Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί εφιάλτες – Αυτή είναι η στάση ύπνου που επηρεάζει τα «κακά όνειρα»

Ο άνθρωπος ονειρεύεται από τρεις έως έξι φορές κάθε βράδυ

20 Ιουνίου 2022 18:43
Ποιοι είναι οι πιο κοινοί εφιάλτες – Αυτή είναι η στάση ύπνου που επηρεάζει τα «κακά όνειρα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα όνειρα και οι εφιάλτες είναι δύο κοινά πράγματα που βλέπουν όλοι οι άνθρωποι όταν κοιμούνται, κι αν οι «κακές αναμνήσεις» από τον ύπνο τρόμαζαν αρκετούς, πλέον υπάρχει τρόπος να τις αποφύγουν.

Σύμφωνα με την nypost.com, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η στάση του σώματος κατά την διάρκεια του ύπνου, επηρεάζει την ποιότητα των αναμνήσεων και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο από τις δραστηριότητες που έχουν προηγηθεί, πριν κοιμηθεί ένα άτομο.

Δείτε επίσης: Αυτό είναι το φρούτο που θα σας κάνει να κοιμάστε σαν πουλάκι!

ύπνος όνειρα εφιάλτες

Συγκεκριμένα, ένα όνειρο είναι η εικόνα που δημιουργεί το μυαλό κατά την διάρκεια του ύπνου και διαρκεί από 5 έως 20 λεπτά, ενώ ο άνθρωπος βλέπει από τρία μέχρι και έξι όνειρα κάθε βράδυ. Έτσι, μερικές εικόνες μπορεί να είναι ευχάριστες και ονομάζονται όνειρα, ενώ τα δυσάρεστα και τρομακτικά στιγμιότυπα που προβάλλει ο εγκέφαλος, ονομάζονται εφιάλτες.

Ο ρόλος του ύπνου και η στάση του σώματος

Η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει τα όνειρα και τους εφιάλτες, αυτό που καταγράφηκε όμως, είναι η σημασία της στάσης του σώματος, όταν κάποιος κοιμάται.

Χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Calvin Kai-Ching Yu, αναφέρει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται ανάσκελα βιώνουν περισσότερους εφιάλτες και δυσκολεύονται να θυμηθούν τα όνειρά τους.

«Οι διαφορετικές θέσεις ύπνου μπορεί να δημιουργήσουν πίεση σε διαφορετικά μέρη του σώματος και τα συναισθήματα του σώματος μπορεί να είναι οι πηγές των στοιχείων του ονείρου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που έκανε ο Δρ Mehmet Yucel Agargun στο Πανεπιστήμιο YuZunCu Yil, διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι που κοιμούνται στη δεξιά πλευρά έχουν όνειρα ασφάλειας και ανακούφισης. Αντιθέτως, όσοι κοιμούνται στην αριστερή πλευρά μπορεί να δουν όνειρα με έντονα αρνητικά συναισθήματα και ιδιαίτερα με την αίσθηση ανασφάλειας. Αντιθέτως, όσοι άνθρωποι κοιμούνται μπρούμυτα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να δουν όνειρα ερωτικού περιεχομένου.

Ο πιο κοινός εφιάλτης

Οι άνθρωποι μπορεί να ονειρεύονται διαφορετικές καταστάσεις και να βλέπουν διαφορετικούς εφιάλτες, έχει όμως διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πάντα κάποια κοινά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, σε μελέτη που συμμετείχαν 2.000 άτομα, διαπιστώθηκε ότι πιο συνηθισμένος εφιάλτης είναι η πτώση, ενώ ακολουθούν το αίσθημα να σε κυνηγάει κάποιος και μετά ο φόβος του θανάτου.

Έπειτα, ακολουθούν οι εφιάλτες στους οποίους αντιμετωπίζουν προβλήματα αγαπημένα πρόσωπα και όπου κυριαρχεί το αίσθημα της αβεβαιότητας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share