Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Συνταγή για τυρόπιτα από το σεντούκι της γιαγιάς: Η πιο απολαυστική τραγανή πίτα που «μυρίζει» σπιτική θαλπωρή

Θυμίζει την τυρόπιτα των παιδικών σας χρόνων

2 Μαΐου 2023 16:50
Συνταγή για τυρόπιτα από το σεντούκι της γιαγιάς: Η πιο απολαυστική τραγανή πίτα που «μυρίζει» σπιτική θαλπωρή
Από Ανθή Κουρεντζή

Τυρόπιτα: Η πιο απολαυστική σπιτική συνταγή για τυρόπιτα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι σαν την πίτα της γιαγιάς. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για γεωργιανή τυρόπιτα.

Υλικά

  • ½ κιλό τυρί φέτα
  • 3 - 4 αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη ζύμη

  • 3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Λίγο αλάτι
  • Χλιαρό νερό όσο χρειαστεί για να ζυμώσουμε
  • 1 αυγό
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

Συνταγή για τυρόπιτα από το σεντούκι της γιαγιάς: Η πιο απολαυστική τραγανή πίτα που «μυρίζει» σπιτική θαλπωρή

Εκτέλεση

  • Σ’ ένα μπωλ τρίβουμε το τυρί με το πιρούνι ή με τα χέρια μας.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη και «ανοίγουμε» το πρώτο φύλλο.
  • Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το φύλλο μας. Αδειάζουμε όλη τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  • Συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο, το στρώνουμε προσεκτικά πάνω από τη γέμιση και φροντίζουμε να σκεπάσει καλά το ταψί μας.
  • Με τα δάχτυλα ενώνουμε τη ζύμη γύρω γύρω στο ταψί μας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 έως 45 λεπτά.
  • Κατά τη διάρκεια που ψήνετε η πίτα μας, δεν ανοίγουμε το φούρνο.
  • Μόνο στα τελευταία 5 λεπτά μπορούμε να ελέγξουμε εάν έχει ψηθεί καλά και από την κάτω μεριά και μετά τη βγάζουμε από τον φούρνο.

Σκοπελίτικη τυρόπιτα στο τηγάνι ή τον φούρνο - Θα πάθετε την πλάκα σας!

Το Athensmagazine.gr βρήκε για εσάς μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για τυρόπιτα. Στο τηγάνι αλλά μπορεί να γίνει και στον φούρνο, σήμα κατατεθέν ενός ολόκληρου νησιού. Τη θέση του τυριού μπορούν να πάρουν τα χόρτα ή το σπανάκι, η διαδικασία και τα υλικά των φύλλων παραμένουν ίδια. Με την ευκαιρία, δείτε εδώ τη συνταγή για χωριάτικη τυρόπιτα με 3 τυριά και τραγανό φύλλο.

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και
  • 150 γρ. αλεύρι κίτρινο)
  • 1 κ. γλυκού αλάτι κοφτό
  • ½ κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ. σούπας ξύδι
  • 3-4 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 250 γρ. περίπου νερό

Για τη γέμιση:

  • 600-700 γρ. φέτα και κατσικίσιο τυρί (τριμμένα με το χέρι)
  • λίγο λάδι για τα φύλλα και αρκετό λάδι για το τηγάνι

Σκοπελίτικη τυρόπιτα στο τηγάνι ή τον φούρνο - Θα πάθετε την πλάκα σας!

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε καλά όλα τα στερεά υλικά, προσθέτουμε το ξύδι, το λάδι καί λίγο-λίγο το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη ομοιόμορφη που να μη κολλάει στα τοιχώματα. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε οκτώ μικρές μπαλίτσες, τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι αλευρωμένο και, αφού τις σκεπάσουμε με μια κάπως υγρή πετσέτα ή με λίγη μεμβράνη τροφίμων, αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια ανοίγουμε ένα-ένα ζυμαράκι με τη βέργα μέχρι να γίνει λεπτό φύλλο - δεν είναι πολύ δύσκολο και αν γίνει και καμιά τρυπούλα δεν πειράζει, αρκεί να μη βγει η γέμιση - ρίχνοντας λίγο αλεύρι κάθε φορά που χρειάζεται για να μη κολλήσει.

Όταν είναι έτοιμο, τοποθετούμε τη γέμιση στη μία άκρη, αλείφουμε το φύλλο με λίγο λάδι, κλείνουμε λίγο τις δύο πλευρές ώστε να μη φύγει η γέμιση, τυλίγουμε σε ρολό (όχι πάρα πολύ σφιχτά) και πιάνοντας τις δύο άκρες στρίβουμε την πίτα μας σε σχήμα σαλιγκαριού. Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι ή κατσαρολάκι (όχι πολύ μεγάλο) να κάψει, σαν να τηγανίζαμε δηλαδή πατάτες. Ρίχνουμε μέσα την πίτα μας, πάντα απαλά, προσέχοντας να μη τρυπήσει. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα και από τις δύο πλευρές. (Γυρίζουμε με δύο πηρούνια ώστε να μη σπάσει).

Βγάζουμε την πίτα από το τηγάνι, αφήνουμε δύο λεπτά να στραγγίσει από το λάδι και αμέσως μετά μπορούμε να την γευτούμε σκέτη ή με μια ωραία, πράσινη σαλάτα.

Σημείωση:

Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε όλες τις πίτες μαζί και να φυλάξετε κάποιες στο ψυγείο για μία μέρα ή στην κατάψυξη για περισσότερες. Μόλις την βγάλετε από την κατάψυξη, την τηγανίζετε απευθείας.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share