Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Έξαρση κορωνοϊού σε όλη τη χώρα: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και τι θα γίνει με τις απουσίες (video)

Όσα πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και γονείς

5 Ιανουαρίου 2024 10:41
Έξαρση κορωνοϊού σε όλη τη χώρα: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και τι θα γίνει με τις απουσίες (video)
Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Από Κυριάκος Μελλίδης

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε συνδυασμό με τη γρίπη και τις ιώσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Γι' αυτόν τον λόγο χθες ο ΕΟΔΥ εξέδωσε οδηγίες για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στα θρανία με στόχο τη μείωση της μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού, εν μέσω αυτής της νέας έξαρσης.

Μεταξύ άλλων, ο ΕΟΔΥ συστήνει το συχνό πλύσιμο χεριών, τη χρήση αντισηπτικού, την αποφυγή συνωστισμού και την τήρηση αποστάσεων. Παράλληλα, όπως προανήγγειλε και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, αναμένεται εγκύκλιος τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Παιδείας για τις απουσίες.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας που επικαλείται η ΕΡΤ, οι μαθητές που θα έχουν δηλώσει θετικό αποτέλεσμα Covid (δηλαδή κάνουν τεστ στο φαρμακείο ή σε κέντρο υγείας ή σε νοσοκομείο και το αποτέλεσμα περαστεί στο σύστημα από τον φαρμακοποιό κ.λπ.) για τις επόμενες πέντε ημέρες δεν θα πηγαίνουν σχολείο και οι απουσίες με το έγγραφο που θα τυπώνουν από gov δεν θα προσμετρώνται. Μέχρι τη Δευτέρα η εγκύκλιος θα έχει σταλεί στα σχολεία.

Ανοίγουν τα σχολεία - Ποιες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

 • Τακτικό πλύσιμο των χεριών
 • Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

Πριν και μετά:

Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας

 • Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
 • Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
 • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
 • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενωνχώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
 • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
 • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
 • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο.
 • Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
 • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
 • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Άνοιγμα σχολείων - Ανησυχία για τα κρούσματα και τη γρίπη

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Action 24, ιδιαίτερα ασφυκτικές είναι οι πιέσεις στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας αφού κάθε 24ωρο καταφθάνουν σε αυτά πάνω από 1.000 παιδιά, ενώ η αναμονή είναι περισσότερη από 8 ώρες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 3 Ιανουαρίου στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» νοσηλεύονταν 25 παιδιά με κορωνοϊό, 10 με γρίπη και 7 με RSV.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share