Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Χαμός στην Κύπρο: Αποσύρεται σχολικό βιβλίο αγγλικών που εκθειάζει τον Κεμάλ Ατατούρκ

Τον αναφέρουν ως τον μεγαλύτερο ήρωα της Τουρκίας

9 Σεπτεμβρίου 2021 09:34
Χαμός στην Κύπρο: Αποσύρεται σχολικό βιβλίο αγγλικών που εκθειάζει τον Κεμάλ Ατατούρκ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την προσωρινή απόσυρση του σχολικού βιβλίου Αγγλικών Οxford Discover Futures Level 3 αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, το οποίο σε σχετική του ανακοίνωση κάνει λόγο για «άτοπο και απαράδεκτο απόσπασμα» που περιλαμβάνεται στο βιβλίο.

Η σχετική απόφαση επήλθε έπειτα από τον εντοπισμό στη σελίδα 36 του εν λόγω βιβλίου αναφοράς στον στρατιωτικό και ηγέτη της Τουρκίας Μουστάφα Κεμάλ Ατατούρκ με τίτλο: «Ο μεγαλύτερος ήρωας της Τουρκίας». Στην ίδια σελίδα υπήρχαν αναφορές και στους Μεξικανούς καλλιτέχνες Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα που παρουσιάζονται ως «ήρωες του κόσμου της τέχνης».

κύπρος βιβλίο κεμάλ ατατουρκ

Στο κείμενο για τον Ατατούρκ σημειώνεται: «Έδειξε ηγετικές ικανότητες από πολύ νεαρή ηλικία, φοίτησε σε στρατιωτική σχολή και τότε μπήκε στον στρατό σαν στρατάρχης. Όταν η χώρα του πήγε σε πόλεμο, ήταν θαρραλέος στη μάχη αλλά δεν ήταν ποτέ απερίσκεπτος. Όταν βοήθησε στην εγκαθίδρυση της μοντέρνας χώρας της Τουρκίας, ήταν ένας ηθικός ηγέτης, ο οποίος στεκόταν δίπλα στους ανθρώπους. Ήταν ανιδιοτελής στο έργο του για τη δημιουργία μιας νέας δημοκρατίας».

Εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι έλαβαν οδηγία μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος όπως αφαιρέσουν (σκίσουν) την επίμαχη σελίδα πριν διανεμηθεί στους μαθητές.

Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Έχει εντοπισθεί, μόλις χτες, αναφορά σε βιβλίο διδασκαλίας της Αγγλικής που χρησιμοποιείται στη B’ Λυκείου, μέσα από την οποία εκθειάζεται και προβάλλεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ως υπόδειγμα «ηγεσίας».

Το όνομα του Ατατούρκ και των Νεοτούρκων ταυτίζεται με εγκλήματα όπως είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία καταδικάζεται απερίφραστα τόσο από τη χώρα μας, όσο και από μεγάλες δημοκρατικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και πολλές άλλες. Όπως ακόμα και με τη γενοκτονία των Ποντίων και Ασσυρίων, αλλά και την εγκληματική «εκκαθάριση» του Eλληνισμού στη Σμύρνη και αλλού.

Επομένως δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές μέσα στα σχολικά βιβλία αναφορές που προβάλλουν ή και εκθειάζουν την προσωπικότητα και την «ηγεσία» του. Πολύ περισσότερο ενόψει της επετείου, το 2022, 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους διωγμούς κατά του Ελληνισμού.

Το σύγχρονο σχολείο, που εδράζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των λαών, δεν συμβιβάζεται με απόπειρες εξωραϊσμού τέτοιων ιστορικών εγκλημάτων. Εξάλλου, το μάθημα Αγγλικής Γλώσσας δεν προσφέρεται ούτε και αναμένεται να διεκπεραιώνει τέτοια θεματολογία ή και να έχει χώρο για κριτική ανάλυση.

Ανεξάρτητα από δημόσια σχόλια που ακούστηκαν σήμερα ή και τάσεις κάποιου άκριτου ή/και επιφανειακού «διεθνισμού», δεν χωρά στην εκπαίδευση της ημικατεχόμενης Κύπρου παράβλεψη ή και έμμεση αποδοχή των ειδεχθών ιστορικών εγκλημάτων της Τουρκίας κατά των λαών της περιοχής.

Για τους λόγους αυτούς το βιβλίο, ως προς αυτό το εντελώς άτοπο και απαράδεκτο – έστω και περιφερειακό – απόσπασμα, κρίνεται ακατάλληλο και αποσύρεται προσωρινά έως ότου να δοθεί κάποια λύση».

Το θέμα θα αναλάβει και προσωπικά ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου, όταν επιστρέψει από την Ελλάδα όπου βρίσκεται.

Τα πιο ακριβά βιβλία όλων των εποχών - Τα ποσά προκαλούν εγκεφαλικά

Οι πρώτες εκδόσεις μερικών διάσημων βιβλίων πουλήθηκαν για πολλά εκατομμύρια δολάρια. Τα αστρονομικά ποσά φαίνεται πως βασίζονται στην παλαιότητα και τη σπουδαιότητα του κάθε έργου.

Οι τέσσερις πιο ακριβές ακολουθούν παρακάτω. Όπως βλέπετε το πιο «οικονομικό» από αυτά κοστίζει 2- 3 εκατομμύρια δολάρια!

Οι Ιστορίες του Καντέρμπερυ – Τζέφρυ Τσώσερ: 6,5 εκατομμύρια δολάρια,

ιστορίες του κάντερμπέρι ακριβά βιβλία

Το 1998 μία από τις πρώτες εκδόσεις του αριστοργηματικού βιβλίου «Οι Ιστορίες του Καντέρμπερυ» του Τζέφρυ Τσώσερ πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο. Ένας δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος με το όνομα Sir Paul Getty αγόρασε το αγγλικό αριστούργημα που πουλήθηκε για 6,5 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 11,2 εκατομμύρια δολάρια σήμερα). Η πρώτη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε από τον William Caxton το 1477, ενώ σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη 12 σπάνια βιβλία από αυτήν την συλλεκτική πρώτη έκδοση.

Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου – 5,39 εκατομμύρια δολάρια

ακριβά βιβλία βίβλος γουτεμβέργιος

Το 1987 μία από τις αυθεντικές Βίβλους του Γουτεμβέργιου -από τα πρώτα βιβλία που εκτυπώθηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας το 1455- πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη αντί του αστρονομικού ποσού των 5,39 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 11,5 εκατομμύρια δολάρια σήμερα), ένα παγκόσμιο ρεκόρ εκείνη την εποχή για το υψηλότερο ποσό που δόθηκε ποτέ για ένα και μόνο βιβλίο. Η Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες πούλησε τη Βίβλο σε έναν από τους μεγαλύτερους πωλητές βιβλίων της Ιαπωνίας για να συγκεντρώσει κεφάλαια για την εκπαίδευση περισσότερων κληρικών.

First Folio – Σαίξπηρ: 5,2 εκατομμύρια δολάρια

ακριβά βιβλία σαίξπηρ

Αρχικά γνωστό ως «Κωμωδίες, Ιστορίες και Τραγωδίες του κ. Ουίλλιαμ Σαίξπηρ», το First Folio είναι μια συλλογή από 23 έργα του Σαίξπηρ, συμπεριλαμβανομένων των The Tempest, Much Ado About Nothing και Romeo and Juliet. Εκτυπώθηκε για πρώτη φορά το 1623, επτά χρόνια μετά το θάνατο του θεατρικού συγγραφέα και θεωρείται ο λόγος για τον οποίο το έργο του συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Χωρίς αυτό, τα έργα του Σαίξπηρ μπορεί να είχαν χαθεί για πάντα, αναφέρει το Reader’s Digest. Το 2006, το First Folio πουλήθηκε έναντι του ποσού των 5,2 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 6,3 εκατομμύρια δολάρια σήμερα) σε δημοπρασία που διοργανώθηκε από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων – Λιούις Κάρολ: 2- 3 εκατομμύρια δολάρια

ακριβά βιβλία αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1865 και πρόκειται για μία από τις πιο περιζήτητες πρώτες εκδόσεις στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατά την αρχική εκτύπωση του βιβλίου, εκτυπώθηκαν μόνο 2.000 αντίγραφα, αλλά ανακλήθηκαν αμέσως μετά από αίτημα του εικονογράφου John Tenniel, ο οποίος ήταν δυσαρεστημένος με το πώς αποδείχθηκε η εκτύπωση, επιθυμώντας μια δεύτερη πιο βελτιωμένη εκτύπωση. Ωστόσο, πριν από την ανάκληση της πρώτης εκτύπωσης, ο Λιούις Κάρολ έδωσε μερικά αντίγραφα του πρωτότυπου σε φίλους και οικογένεια. Σήμερα, υπάρχουν μόνο 22 γνωστά αντίγραφα της πρώτης έκδοσης του βιβλίου, με δεκαέξι να σώζονται σε θεσμικές βιβλιοθήκες και τα υπόλοιπα έξι να βρίσκονται στα χέρια ιδιωτικών συλλεκτών. Το 2016, ένα εξαιρετικά σπάνιο αντίγραφο τέθηκε σε δημοπρασία στον οίκο Christie’s με εκτιμώμενη τιμή πώλησης από 2 έως 3 εκατομμύρια δολάρια.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share