Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Καλοκαιρινό στιφάδο της Κρήτης!

Το στιφάδο αλλιώς...

20 Μαΐου 2018 19:44
Καλοκαιρινό στιφάδο της Κρήτης!

Το στιφάδο είναι ένα από τα πιο... βαριά φαγητά γι'αυτό και οι περισσότερες δεν το μαγειρεύουν καλοκαίρι!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Διαρροή: Αυτή η ομάδα κερδίζει το απίθανο σημερινό (20/05) έπαθλο!

Υπάρχει όμως μια εκδοχή του η οποία θεωρείται καλοκαιρινή! Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αποτελεί το εορταστικό γεύμα της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο.

Η καλοκαιρινή και πιο ελαφριά εκδοχή του πεντανόστιμου πιάτου είναι κρητική! Βοδινό, μοσχάρι, χοιρινό ή κουνέλι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το στιφάδο ενώ τα πολλά κρεμμύδια αφαιρούνται και τη θέση τους παίρνουν τα κολοκύθια.

Υλικά:

-1 κιλό μοσχαράκι ή βοδινό για κατσαρόλα (σπάλα, ποντίκι κ.λ.π.)
-7-8 μέτρια κρεμμύδια
-7-8 μικρά ως μέτρια κολοκυθάκια
-3 μέτριες ντομάτες
-¾ - 1 κούπα ελαιόλαδο
-½ κούπα κόκκινο ή ροζέ κρασί
-2 κουταλιές σούπας ξύδι από κρασί
-3-4 σκελίδες σκόρδο
-2-3 φύλλα δάφνης
-αλάτι, πιπέρι
-κύμινο

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες, το πλένουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξει.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ένα κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρέας. Ρίχνουμε λίγο αλάτι. Γυρίζουμε το κρέας ώστε να τσιγαριστεί καλά απ' όλες τις πλευρές. Οταν τα υγρά απορροφηθούν σβήνουμε με κρασί.

Αν έχουμε χρησιμοποιήσει μοσχάρι, προσθέτουμε τώρα τα κρεμμύδια, αν έχουμε χρησιμοποιήσει βοδινό, προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρεύται μέχρι να μαλακώσει αρκετά.

Πάνω από τα κρεμμύδια προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το ξύδι , το σκόρδο, λίγο αλάτι ακόμη, τα μπαχαρικά και τα δαφνόφυλλα, και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα κρεμμύδια με σκεπασμένη την κατσαρόλα μας.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια αφού πρώτα τα έχουμε χαράξει και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν. Δεν ανακατεύουμε, μόνο κουνάμε την κατσαρόλα.

Τελειώνουμε το φαγητό μαγειρεύοντας με ανοικτή την κατσαρόλα, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του.

Καλή όρεξη!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share