Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

Γιορτάζει τα γενέθλιά του ο Ιστορικός Πανιώνιος!

128 χρόνια γράφει ιστορία

14 Σεπτεμβρίου 2018 13:58
Γιορτάζει τα γενέθλιά του ο Ιστορικός Πανιώνιος!

Σαν σήμερα πριν 128 χρόνια ιδρύεται στη Σμύρνη, ο Πανιώνιος, ο ιστορικότερος σύλλογος του ελληνικού αθλητισμού, συνεχιστής του Ορφέα και εκπρόσωπος των χαμένων πατρίδων.

Παρακάτω ακολουθούν οι χρονιές σταθμοί για τον Πανιώνιο:

1890 Σμύρνη. Ίδρυση του Συλλόγου «ΟΡΦΕΥΣ» με σκοπό την καλλιέργεια μουσικής και σωματικής αγωγής των μελών του.

1893 Από τα μέλη του «ΟΡΦΕΑ» που ήθελαν ο σύλλογος να ασχολείται κυρίως με τον αθλητισμό, ιδρύεται ο νέος Σύλλογος με το όνομα «ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ» με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση του Γυμναστικού αθλήματος. Ο Σύλλογος αυτός διοργανώνει αθλητικούς αγώνες που τους αποκαλεί «ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ» οι δημοσιογράφοι όμως της Σμύρνης τους ονόμασαν από τότε «ΠΑΝΙΩΝΙΟΥΣ». Οι «ΠΑΝΙΩΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ» τελέσθηκαν 19 φορές από το 1896 μέχρι το 1922.

1896 Εμφάνιση των πρώτων «ΠΑΝΙΩΝΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ»Ο Σύλλογος έχει ενεργή συμμετοχή στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες.

1898 Οι Σύλλογοι «ΟΡΦΕΥΣ» και «ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ» ενώνονται και φτιάχνουν ένα ενιαίο Σύλλογο με τον τίτλο «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανικός στον ΣΚΑΙ με την Τατιάνα Στεφανίδου: Οι ομαδικές απολύσεις και... αποχωρήσεις λίγο πριν την πρεμιέρα! (video)

1901 Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης καθιερώνει τους πρώτους «Σχολικούς αγώνες» και δίνει ώθηση στην πολιτεία να κάνει το μάθημα της Γυμναστικής υποχρεωτικό στα σχολεία. O ι αγώνες αυτοί συνεχίστηκαν μέχρι το 1922 χωρίς να ανασταλούν ούτε κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914 – 1918).

1902 Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης ιδρύει την πρώτη σχολή γυμναστών. Από όλη την Ελλάδα οι εφορίες των σχολείων στέλνουν δασκάλους και δασκάλες στη Σχολή για την εκμάθηση της Σουηδικής Γυμναστικής.

1904 Το Α΄ Πανελλήνιο εκπαιδευτικό Συνέδριο που συνήλθε στην Αθήνα απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο και Δίπλωμα Τιμής στον Π.Γ.Σ.Σ. για την συμβολή του στην αθλητική διαπαιδαγώγηση.

1913 Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ. δημιούργησε την πρώτη ομάδα Βόλεϊ και εισήγαγε το άθλημα της Πετοσφαίρισης στον Ελλαδικό χώρο.

1919 Ταυτόχρονα με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ. δημιούργησε ομάδα μπάσκετ και οργάνωσε Πρωτάθλημα στην Σμύρνη.

1922 Με την καταστροφή της Σμύρνης από τους Τούρκους ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης μεταφέρεται στην Αττική, όπου του παραχωρήθηκε ένα δωμάτιο στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού σταδίου. Από εκεί αρχίζει η ανασυγκρότηση και ανασύσταση όλων των Τμημάτων του Συλλόγου.

1925 Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ. εισηγείται την καθιέρωση του γυναικείου αθλητισμού.

1927 Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ. διοργανώνει τους πρώτους αθλητικούς γυναικείους αγώνες.

1940 Ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και με την μεγάλη συμβολή του Κ. ΚΟΤΖΙΑ, Υπουργού Διοικητή Πρωτευούσης, παραχωρούν στον ΠΑΝΙΩΝΙΟ Γ.Σ.Σ. το σημερινό του γήπεδο στην Νέα Σμύρνη.

1940 – 1945 Η δράση του Συλλόγου σταματάει και συνεχίζεται μετά την κατοχή.

1945 Επαναδραστηριοποίηση του βασικότερου και παλαιότερου τμήματος του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ του στίβου. Με τις ρίζες του να ξεκινάνε από την ίδρυση του Συλλόγου το 1890, το τμήμα αυτό, μετά την τεράστια δράση του στην Σμύρνη, ήταν και το πρώτο που ανασυγκροτήθηκε με τον ερχομό του Συλλόγου στην Αθήνα. Από την μεταπολεμική περίοδο μέχρι σήμερα, συνεχίζει την μακρόχρονη παράδοσή του αποδεικνύοντας Πανελληνιονίκες, Βαλκανιονίκες, Μεσογειονίκες, κατακτώντας σήμερα την 2η θέση ανάμεσα σε 332 σωματεία του ΣΕΓΑΣ σε όλη την Ελλάδα.

1949 Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ.Σ.Σ. στον Ελληνικό αθλητισμό και στην Ελληνική αθλητική παιδεία.

1977 Γιορτάζονται τα 50 χρόνια του Γυναικείου αθλητισμού στην Ελλάδα. Επί 22 χρόνια ο Σύλλογός μας κρατάει την πρώτη θέση στο γυναικείο του τμήμα.

1979 Tο Τμήμα ποδοσφαίρου παίρνει το κύπελλο Ελλάδος. Η κορυφαία του αυτή στιγμή είναι και ο επίλογος στην ιστορία του τμήματος αυτού στον ερασιτέχνη ΠΑΝΙΩΝΙΟ, καθώς από τον επόμενο χρόνο (1980) γίνεται Π.Α.Ε. Με την έναρξη λειτουργίας του κολυμβητηρίου της Νέας Σμύρνης, ιδρύθηκε και το κολυμβητικό τμήμα του Συλλόγου μας. Από το 1981 παίρνει μέρος στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα κολύμβησης με ανοδική πορεία, έτσι ώστε να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων συλλόγων της χώρας. Αθλητές του τμήματος πέτυχαν 26 Πανελλήνιες επιδόσεις κολύμβησης κατηγοριών και open και αγωνίστηκαν με την Εθνική ομάδα, παίρνοντας μέρος σε Βαλκανικούς και Πανευρωπαϊκούς αγώνες και σε διάφορα διεθνή meeting.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Είστε γελοίοι..." - Χοντροί τσακωμοί στον ΣΚΑΙ με... άρωμα Τανιμανίδη! Η αποχώρηση από το Survivor που φέρνει "τριγμούς"!

1980 Το Τμήμα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου ξεκινά την ξεχωριστή του πορεία. Το 1995 – 96 έρχεται 2ο στο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην Αθήνα και το 1996 – 97 κατακτά την 1η Θέση στο Πρωτάθλημα. Την ίδια χρονιά παίρνει κύπελλο ήθους από την Ε.Π.Ο. Το 1991 ιδρύει τις Ακαδημίες ποδοσφαίρου με παιδιά ηλικίας 10 – 17 ετών. Το 1995 – 96 κατακτά το Πρωτάθλημα των Παίδων της ΕΠΣΑ, το 1996 – 97 παίρνει την 3η θέση στο ίδιο πρωτάθλημα και το 1997 – 98 κατακτά το Πρωτάθλημα Παίδων 5 Χ 5 της Ε.Π.Ο.

1981 Ίδρυση του Τμήματος Χειροσφαίρισης. Την επόμενη χρονιά το νεοσύστατο αυτό Τμήμα κατακτά το Πρωτάθλημα Εφήβων. Στις Ακαδημίες του, που ξεκίνησαν να ξαναλειτουργούν το 1997, αθλούνται παιδιά ηλικίας 7 – 15 ετών.

1983 Ίδρυση του Τμήματος Ενόργανης Γυμναστικής. Το 1985 κατασκευάστηκε ένα μεγάλο και σύγχρονο γυμναστήριο, μέσα στις εγκαταστάσεις του ποδοσφαιρικού γηπέδου, το οποίο για σειρά ετών απετέλεσε κέντρο των κλιμακίων της Εθνικής ομάδας και σήμερα είναι το μεγαλύτερο του λεκανοπεδίου, μετά τα γυμναστήρια της Εθνικής ομάδας. Μέχρι σήμερα οι αγωνιστικές ομάδες της Ενόργανης έχουν κατακτήσει σωρεία Πρωταθλημάτων σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες (Παίδες – Παμπάιδες – Κορασίδες – Παγκορασίδες), ενώ μεγάλες επιτυχίες έχουν σημειώσει αθλητές και αθλήτριές του, σε Βαλκανικούς και Μεσογειακούς αγώνες (ΚΟΥΡΑΚΟΥ), αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων (ΦΑΝΔΡΙΔΗΣ). Το Τμήμα εκπροσωπήθηκε και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας με την Πανελλήνια Πρωταθλήτρια Ενόργανης Γυμναστικής Μαρία ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, ενώ σήμερα στα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων γυμνάζονται δύο αθλητές και τρεις αθλήτριές μας.

1985 Ίδρυση του Τμήματος Υδατοσφαίρισης. Το Τμήμα στελεχώνεται αρχικά από πρώην αθλητές του κολυμβητικού τμήματος και λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δ΄ Εθνικής κατηγορίας, όπου κατέλαβε την 3η θέση και ανέβηκε στην Γ΄ Εθνική κατηγορία. Από το 1989 έως το 1991 το Τμήμα υδατοσφαίρισης ανεβαίνει συνεχώς κατηγορίες και το 1995 κατακτά το Πρωτάθλημα Α2 και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α1, όπου βρίσκεται και σήμερα, μετά από μια μικρή παρένθεση, διαθέτοντας στις τάξεις του αθλητές που στελεχώνουν τις Εθνικές ομάδες (Ανδρών – Εφήβων και Παίδων). Το Τμήμα της Πετοσφαίρισης Ανδρών που πρώτος ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ίδρυσε στην Ελλάδα φτάνει στους 8 του κυπέλλου Ελλάδος.

1986 Ιδρύεται η πρώτη Ακαδημία Μπάσκετ με τμήματα υποδομής (μίνι – παιδικά – εφηβικά). Από τότε μέχρι σήμερα ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ έχει κατακτήσει δέκα (10) Πανελλήνια Πρωταθλήματα Παίδων και Εφήβων και δεκάδες αθλητές του έχουν στελεχώσει τις Εθνικές ομάδες μπάσκετ των κατηγοριών τους. Επίσης δεν υπάρχει χρονιά που κάποια από τις ομάδες Εφήβων ή Παίδων μας να μην είναι στην 3άδα του πρωταθλήματος ΕΣΚΑΝΑ (συμμετοχή 280 ομάδων του λεκανοπεδίου). Πρώτος καρπός αυτής της προσπάθειας η κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος μπάσκετ 1986 -87, από την εφηβική μας ομάδα. Η φιλοσοφία του Τμήματος στηρίχτηκε στις ιδέες του αείμνηστου Ανδρέα ΒΑΡΙΚΑ και ο καρπός των ιδεών του έχει προσφέρει σωρεία αθλητών που επάνδρωσαν και θα επανδρώνουν την Ανδρική ομάδα μπάσκετ του Συλλόγου μας.

1987 Ιδρύεται Ακαδημία Βόλεϊ Γυναικών με τμήματα μίνι και παγκορασίδων. Καρποί αυτής της προσπάθειας η κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παγκορασίδων την περίοδο 1993 – 94 και του αντίστοιχου των Κορασίδων την περίοδο 1995 – 96. Από το 1990 η ομάδα μας ανεβαίνοντας ένα – ένα τα σκαλοπάτια αγωνίζεται στην Β΄ Εθνική, ενώ από τις τάξεις της ξεπετάγεται και η αθλήτρια μας Βίκυ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, που μέχρι σήμερα στελεχώνει την Εθνική ομάδα.

1988 Ίδρυση τμήματος Υδατοσφαίρισης Γυναικών (το τμήμα παραμένει ζωντανό μέχρι το 1996 , έχοντας εννέα (9) παρουσίες στα Εθνικά Πρωταθλήματα, ενώ είχε και αθλήτριες στις Εθνικές ομάδες.

1989 Οι Παίδες μας στο Μπάσκετ κατακτούν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

1990 Ο Σύλλογός μας βραβεύεται από τον ΣΕΓΑΣ με το «ΑΡΙΣΤΕΙΟ». Διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Συλλόγου μας εκδίδονται αναμνηστικά (γραμματόσημα, μετάλλια, σφραγίδες κλπ.). Σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια, ο Σύλλογός μας βραβεύει στο Πολεμικό Μουσείο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πατριάρχη.

1991 Το Τμήμα καλαθοσφαίρισης του συλλόγου μας κατακτά τον πρώτο του τίτλο (Κύπελλο Ελλάδος). Την ίδια χρονιά οι Παίδες μας στο Μπάσκετ κατακτούν ξανά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

1992 Οι Παίδες μας και οι Έφηβοι στο Μπάσκετ κατακτούν τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Του Τιμίου Σταυρού: Γιατί νηστεύουμε από λάδι;

1997 Η αθλήτρια στίβου του Συλλόγου μας Κατερίνα ΚΟΦΦΑ κερδίζει την πρώτη θέση στα 200 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Παρίσι. Την ίδια χρονιά ο αθλητής μας της υδατοσφαίρισης Γιάννης ΘΩΜΑΚΟΣ κερδίζει με την Εθνική Εφήβων του Πόλο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Και οι δύο παραπάνω τιμώνται την επόμενη χρονιά με τον Χρυσό Σταυρό του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης. Ιδρύεται ομάδα «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΣΤΙΒΟΣ 2004» με σκοπό την προετοιμασία αθλητών και αθλητριών που θα πάρουν μέρος στην Ολυμπιάδα της Αθήνας.

1998: Ο δεύτερος ποδοσφαιρικός τίλος. Ο Πανιώνιος και πάλι στο στάδιο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” φτάνει στην κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος. Στον τελικό επικρατεί του Παναθηναϊκού με το γκολ του Δημήτρη Ναλιτζή και ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος παραδίδει το κύπελλο στους παίκτες του Χρήστου Εμβολιάδη.

1999 Η ομάδα μπάσκετ του Συλλόγου μας γίνεται επαγγελματική (Κ.Α.Ε.) και πλέον ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ. συνεχίζει με τα ερασιτεχνικά τμήματα , διατηρώντας άρρηκτους δεσμούς με τις Ανώνυμες εταιρίες Ποδοσφαίρου (Π.Α.Ε.) και καλαθοσφαίρισης (Κ.Α.Ε.). 2001: Εγκαίνια κατασκευής κολυμβητηρίου εντός των εγκαταστάσεων του Ποδοσφαιρικού γηπέδου (μικρή πισίνα εκμάθησης και 25άρα πισίνα). Την ίδια χρονιά κατασκευάζεται και γήπεδο 5 Χ 5 ποδοσφαίρου για τις Ακαδημίες με πλαστικό τάπητα νέας γενιάς. Στις 18 Ιουνίου διοργανώνεται εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων από την δημιουργία του ύμνου του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης σε ποίηση Στέλιου ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ και μελοποίηση Δημοσθένη ΜΙΛΑΝΑΚΗ. Μαέστρος ο Αλέξανδρος ΖΕΡΒΑΣ, πιάνο η Στέϊση ΚΟΥΛΟΥΡΗ και χορωδία 40 ατόμων (19 Soprani , 11 Alti , 5 Tenori και 5 Bassi ).

2003 Η Ομάδα μπάσκετ Γυναικών κατακτά το Πρωτάθλημα της Β΄ εθνικής και ανεβαίνει στην Α2 Εθνική κατηγορία. Εγκαινιάζεται σύγχρονο κλειστό Γυμναστήριο Στίβου με τρεις διαδρομές , σκάμμα μήκους, ύψος, επί κοντώ και σάουνες. Η ομάδα Πόλο των Παίδων κατακτά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

2004 Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης συμμετέχει με εννέα αθλητές του στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας Λούδης, Σάντα, Ρέππας, Αφρουδάκης, Καλακώνας (Υδατοσφαίριση), Μητροπούλου (Στίβος) και Αποστολίδη (Ενόργανη), Μάντζιος, Γουνδουλάκης (Ποδόσφαιρο). Η Ομάδα μπάσκετ Γυναικών τερματίζει στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος της Α2 και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α1 Εθνική Κατηγορία. Η ομάδα Μπάσκετ των Εφήβων μας κατακτά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Η ομάδα Βόλεϊ Ανδρών κατακτά το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας και ανεβαίνει στην Γ΄ Εθνική κατηγορία. Η ομάδα Πόλο των Εφήβων μας κατακτά την 2η θέση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, ενώ η αντίστοιχη των Παίδων την 3η θέση. Η ομάδα Υδατοσφαίρισης τερματίζει στην τέταρτη θέση και βγαίνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη στην διοργάνωση του Λεν τρόπι. Ιδρύετε Τμήμα Σκακιού. Κατασκευάζεται φυσιοθεραπευτικό κέντρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η απόλυτη κίνηση ματ για το Mega: Μεγάλο "μπαμ" στο κανάλι!

2005 H Ομάδα Βόλεϊ Γυναικών κατακτά το Πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής και ανεβαίνει στην Α2 Εθνική κατηγορία. Η ομάδα Χαντ Μπολ Ανδρών κατακτά το Πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής και ανεβαίνει στην Α2 Εθνική κατηγορία. Η ομάδα Υδατοσφαίρισης (Πόλο) φτάνει στους τέσσερις της Ευρώπης, κατακτά την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και βγαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Τσάμπιονς Λινγκ.

Πηγή: Panioniosfc.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share