Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024

Εκεί γίνεσαι πάντα φοιτητής: Η γειτονιά της Αθήνας που βρίσκεται στην λίστα με τις 50 πιο «cool» του κόσμου

Για μποέμ καταστάσεις

18 Μαΐου 2023 10:50
Εκεί γίνεσαι πάντα φοιτητής: Η γειτονιά της Αθήνας που βρίσκεται στην λίστα με τις 50 πιο «cool» του κόσμου
Από Ανθή Κουρεντζή

Σε κοντινή απόσταση από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, το Παγκράτι το ακούγαμε πάντα λόγω της φράσης «το έκανες Κολιάτσου-Παγκράτι», αλλά σε όλο τον κόσμο δεν το έχουν ακούσει αλλά… την έχουν ακούσει μαζί του. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι το Time Out το συμπεριέλαβε στη λίστα με τις 51 πιο κουλ γειτονιές του πλανήτη. Πάμε Παγκράτι – αλλά και Μετς, λοιπόν, με το πρώτο να φιγουράρει στην 39η θέση της σχετικής λίστας… Με την ευκαιρία, δείτε την παλαιότερη εκκλησία της Αθήνας.

Εκεί γίνεσαι πάντα φοιτητής: Η γειτονιά της Αθήνας που βρίσκεται στην λίστα με τις 50 πιο «cool» του κόσμου

Το Παγκράτι «κρύβεται» πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, ήταν πάντα εύκολα προσβάσιμο για τους τουρίστες και τα τελευταία χρόνια τούς κερδίζει όλο και περισσότερο. Πώς; Με το να εξελίσσεται διατηρώντας παράλληλα κάτι από την Αθήνα που όλοι αγάπησαν. Με το να συνδυάζει το σήμερα με το χθες, αλλά με έναν τρόπο που αφήνει υποσχέσεις και για πιο όμορφο μέλλον. Τουλάχιστον σε ιδέες, οι οποίες εκεί γίνονται πράξεις. Περιοχή με άλσος και λόφους, το Παγκράτι έχει εξελιχθεί και σε μια γειτονιά με εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης αλλά και με ένα μποέμ ύφος. Και αυτό θα είναι πάντα της μόδας.

Όπως και οι πλατείες, στις οποίες κάνει και ειδική αναφορά το Time Out, αφού πάντα, με κάποιο τρόπο, στο Παγκράτι θα οδηγηθείς σε μια τέτοια. Ο,τι κι αν κάνεις. Ακόμη κι αν έχεις επισκεφθεί νωρίτερα το Μουσείο Σύγχρονη Τέχνης Γουλανδρή ή αν έχεις πάει στο Καλλιμάρμαρο ή αν έχεις αναζητήσει τον κινηματογράφο Παλάς, τον παλαιότερο σε λειτουργία της Αθήνας, ή αν έχεις πάει μια βόλτα στο άλσος ή αν έχεις επιλέξει για φαγητό ένα από τα εστιατόρια που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος ποιοτικά. Ό,τι κι αν κάνεις, στο Παγκράτι, λέει το Time Out, θα καταλήξεις σε μια πλατεία. Και από εκεί και πέρα, διαλέγεις και παίρνεις.

Εκεί γίνεσαι πάντα φοιτητής: Η γειτονιά της Αθήνας που βρίσκεται στην λίστα με τις 50 πιο «cool» του κόσμου

Μπαρ, καφετέριες, μουσική κάθε είδους, από ροκ και μπλουζ μέχρι χιπ χοπ, ακριβώς όπως και η αρχιτεκτονική της περιοχής. Ή μάλλον, της γειτονιάς. Μιας από τις 51 πιο κουλ γειτονιές του πλανήτη!

Οι πρώτες 10 πιο cool γειτονιές του κόσμο σύμφωνα με το Time Out

  1. Colonia Americana – Γκουανταλαχάρα, Μεξικό
    2. Cais do Sodré – Λισαβόνα, Πορτογαλία
    3. Wat Bo Village – Siem Reap, Καμπότζη
    4. Ridgewood – Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
    5. Mile End – Μόντρεαλ, Καναδάς
    6. Barrio Logan – Σαν Ντιέγκο, ΗΠΑ
    7. Shimokitazawa – Τόκιο, Ιαπωνία
    8. Cliftonville – Μάργκειτ, Ηνωμένο Βασίλειο
    9. Barrio Yungay – Σαντιάγο, Χιλή
    10. Cours Julien – Μασσαλία, Γαλλία

Καλωσορίσατε στην οδό Πιττάκη, το σοκάκι της Αθήνας που «μαγεύει» τους περαστικούς

Το Ψυρρή, η ψαγμένη συνοικία δίπλα στην πλατεία Μοναστηρακίου, βιώνει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, αφού έχει μετατραπεί από underground συνοικία σε δυναμική πιάτσα για διασκέδαση. Είναι γεμάτο με εναλλακτικά μπαράκια, καφέ, vintage μαγαζιά και ένα υπαίθριο μουσείο του δρόμου. Αλλά δεν απολαμβάνουν όλοι οι δρόμοι της περιοχής την ίδια δόξα.

Με την ευκαιρία δες εδώ την Παλιά Αθήνα μέσα από ένα σπάνιο βίντεο που θα σε κάνει να κλάψεις από συγκίνηση.

Το σοκάκι πήρε το όνομά του από τον αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, Κυριάκο Πιττάκη που γεννήθηκε στου Ψυρρή. Η οικογένειά του ήταν από τις παλαιότερες και γνωστότερες της περιοχής. Σπούδασε στην Κέρκυρα, στην Ιόνιο Ακαδημία και το 1833 ίδρυσε σε συνεργασία με άλλους σπουδαίους λόγιους την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.

Η οδός Πιττάκη ήταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια ένα κακοφωτισμένο βιομηχανικό σοκάκι που ένωνε την Ερμού με του Ψυρρή, και δεν θα την έλεγε κανείς ιδιαιτέρως δημοφιλή. Εκεί βρίσκονταν αποθήκες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ ο πεζόδρομος ήταν απλώς ουρητήριο για ξενύχτηδες μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Όμως όλα άλλαξαν το 2012, όταν μια ΜΚΟ με το όνομα Imagine The City συνεργάστηκε με την εικαστική ομάδα Beforelight και διάφορους άλλους φορείς για τη διακόσμηση της Πιττάκη, με στόχο να ξαναδώσει στον ξεχασμένο δρόμο την ξεχασμένη του αίγλη.

Η ιδέα; Να μετατρέψουν το σκοτεινό σοκάκι σε πέρασμα. Άρχισαν να ζητούν από τους κατοίκους να δωρίσουν λάμπες και πορτατίφ, κι εκείνοι με τη σειρά τους ανταποκρίθηκαν αμέσως. Σύντομα συγκεντρώθηκαν διάφορα πολυέλαιοι, κινέζικα φανάρια και φωτιστικά, αδιαβροχοποιήθηκαν και κρεμάστηκαν από καλώδια δημιουργώντας ένα ζεστό και φωτεινό ουρανό πάνω από το δρόμο.

Σήμερα, ο πάλαι ποτέ ξεχασμένος δρόμος έχει μετατραπεί σε hot προορισμό, ενώ η εγκατάσταση με τα φωτιστικά αντικαταστάθηκε πρώτα από ομπρέλες και τώρα ανά περιόδους παίρνει διαφορετικές όψεις ανάλογα με τη θεματολογία του Little Kook, το παραμυθένιο μαγαζί που βλέπουμε παντού στο Instagram!

Πλέον, πρόκειται για έναν από τους πιο πολυφωτογραφημένους δρόμους της Αθήνας, με τον κόσμο να συρρέει για να απαθανατίσει μια στιγμή του σε αυτό το “μαγικό” σοκάκι.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share