Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Προσοχή – Έτσι κλέβουν χρήματα από τις κάρτες σας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Δώστε βάση

12 Ιουνίου 2020 20:15
Προσοχή – Έτσι κλέβουν χρήματα από τις κάρτες σας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Αρθρογράφος: Δανάη Πάλμου
ΔΑΝΑΗ ΠΑΛΜΟΥ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Follow us on Google News

Οι πορτοφολάδες νέας γενιάς μπορούν να "σηκώσουν" χρήματα από την πιστωτική σας κάρτα με τον πιο εύκολο και αθόρυβο τρόπο στα ΜΜΜ.

Εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες των ανέπαφων συναλλαγών που έχουν πλέον οι χρεωστικές και οι πιστωτικές κάρτες, πλησιάζουν το θύμα τους με μηχάνημα POS και αφαιρούν από τον λογαριασμό τους το ποσό που είναι δυνατό, όταν η συναλλαγή δεν απαιτεί κωδικό PIN. Να σημειωθεί, ότι το όριο των χρημάτων που μπορεί να σηκώσει κάποιος, έχει αυξηθεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο νέος αυτός τρόπος των πορτοφολάδων εφαρμόζεται όπου υπάρχει συνωστισμός (π.χ. σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς), ενώ χρησιμοποιούν σύγχρονες συσκευές POS, που μοιάζουν εκπληκτικά με κινητά τηλέφωνα, για να μην προκαλούν υποψίες.

Αφού ο δράστης ετοιμάσει το POS με το ποσό, που θέλει να υφαρπάξει, απλά περνά για ελάχιστα δευτερόλεπτα το μηχάνημα δίπλα από την τσέπη, όπου το θύμα έχει το πορτοφόλι, και αφαιρεί το ποσό.

Δώστε προσοχή - Αν δείτε αυτό σε POS μην πληρώσετε με κάρτα

Αν δεν θέλετε να πέσετε θύμα απατεώνων, οι οποίοι μπορούν να εντοπίσουν τα προσωπικά σας δεδομένα και το κωδικό των τραπεζικών σας καρτών (Skimmer) τότε δώστε προσοχή στα παρακάτω.

Αν δείτε κάποια περίεργη ενέργεια κατά την διαδικασία της πληρωμής, ή αυτό που θα διαβάσετε, τότε καλύτερο θα ήταν να μην πληρώσετε με κάρτα. Ειδικά με τις ανέπαφες συναλλαγές των 25 ευρώ, μπορούν να σας κλέψουν πανεύκολα και χωρίς να το καταλάβετε με αυτό τον τρόπο.

Η κατασκευάστρια εταιρεία τερματικών POS Ingenico εξέδωσε οδηγίες σχετικά με το πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα ύποπτο μηχάνημα στα τυποποιημένα POS (Ingenico iSC250). Θεωρούμε ότι όλοι μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες. Το skimmer μπλοκάρει το πράσινο LED, που ανάβει κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των ανέπαφων καρτών.

Συμβαίνουν συχνά λάθη στη διαδικασία

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο σχεδιασμός του skimmer εμποδίζει τη μαγνητική λωρίδα να διαβάσει τα δεδομένα. Αυτό οδηγεί σε περισσότερες αποτυχίες κατά την ανάγνωση και επιβραδύνει σημαντικά την κανονική λειτουργία της συσκευής. Έτσι, ένα POS με skimmer μπορεί να λειτουργεί λίγο πιο αργά από το κανονικό.

Συναγερμός για ΑΤΜ και PIN: 20+ τρόποι που μπορούν να σας κλέψουν

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν χιλιάδες πολίτες θίγει η Ελληνική Αστυνομία, θέλοντας να δώσει οδηγίες.

Αφορά τη χρήση των ΑΤΜ και των PIN και πώς μπορούν να προστατευτούν από επικίνδυνους κλέφτες, ενώ μεγάλη προσοχή χρειάζεται να μην βάλετε ανάποδα το PIN.

Σε κείμενο που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται:

Ως προς τον τρόπο χρήσης των Α.Τ.Μ.

Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.

Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λ.π. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.

Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε προβλήματος κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.

Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας σας.

Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήσετε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας.

Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.

Τρόποι να σας κλέψουν το Pin από τον κάρτα

Σε περίπτωση που κατά τη διαδικασία ανάληψης χρημάτων η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, ελέγξτε την απόδειξη της συναλλαγής. Εάν δεν είχατε ζητήσει απόδειξη τότε ξανατοποθετήστε την κάρτα σας στο A.T.M. και ελέγξτε είτε το υπόλοιπο είτε τις τελευταίες κινήσεις του λογαριασμού σας.

Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήστε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές.

Αν σκοπεύετε να αναλάβετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα καλό θα ήταν να συνοδεύεστε από δεύτερο άτομο.

Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δεν γνωρίζετε να εισέλθουν στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.

Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας, ενώ χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη.

Για την προστασία του λογαριασμού σας

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό (ΡΙΝ) την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτά από επιτήδειους.

Αποφεύγετε να γράφετε το ΡΙΝ οπουδήποτε.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ΡΙΝ σε περισσότερες από μια κάρτες σας.

Επιλέξτε και απομνημονεύστε τον κωδικό ΡΙΝ που μόνο εσείς θα γνωρίζετε και που δεν θα μπορεί να προσδιορισθεί από προσωπικά σας αντικείμενα που υπάρχουν στο πορτοφόλι ή στη τσάντα σας.

Μην δίνετε τον κωδικό σας PIN σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεσθεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό του ΡΙΝ για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.

Μην αφήνετε ποτέ την απόδειξη συναλλαγής που έχει εκδώσει το Α.Τ.Μ.

Συγκρίνετε τις αποδείξεις ανάληψης χρημάτων του Α.Τ.Μ. με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο κίνησης του λογαριασμού σας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συναλλαγή που δεν έχετε πραγματοποιήσει ενημερώστε αμέσως την Τράπεζα.

Να υπογράφετε την κάρτα σας. Αυτό εμποδίζει τον οποιοδήποτε να παραποιήσει το όνομά σας πάνω σε αυτήν.

Μη δίνετε και μη δανείζετε ποτέ και σε κανέναν την κάρτα σας.

Όταν κυκλοφορείτε έχετε μαζί σας μόνο τις κάρτες που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε.

Αναφέρατε αμέσως την κλοπή ή την απώλεια κάρτας στην Τράπεζα και στην Αστυνομία.

TAGS
 

Tech

Ροή ειδήσεων

Share