Κυριακή, 12 Μαΐου 2024

Κοτόπουλο και ψάρι: Τα μαγειρικά λάθη που οδηγούν στον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών

Δεν είχαμε ιδέα!

1 Μαρτίου 2022 14:38
Κοτόπουλο και ψάρι: Τα μαγειρικά λάθη που οδηγούν στον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Προσέχετε όταν μαγειρεύετε κοτόπουλο και ψάρια, αλλά και στην επιλογή των ψαριών, καθώς ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να αυξήσει τις καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα αυτά

Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε ψάρια και όταν μαγειρεύετε πουλερικά ή ψάρια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στο μαγείρεμα, η έκθεση στον καπνό και το υπερβολικό ψήσιμο ή κάψιμο οδηγούν στον σχηματισμό των ίδιων καρκινογόνων ουσιών στα πουλερικά και τα ψάρια, όπως και αυτές που σχηματίζονται στο κόκκινο κρέας.

Δείτε επίσης: Μυρίζουν τα χέρια σας ψαρίλα; Αυτό είναι το απόλυτο κόλπο για να την εξαφανίσετε

Για παράδειγμα, υψηλά επίπεδα ετεροκυκλικών αμινών υπάρχουν στα τηγανιτά ψάρια και σε ψάρια που ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες υπάρχουν στην επιφάνεια των καπνιστών και ψητών ψαριών. Τα καπνιστά, παστά ή αλατισμένα ψάρια αποδείχθηκε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου του προστάτη.

κοτόπουλο ψάρι λάθη

Επιπλέον, κάποια είδη ψαριών μπορεί να είναι πηγή πιθανών καρκινογόνων, όπως τα PCB, οι διοξίνες και ο ψευδάργυρος.

Όπως με το κόκκινο κρέας, η υγρασία κατά το μαγείρεμα του λευκού κρέατος και των ψαριών βοηθά στο να παράγονται λιγότερες ετεροκυκλικές αμίνες. Το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, το βράσιμο σε νερό ή χυμό, π.χ. ντομάτας, και ο ατμός είναι καλύτεροι τρόποι μαγειρέματος.

Επίσης, το μαρινάρισμα των πουλερικών και άλλων λευκών κρεάτων και ψαριών σε ελαιόλαδο και βότανα μειώνει σημαντικά την παραγωγή των ετεροκυκλικών αμινών.

Ψάρι με φέτα: Συνδυασμός "θάνατος" - Αλήθεια ή μύθος;

Πόσες φορές έχεις ακούσει τη μαμά να σου λέει να μην τρως τυρί με ψάρι γιατί μπορεί να πάθεις τροφική δηλητηρίαση; Είναι μύθος ή αλήθεια τελικά πως είναι συνδυασμός "θάνατος" το ψάρι με τη φέτα; Πριν όμως λύσουμε αυτή την απορία, ρίξε μια ματιά γιατί πρέπει να σταματήσεις να τρως φέτα με τις φακές σου.

Κι όμως, πηγαίνοντας στο Παρίσι θα τύχει να παραγγείλεις μύδια με ζωμό από μπλε τυρί, λευκό κρασί και σκόρδο. Στη Χιλή, από την άλλη, μπορείς να παραγγείλεις κυδώνια με παρμεζάνα.

Αν η ιδέα του να συνδυάσεις θαλασσινά με τυρί είναι αποδεκτή παγκοσμίως, τότε γιατί πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε ότι μπορεί να πάθουμε κάτι συνδυάζοντάς τα;

Κάποια ψάρια, όπως είναι το καλκάνι, ο μπακαλιάρος, τα μύδια και τα στρείδια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και πρέπει να μαγειρεύονται πολύ προσεκτικά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες συνταγές που τα περιλαμβάνουν είναι τόσο απλές. Λίγο πιπέρι, λίγο λεμόνι και λίγο βούτυρο πολλές φορές είναι αρκετά. Αν ανακατευτούν με δυνατά τυριά που έχουν “ισχυρές προσωπικότητες” τότε το μόνο που θα μείνει τελικά είναι η γεύση του τυριού και αυτή του ψαριού θα εξαφανιστεί.

Φυσικά και τα θαλασσινά ταιριάζουν με τα τυριά. Αν αυτά τα δύο υλικά βρεθούν στα χέρια κάποιου έμπειρου σεφ τότε μπορούν να δημιουργηθούν απίστευτες γεύσεις που θα αναδείξουν και τα δύο συστατικά.

Από την άλλη μεριά, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός σεφ για να ταιριάξεις το τυρί με τα θαλασσινά. Μπορείς, για παράδειγμα, να ανακατέψεις σολωμό με τυρί και να φτιάξεις μια πεντανόστιμη πίτσα και το αποτέλεσμα να είναι άκρως εντυπωσιακό.

Μην ξανακούσεις, λοιπόν, τη μαμά σου να λέει πως θα πάθεις δηλητηρίαση αν φας ψάρι με φέτα. Πρόκειται για έναν πολύ όμορφο συνδυασμό που θα δημιουργήσει εκρηκτικές γεύσεις στον ουρανίσκο σου. Δεν έχεις παρά να τον δοκιμάσεις.

Το συμπέρασμα είναι ένα. Ένας ακόμη μύθος διαψεύστηκε!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share