Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Σαν σήμερα στις 13 Ιανουαρίου 1822 η γαλανόλευκη καθιερώνεται ως επίσημο σύμβολο των επαναστατημένων Ελλήνων!

Στην A’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου

13 Ιανουαρίου 2019 12:41
Σαν σήμερα στις 13 Ιανουαρίου 1822 η γαλανόλευκη καθιερώνεται ως επίσημο σύμβολο των επαναστατημένων Ελλήνων!

Σαν σήμερα, στις 13 Ιανουαρίου το 1822, η γαλανόλευκη καθιερώνεται ως σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων, στην Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου!

Η Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου ή Πρώτη Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου (20 Δεκεμβρίου 1821 – 16 Ιανουαρίου 1822) ήταν η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου ελληνικού κράτους. Πρόεδρος της ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.

Στην Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου γράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, ορίστηκε ο τρόπος της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και ψηφίστηκε (1/1/1822) το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», έργο του Ιταλού Βιντσέντζο Γκαλίνα (Vincenzo Gallina) μαζί με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Θεόδωρο Νέγρη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση, παραιτούμαι

Το Σύνταγμα που ψηφίστηκε προέβλεπε προστασία των ατομικών ελευθεριών, την αντιπροσωπευτική αρχή καθώς και τη διάκριση των εξουσιών. Ορίστηκε ότι η «Διοίκησις» θα γινόταν από το «Βουλευτικόν» και το «Εκτελεστικόν», ενώ το «Δικαστικόν» θα ήταν ανεξάρτητο όργανο. Η απονομή δικαιοσύνης προβλεπόταν από τα «Κριτήρια» (τα δικαστήρια).

Σε αυτό το Σύνταγμα ορίστηκε και το εθνικό μας σύμβολο, η ελληνική σημαία.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share