Μύδια Πιερίας: Το διατροφικό «διαμάντι» του Θερμαϊκού με τα πολλαπλά οφέλη που «σκαρφαλώνει» στις διεθνείς αγορές (photos)
«Μπείτε» μαζί μας στη διαδικασία παραγωγής τους και γνωρίστε τους μυδοκαλλιεργητές
Πέραν του φυσικού πλούτου που διαθέτει ο νομός Πιερίας, έχει και έναν άλλον λόγο να υπερηφανεύεται. Την εξαιρετική του κουζίνα, γεμάτη από τα ντόπια καλούδια του. Στην κορυφή αυτών, δεν μπορεί παρά να είναι το ξακουστό μύδι Πιερίας.
Η παραγωγή μυδιού σε οργανωμένες καλλιέργειες στον νομό Πιερίας είναι από τις μεγαλύτερες και είναι χαρακτηριστικό ότι η ετήσια δυναμικότητα στην Πιερία ξεπερνά ακόμα και τους 11.500 τόνους.
Τα μύδια είναι προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, δεδομένου ότι στην παραγωγική διαδικασία δεν χρησιμοποιείται καμία πρόσθετη τροφή, παρά μόνο το νερό της θάλασσας, το οποίο φιλτράρουν και παίρνουν ό,τι χρειάζονται για την αναπαραγωγή και ωρίμανσή τους.
Τα μύδια αποτελούν μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και καλής ποιότητας πρωτεϊνών, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, θερμίδες και χοληστερίνη και πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα.
Το πρόγραμμα "Mussels of Pieria", με φορέα το Επιμελητήριο Πιερίας, έχει σαν στόχο την προώθηση του εξαιρετικού αυτού διατροφικού θησαυρού, που είναι το μύδι Πιερίας, την ενημέρωση των καταναλωτών σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο και την αύξηση της κατανάλωσής του.
Δείτε επίσης: Άλλα κόλπα: Ένα bakery ένωσε κρουασάν με γαλακτομπούρεκο και ξεπέρασε κάθε φαντασία
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου "Δράσεις Προώθησης, Προβολής και Αύξησης της Αναγνωρισιμότητας του Φρέσκου Μυδιού Πιερίας στις αγορές της Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου και Γαλλίας", του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020", που ανέλαβε το Επιμελητήριο Πιερίας, 24 δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέφτηκαν την Πιερία από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις Μονάδες Παραγωγής των Μυδιών Πιερίας, παρακολουθώντας ζωντανά τη διαδικασία ωρίμανσής τους στη θάλασσα και να ενημερωθούν από τους μυδοκαλλιεργητές για τη διαδικασία παραγωγής τους.
Επιπλέον, η δράση περιλάμβανε επισκέψεις σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Πιερίας, στο Λιτόχωρο, το Δίον και την Κατερίνη, με σκοπό να εξοικειωθούν με τον τόπο και την ιστορία του.
Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στο Λιτόχωρο Πιερίας, σε κεντρικό εστιατόριο, πραγματοποιήθηκε γεύμα για τους καλεσμένους δημοσιογράφους. Παρουσιάστηκαν πιάτα αφιερωμένα στα γευστικά μύδια του Αιγαίου από τον διάσημο σεφ Πέτρο Συρίγο, καθώς και διάφορα άλλα θαλασσινά πιάτα με τη μοναδική τους εμφάνιση και γεύση.
Στόχος της Δράσης είναι η προβολή ενός σημαντικού στοιχείου της τοπικής γαστρονομίας, όπως τα Φρέσκα Μύδια Πιερίας, τα οποία, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές του τόπου παραγωγής τους, θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ελκυστικού brand name για την Πιερία.