Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μακαρόνια: Το κόλπο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να σας βγει ζουμερό και τρυφερό

Δώστε βάση!

15 Ιουνίου 2023 10:42
Κοτόπουλο κοκκινιστό με μακαρόνια: Το κόλπο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να σας βγει ζουμερό και τρυφερό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκπληκτική συνταγή για κοκκινιστό κατσαρόλας με μακαρόνια που βράζουν στη σάλτσα από το κοτόπουλο. Παραδοσιακή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που θα σας θυμίσει το φαγητό της γιαγιάς στο κυριακάτικο τραπέζι. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για κοτόπουλο με κάρυ από τον Γιώργο Τσούλη

Υλικά

Για το κοτόπουλο κοκκινιστό με μακαρόνια

  • 1 κότα ή ένα κοτόπουλο κομμένο σε 6 η 8 κομμάτια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κλων. φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κλων. σέλερι
  • 2/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 2 συσκ. ολόκληρα ντοματάκια αποφλοιωμένα
  • Τυρί τριμμένο για μακαρόνια
  • 1 συσκ. μακαρόνια
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προετοιμασία

Αφήνουμε πρώτα το πουλερικό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Το ταμπονάρουμε καλά να στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί.

Το βάζουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε να πουδραριστεί η κότα.

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο

Σε μία φαρδιά και ρηχή (πλασοτέ) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά θωρακίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Θέλουμε να κάνει ωραία κρούστα ρόδινη πρώτα από την πλευρά της πέτσας και έπειτα από την άλλη.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και σέλερι και κάνουμε χώρο στο κέντρο της κατσαρόλας.

Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να σοταριστούν ανακατεύοντας τα και να μαλακώσουν ελαφρά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί ο όγκος των υγρών κατά τα 2/3. Τότε προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και 1 ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, αν η κότα είναι αλανιάρα ή για περίπου 1 ώρα αν είναι κοτόπουλο εκτροφείου.

Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε θυμάρι, δεντρολίβανο και δαφνόφυλλο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Αφήνουμε τα τελευταία 10 λεπτά τα μυρωδικά να αρωματίσουν τη σάλτσα. Αφού βράσει το πουλερικό με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.

Βράζουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα από το κοτόπουλο κοκκινιστό.

Στη σάλτσα του, ρίχνουμε 2 ποτήρια βραστό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά την μακαρονάδα μέσα στη σάλτσα της κότας.

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μακαρόνια: Το κόλπο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να σας βγει ζουμερό και τρυφερό

Θέλουμε σιγανή φωτιά αφενός γιατί τα υγρά είναι λίγα κι αφετέρου για να μην εξατμίζεται η σάλτσα αλλά να την ρουφήξουν όλη τα μακαρόνια.

Ανακατεύουμε συχνά τα μακαρόνια.

Σβήνουμε το φαγητό όταν πια τα μακαρόνια έχουν σχεδόν απορροφήσει την περισσότερη σάλτσα και αυτή η λίγη σαλτσούλα που έχει μείνει είναι πυκνή και δεμένη.

Σερβίρουμε αμέσως με ένα κομμάτι κοτόπουλο κοκκινιστό και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share