερ, ωστόσο, δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα σε αυτόν τον άτυπο ανταγωνισμό και τελικά το 1870 κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Η γραφική αναπαράσταση της σχέσης του ατομικού όγκου με το ατομικό βάρος παρείχε ισχυρές αποδείξεις για τον περιοδικό νόμο που περιγράφει επαναλαμβανόμενα μοτίβα μεταξύ των στοιχείων.

Το 1882 τιμήθηκε με το μετάλλιο Ντέιβι ενώ στις 11 Απριλίου 1895 πέθανε στο Τύμπιγκεν της Γερμανίας.

Google: Αφιερωμένο στη Γιορτή του Πατέρα το σημερινό doodle

Η Γιορτή του Πατέρα σήμερα και η Google την τιμά με ένα μοναδικό τρόπο περνώντας μέσα από το σημερινό της doodle ένα ξεχωριστό μήνυμα όπως άλλωστε και σε κάθε σημαντική Παγκόσμια Ημέρα, δείτε εδώ το doodle που είχε φτιάξει για τη Γιορτή της Μητέρας.

Η Γιορτή του Πατέρα εορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου και για το 2020 πατέρα πέφτει σήμερα, Κυριακή 21 Ιουνίου.

«Είτε είναι κοντά ή μακριά, κάντε για τον μπαμπά σας ένα μικρό έργο τέχνης από την καρδιά σας στο διαδραστικό, ψηφιακό Doodle που κατασκευάζει σήμερα τις κάρτες. Χαρούμενη Ημέρα του Πατέρα!», λέει η Google. Το σημερινό doodle της Google αποτελείται από ψηφιακά εργαλεία προκειμένου να φτιάξει κανείς μια κάρτα και να την αποστείλει στον πατέρα του.

Λίγα λόγια για την ιστορία της σημερινής γιορτής

Η Ημέρα του Πατέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908 και διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, που θέλησε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.

Πιθανολογείται ότι η Κλέιτον επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της ημέρας της μητέρας που έλαβε τόπο την ίδια χρονιά, λίγο πιο μακριά. Η Κλέιτον επέλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του εκλιπόντα πατέρα της για να διεξαχθεί η εορτή. Δυστυχώς, δεν δόθηκε μεγάλη σημασία στην ημέρα τότε. Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα ήρθε στη Σονόρα Ντοντ από το Σποκέιν της πολιτείας Ουάσιγκτον.

Η Ντοντ μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας διοργάνωσε με πρωτοβουλία της τη γιορτή του πατέρα, δύο μόλις χρόνια αργότερα από αυτήν της Κλέιτον. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της. Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα το 1913 καταψηφίστηκε εξαιτίας φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής.

Η τελική επισημοποίηση του γιορτής ήρθε από τον Νίξον. Σημειώνεται ότι, κάποιος παρευρισκόμενος στην εκδήλωση της Κλέιτον του 1908 απέδειξε πως η γιορτή είχε ξαναγίνει δύο χρόνια νωρίτερα. Στην Ευρώπη η «ημέρα του πατέρα» μετονομάστηκε σε «γιορτή του πατέρα» με αρχή από τη Γερμανία, που συνδεόταν με την οικογενειακή έξοδο, τη γιορτή της μπύρας κ.α Στην Αυστραλία γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, ενώ η Εκκλησία το γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος.

Read more at: https://parallaximag.gr/top/to-doodle-tis-google-gia-ti-giorti-tou-patera-2020

TAGS
 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share