Ζουμπουρλούδικα κεφτεδάκια της μαμάς με 2 υλικά στον κιμά που θα κάνουν την διαφορά
Συνταγή που θα απογειώσει το αγαπημένο σας φαγητό

Άβυσσος η ψυχή του κεφτέ! Εκεί που νομίζεις ότι τον πέτυχες εκεί καταλήγει καμένος στο τηγάνι. Η μαγειρική, όπως και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, θέλει τρόπο. Γι αυτό σάς δίνουμε κάποια χρήσιμα μυστικά, που θα κάνουν τα κεφτεδάκια σας πεντανόστιμους και αφράτους, θυμίζοντας τους κεφτέδες της μαμάς…(ή/και της γιαγιάς). Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να μην απορροφούν λάδι τα μπιφτέκια.
Tα μυστικά για αφράτους κεφτέδες
- Οσον αφορά στον κιμά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για μοσχαρίσιο, αρνίσιο ή χοιρινό. Ο κεφτές θέλει λάπα, αν μιλάμε για μοσχαρίσιο κρέας, που έχει σχετικό λίπος και ωραία κρεάτινη γεύση. Ακόμη μπορούμε να κάνουμε όποιον συνδυασμό θέλουμε, είτε μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή χοιρινό είτε 1/3 μοσχαρίσιο, 1/3 χοιρινό και 1/3 αρνίσιο.
- Για να διατηρήσετε τον κιμά στο ψυγείο, καλό είναι να τον βγάλετε κατευθείαν από το χαρτί του χασάπη (όπου υπάρχουν και τυχόν υγρά) και να μπει σε ανοξείδωτο ή γυάλινο μπολ με καπάκι, στο κάτω ράφι. Συντηρείται σε θερμοκρασία 4°C για ένα 24ωρο. Μετά πρέπει να μαγειρευτεί ή να μπει στην κατάψυξη.
- Ο κανόνας λέει πώς η υγρασία του μίγματος δίνει τα ωραιότερα και πιο αφράτα κεφτεδάκια, έτσι λοιπόν το μίγμα του κιμά πρέπει να είναι αφράτο όταν ζυμώνουμε. Υγρά που μαλακώνουν τις ίνες του είναι το ξύδι, το τριμμένο κρεμμύδι και η τριμμένη ντομάτα (ή αν δεν έχουμε, 1 κουτ. γλυκού πελτέ). Βάζουμε στο μίγμα καλής ποιότητας ξίδι από κόκκινο κρασί.
- Δεν ζυμώνουμε για πολλή ώρα, δεν χρειάζεται.
- Για τέλειο άρωμα που θα σας ζητούν τη συνταγή: όταν πλάθουμε τον κιμά με μίγμα από βότανα όπως ρίγανη, θρούμπι, βασιλικό μπόλικο μαζί με φρέσκο ή ξερό δυόσμο το αποτέλεσμα είναι θεϊκό. Δεν έχουμε φρέσκο δυόσμο; Βάζουμε 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο. Αν χρησιμοποιήσουμε χοιρινό κιμά, τον ζυμώνουμε με θρούμπι αντί για ρίγανη ή θυμάρι, του ταιριάζει καλύτερα. Γενικά, η φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη απογειώνει τη γεύση των κεφτέδων.
- Βάζουμε ψωμί! Και πάντα ψίχα από ψωμί μπαγιάτικο (ακόμα και προζυμένιο) που έχουμε μουλιάσει καλά σε νερό και το έχουμε στύψει. Δεν θέλουμε ψωμί με μαλακή ψίχα και λαστιχωτή υφή, γιατί θα γίνουν σφιχτά τα κεφτεδάκια.
- Ο κιμάς θέλει ξεκούραση! Αφήνουμε το μίγμα του κιμά για τουλάχιστον 30 λεπτά σε ένα μπολ, σκεπασμένο στο ψυγείο, για να αναδειχθούν οι γεύσεις των υλικών. Και μην ξεχνάμε πως η κρύα ζύμη του κιμά πλάθεται πολύ εύκολα, χωρίς να κολλάει στα χέρια.
- Τι κάνουμε αν κολλάει πολύ η ζύμη του κιμά στα χέρια; Βουτάμε τα χέρια μας σε λίγο ούζο αραιωμένο με νερό κάθε φορά που πλάθουμε ένα καινούριο κεφτεδάκι. Θα τους δώσει πολύ ωραίο άρωμα και επιπλέον νοστιμιά.
Σας δίνουμε όχι 1 αλλά 5 συνταγές για απίστευτα νόστιμα και αφράτα κεφτεδάκια…
Τυρόπιτα σκέτο «λουκούμι» από τον Πέτρο Συρίγο με μέλι και σουσάμι για το οικογενειακό τραπέζι του Σαββατοκύριακου
Συνταγή: Φανταστική χειροποίητη στριφτόπιτα με φέτα, μέλι και σουσάμι από τον Πέτρο Συρίγο. Μια διαφορετική εκδοχή της αγαπημένης μας τυρόπιτας. Με την ευκαιρία, δείτε 11 μυστικά του Πέτρου Συρίγου για άψογα μπιφτέκια.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι
- 220 γρ. νερό
- 50 γρ. ξύδι
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. αλάτι
- Αλεύρι (για το άνοιγμα της ζύμης)
- Στριφτή τυρόπιτα- Για την γέμιση:
- 1 πράσσο μεγάλο ψιλοκομμένο
- 400 γρ. κατσικίσιο τυρί (σκληρό)
- 400 γρ. ανθότυρο
- 1 μικρό ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Μέλι
- Σουσάμι
- Μαυροσούσαμο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μας, ώστε να ποτήσει το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το ξύδι και το νερό, ενώ παράλληλα ζυμώνουμε.
- Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια. Καλύπτουμε καλά την ζύμη μας με μια πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε για τουλάχιστον 45 λεπτά να ξεκουραστεί.
Στριφτόπιτα με τυρί – Για την γέμιση:
- Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ψιλοκομμένο πράσο και το σωτάρουμε για 2 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά, ενώ παράλληλα προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο.
- Στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ τρίβουμε τα τυριά ή τα θρυμματίζουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το αυγό, τον ψιλοκομμένο μάραθο, το πιπέρι και το κρύο σωταρισμένο πράσο.
- Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και τα αφήνουμε στην άκρη, ενώ προετοιμάζουμε το άνοιγμα του φύλλου.
- Σε μια καθαρή επιφάνεια αλευρώνουμε και κόβουμε στα 6 το ζυμάρι μας και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά, (λεπτό και όσο γίνεται παραλληλόγραμμο). Αλευρώνουμε σε όλες τις επιφάνειες για να μας βοηθήσει στο άνοιγμα.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε τη ζύμη μας παντού και στο κάτω μέρος της (προς τη πλευρά μας δηλαδή) απλώνουμε στην ευθεία παράλληλα 3 κ.τ.σ από τη γέμιση, την σκεπάζουμε τυλίγοντας το ρολό προς τα μέσα.
- Έπειτα τυλίγουμε σε ρολό σχηματίζοντας σαλιγκάρι. Την άκρη τη βάζουμε προς τα κάτω ώστε να μην ξεκολλήσει.
- Την τοποθετούμαι σε μια λαδόκολλα που έχουμε αλευρώσει από πριν και την βάζουμε στην κατάψυξη πριν το τηγάνισμα ή το ψήσιμο, ώστε να μην ανοίξει το φύλλο μας.
- Αν τις τηγανίσετε θέλουν περίπου 2 λεπτά απο τη κάθε πλευρά ενώ σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά .
- Τέλος, όταν ροδίσει ρίχνετε το μέλι και το σουσάμι.