Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020

Google: Αφιερωμένο στην ημέρα του παππού & της γιαγιάς το σημερινό doodle!

Συγκινητικό!

1 Οκτωβρίου 2019 10:02
Google: Αφιερωμένο στην ημέρα του παππού & της γιαγιάς το σημερινό doodle!

Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στον παππού και τη γιαγιά, καθώς η 1η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.

Δείτε επίσης: Από ένα γκαράζ, στην κορυφή του κόσμου: Σαν σήμερα ιδρύθηκε η Google! (Video)

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Το doodle της Google για την ημέρα του παππού και της γιαγιάς

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.

Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.

Φθινόπωρο και επίσημα από σήμερα σύμφωνα με το doodle της google!

Στο φθινόπωρο είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google καθώς και επίσημα μπαίνουμε σήμερα στην φθινοπωρινή ισημερία.

Δείτε επίσης: Μερομήνια: Σ' αυτές τις πόλεις θα χιονίσει το φθινόπωρο του 2019!

Από τις 10:50 το πρωί, οι ακτίνες του ήλιου θα πέφτουν κάθετα στον άξονα περιστροφής της Γης, με αποτέλεσμα η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας να είναι ίσες και στα δύο ημισφαίρια. Στο βόρειο ημισφαίριο είναι η φθινοπωρινή ισημερία, για την οποία η google αφιέρωσε και το doodle. Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτεί την έναρξη των εποχών του έτους.

Ισημερία είναι η αστρική μέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου, βρίσκεται ίσο πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου, δημιουργώντας ίσα τόξα. Κατά την διάρκειά του, οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο, αλλά και στην κλήση του άξονα περιστροφής της.

Ανά ημέρα στο βόρειο ημισφαίριο θα μειώνεται η διάρκεια της ημέρας, μέχρι να φτάσει στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Η χώρα μας, θα χάνει περίπου 2 λεπτά ηλιοφάνειας ανά ημέρα, ως τις 22 Δεκεμβρίου.TAGS
 

Tech

Ροή ειδήσεων

Share