Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Ξέμεινες από μαγιά; Το κόλπο που θα κάνει το ψωμί σου να φουσκώσει στη στιγμή

Θα σου λύσει τα χέρια!

18 Αυγούστου 2020 08:51
Ξέμεινες από μαγιά; Το κόλπο που θα κάνει το ψωμί σου να φουσκώσει στη στιγμή

Όταν έχεις ξεμείνει από μαγιά και δεν θέλεις να τρέχεις στο σούπερ μάρκετ μόνο γι’αυτήν, η λύση βρίσκεται στην κουζίνα σου. Μπορείς να φτιάξεις το ψωμί σου και αυτό να φουσκώσει χωρίς κανένα πρόβλημα αντικαθιστώντας τη μαγιά με κάτι άλλο. Αν πάλι υστερείς από συνταγές, δες εδώ πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο και παραδοσιακό ψωμί με 5 υλικά.

Με τι; Με μαγειρική σόδα και χυμό λεμονιού. Επίσης καλή δουλειά μπορεί να κάνει μια μίξη γάλακτος και ξιδιού. Διάβασε όμως περισσότερα παρακάτω.

Μαγειρική σόδα και χυμός λεμονιού

Όταν ανακατεύεις μαγιά με αλεύρι και νερό απελευθερώνονται σάκχαρα τα οποία κάνουν την μαγιά να απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό είναι υπεύθυνο για το φούσκωμα του ψωμιού.

Μπορείς, επομένως, να δημιουργήσεις και πάλι διοξείδιο του άνθρακα ανακατεύοντας μαγειρική σόδα με κάποιο οξύ.

Τι ποσότητες πρέπει να χρησιμοποιήσεις;

Χρησιμοποίησε όλα τα υλικά της συνταγής εκτός από τη μαγιά. Έπειτα βάλε ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας και χυμού λεμονιού. Αυτή η ποσότητα πρέπει να αντιστοιχεί στην ποσότητα μαγιάς που θα χρησιμοποιούσες. Για παράδειγμα, αν η συνταγή σου έχει 1 κ.γ. μαγιά χρειάζεται 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα και 1/2 κ.γ. χυμό λεμονιού.

Το ίδιο θα κάνεις αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις γάλα και ξίδι. Θα βάλεις μισή ποσότητα γάλακτος και μισή ποσότητα ξιδιού.

Προσοχή! Δεν χρειάζεται να αφήσεις τη ζύμη σου να φουσκώσει!

Αντιθέτως όσο πιο γρήγορα τη βάλεις στο φούρνο τόσο το καλύτερο για το ψωμί σου.

Για να συνοψίσουμε…

Παρόλο που τα παραπάνω υποκατάστατα θα κάνουν τη ζύμη σου να φουσκώσει δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με την μαγιά. Η ζύμη σου δεν θα φουσκώσει ως συνήθως και μπορεί να παρατηρήσεις διαφορές στην υφή και τη γεύση.

Φυσικά, αν έχεις ξεμείνει από μαγιά ή δεν θέλεις να περιμένεις να φουσκώσει η ζύμη σου πριν το ψήσιμο ή απλά θέλεις να βγάλεις τη μαγιά από τη διατροφή σου για λόγους υγείας τότε σίγουρα αξίζει να βάλεις κάποια από τα παραπάνω υποκατάστατα.

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share