Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Με Πανελλαδικές και Ελάχιστη Βάση η εισαγωγή, το 2025 ξεκινά η λειτουργία τους - Όλο το νομοσχέδιο

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη

7 Φεβρουαρίου 2024 14:36
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Με Πανελλαδικές και Ελάχιστη Βάση η εισαγωγή, το 2025 ξεκινά η λειτουργία τους - Όλο το νομοσχέδιο
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Το σχέδιο θα τεθεί από σήμερα για διαβούλευση και μετά θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι για να γραφτεί κάποιος σε ιδιωτικό ΑΕΙ θα πρέπει να έχει κατακτήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου του, όπως προβλέπεται στις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις υπόλοιπες προϋποθέσεις θα τις καθορίζει κάθε ξένο ίδρυμα και το ελληνικό υπουργείο Παιδείας δεν θα έχει λόγο.

Ο υπουργός δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2025, θα έρθουν τα πρώτα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα και ότι θα λειτουργήσουν με αυστηρές προϋποθέσεις.

Ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και μόνο αυτά, θα μπορούν να ιδρύσουν εάν το θέλουν μόνο μια σχολή και όχι τρείς όπως θα ισχύσει για τα υπόλοιπα. «Εμείς με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.

Η ερμηνεία του Συντάγματος δεν συνιστά στατική διαδικασία μέσα στο χρόνο», δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι έχουμε 40.000 Έλληνες στο εξωτερικό και κυρίως σε Κύπρο, Αγγλία, Ιταλία κλπ. αριθμός πολύ μεγάλος συγκριτικά με άλλες χώρες. Για τη άδεια λειτουργίας θα απαιτείται ποσό 500.000 ευρώ για εγγυητική επιστολή.

Προϋπόθεση να είναι πανεπιστήμιο αναγνωρισμένο στη χώρα του. Οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας. Υποβολή αίτηση άδειας στο υπουργείο Παιδείας . Η ΕΘΑΑΕ θα πρέπει να εγκρίνει ή όχι εντός 120 ημερών. Το υπουργείο θα μπορεί μετά να προβεί στην έκδοση άδειας. Θα είναι υποχρεωμένα να εκτελούν ερευνητική δραστηριότητα.

Οι υποδομές θα ελέγχονται και θα απαιτούνται βιβλιοθήκες και εργαστήρια. Αυστηρά κριτήρια για διδακτικό προσωπικό και διοικητικό. Οι όροι φοίτησης ίδιοι με το μητρικό ΑΕΙ και προβλέψεις για υποτροφίες. Θα υπάρχει συμβούλιο διοίκησης ,εσωτερικός κανονισμός , έλεγχος από ορκωτό λογιστή και ετήσιος έλεγχος αλλά και ανάκληση άδειας και επιβολή ποινών σε παραβιάσεις των όρων λειτουργίας.

Οι δηλώσεις για τα δημόσια ΑΕΙ

«Το υπουργείο είναι δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο για να στηρίζει τις ανάγκες του», είπε ο υπουργός. Γενικά για τα δημόσια ΑΕΙ θα ισχύσουν τα εξής:

1. Χρηματοδότηση κοινών προγραμμάτων ελληνικών και ξένων ΑΕΙ. Κοινά μεταπτυχιακά τα οποία θα στηριχτούν οικονομικά .

2. Ξένοι φοιτητές θα φοιτούν στα προπτυχιακά με δίδακτρα.

3. Δυνατότητα πρόσβασης ξένων φοιτητών στα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ

4. Απλοποίηση διαδικασιών για τις εκλογές στα πανεπιστήμια.

5. Αλλαγή στο καθεστώς επιχορήγησης στα ΑΕΙ. Ενισχύονται οι ποιοτικοί δείκτες για την χρηματοδότησή τους .

6. Διεύρυνση θεσμού του συνεργαζόμενου καθηγητή.

7. Υποχρεωτική καταγραφή της περιουσίας των ΑΕΙ. Έχουν τεράστια περιουσία και πρέπει να αξιοποιηθεί.

8. Ψηφιοποιήσει των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ

9. Πρόβλεψη για κάλυψη όλων των συνταξιοδοτήσεων των καθηγητών με νέες προσλήψεις.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share