Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Πανελλήνιες 2019: Τι επιλογή έχουν όσοι δεν "πέρασαν";

Τι είναι ο οδηγός αναζήτησης "εναλλακτικών σπουδών";

2 Ιουλίου 2019 08:34
Πανελλήνιες 2019: Τι επιλογή έχουν όσοι δεν

Στον δρόµο της αναζήτησης «εναλλακτικών σπουδών» βρίσκονται αυτές τις µέρες χιλιάδες νέα παιδιά τα οποία δεν µπόρεσαν να κατακτήσουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τους βαθµούς που θα τους οδηγήσουν στο πανεπιστήµιο ή στις σχολές που θα επιθυµούσαν. Παρά το γεγονός ότι τα οριστικά αποτελέσµατα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα ανακοινωθούν στο τέλος του Αυγούστου, χιλιάδες απόφοιτοι του λυκείου ξέρουν ήδη ότι πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους αλλού όσον αφορά τις σπουδές και τη µελλοντική επαγγελµατική αποκατάστασή τους.

Το διάστηµα που θα ακολουθήσει γι’ αυτή την κατηγορία των παιδιών είναι δύσκολο, όµως όλοι πρέπει να ξέρουν ότι το πανεπιστήµιο δεν αποτελεί µονόδροµο. Λύσεις υπάρχουν, και µάλιστα πολλές. Το «Εθνος», σε µια προσπάθεια να βοηθήσει τους νέους και τις οικογένειές τους να προσανατολιστούν σε άλλες λύσεις, δίνει σήµερα έναν συνοπτικό οδηγό για τις επιλογές που έχουν τα παιδιά, τα οποία είτε δεν θα εισαχθούν είτε δεν θα θελήσουν να σπουδάσουν σε κάποια σχολή.

Οι λύσεις

Σπουδές στα ΙΕΚ: Τα τελευταία χρόνια ένας µεγάλος αριθµός παιδιών επιλέγει τις σπουδές στα ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης). Στη χώρα µας υπάρχουν δηµόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Στα δηµόσια οι σπουδές είναι δωρεάν, τα ιδιωτικά έχουν δίδακτρα. Ο λόγος που οι νέοι τα προτιµούν είναι γιατί αποκτούν επαγγελµατική κατάρτιση, η οποία τους οδηγεί σε σύντοµο διάστηµα στην αγορά εργασίας.

Σπουδές στα ιδιωτικά κολέγια τα οποία συνεργάζονται µε ξένα ΑΕΙ. ∆ιαθέτουν ειδικότητες προσαρµοσµένες στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τα παιδιά δεν χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό.
Διετή προγράµµατα σπουδών στα πανεπιστήµια. Είναι ένας θεσµός που θα ξεκινήσει από φέτος σε πάρα πολλά πανεπιστήµια της χώρας. Απευθύνεται αποκλειστικά στους αποφοίτους των Επαγγελµατικών Λυκείων. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει δοκιµαστεί, τα πανεπιστήµια τον έχουν «αγκαλιάσει», όπως επίσης οι τοπικοί και επαγγελµατικοί φορείς.

Ανοικτό Πανεπιστήµιο: Είναι µια λύση για λίγους, διότι το ΕΑΠ δεν διαθέτει πολλές ειδικότητες. Οµως τα πτυχία είναι ισότιµα των υπολοίπων ΑΕΙ. Απαιτεί δίδακτρα.
Πανεπιστήµια της Κύπρου: Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Ελληνες επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους, καθώς υπάρχουν τα «ατού» της γλώσσας και της κοντινής απόστασης.

Πανεπιστήµια του εξωτερικού: ∆ύσκολη επιλογή λόγω της οικονοµικής δυσπραγίας των Ελλήνων, αλλά σίγουρα εξαιρετική λύση . Χρειάζεται χρόνος ώστε κάποιος να εντοπίσει αυτό που θέλει.

Ξανά Πανελλαδικές. Αν και είναι µια δύσκολη επιλογή, καθώς ήδη υπάρχει η κούραση από το φετινό εξαντλητικό διάβασµα, αξίζει να επαναλάβει κάποιος την προσπάθεια. Επίσης υπάρχει και ο δρόµος της συµµετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις µε το 10%, συµπληρώνοντας δηλαδή µόνο το µηχανογραφικό.

Πανελλαδικές 2019: Οι «παγίδες» και η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού!

Ως ημερομηνία οριστικοποίησης του Μηχανογραφικού Δελτίου ορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας η 15η Ιουλίου. Φέτος για πρώτη φορά το Μηχανογραφικό Δελτίο είναι τελείως διαφορετικό καθώς η βασική διαφοροποίηση είναι οτι υπάρχουν μόνο πανεπιστημιακά τμήματα, μετά την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ.

Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης «οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν τις πραγματικές τους επιθυμίες καθώς στην ουσία πρόκειται για ένα καινούργιο μηχανογραφικό δελτίο με μόνο πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία θα έχουν νέες βάσεις για πρώτη φορά».

Οι ειδικοί εκτιμούν οτι οι υποψήφιοι πρέπει να ψάξουν κρυμμένες «ευκαιρίες» στα μηχανογραφικό δελτίο με τμήματα κυρίως στην Περιφέρεια τα οποία πρωτοεμφανίζονται φέτος και πιθανότατα επειδή δεν είναι πολύ γνωστά να μην αποτελέσουν πόλο έλξης.

Οι ειδικοί συνιστούν στους φετινούς υποψήφιους να μην παρασυρθούν από τις περυσινές βάσεις των τμημάτων ή να συμπληρώσουν μηχανογραφικό με γνώμονα τις βάσεις των τμημάτων. Οι προτιμήσεις τους πρέπει να εκφράζουν τις πραγματικές τους επιθυμίες και όχι να συμπληρώσουν κατά φθίνουσα σειρά σχολές.

Την φετινή χρονιά, σε σύνολο 459 τμημάτων, περιλαμβάνονται πολλά νέα τμήματα και προγράμματα σπουδών τα οποία αφορούν σχεδόν το 1/3 του μηχανογραφικού. Στα τμήματα αυτά θα διαμορφωθούν βάσεις για πρώτη φορά που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η πορεία τους.

Επίσης, στα νέα τμήματα, για όσους ενδιαφέρονται ή θα διεκδικήσουν μετεγγραφή, δεν έχουν ανακοινωθεί οι σχετικές αντιστοιχίες. Επομένως , όπως εκτιμούν οι ειδικοί, υπάρχει ακόμα ένας άγνωστος παράγοντας.

Οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να αποκτήσουν τον προσωπικό τους κωδικό από το Λύκειό τους, προκειμένου να μπορέσουν να μελετήσουν το φετινό μηχανογραφικό. Αναλυτικότερα, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μπορούν να απευθυνθούν στο Λύκειό τους από αύριο και μετά, για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση , να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «οριστικοποίηση») ως και την Δευτέρα 15-7-2019.

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Πανελλαδικές: Η μητέρα που συγκέντρωσε 19.400 μόρια και πέρασε στην ιατρική!

Μια πολυσχιδής προσωπικότητα που χτύπησε κυριολεκτικά «οροφή» στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, είναι μια γυναίκα οικογενειάρχης από τον Βόλο, η οποία συγκέντρωσε 19.400 μόρια και πέρασε στην ιατρική!

Η Σμαράγδα Λιάτσικου είναι εργαζόμενη, είναι ταυτόχρονα και μητέρα, και στα 47 της χρόνια κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: Όχι μόνο κατάφερε να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και συγκέντρωσε την κορυφαία βαθμολογία στις πανελλαδικές εξετάσεις, φθάνοντας τα 19.435 μόρια.

Η Σμαράγδα Λιάτσικα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι «στόχος ήταν να μπω στο Πανεπιστήμιο και να γίνω γιατρός.Φοίτησα 2 χρόνια στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, δεν έκανα φροντιστήριο καθόλου, και παράλληλα εργάζομαι μέχρι και σήμερα ως νοσηλεύτρια σε μεγάλη ιδιωτική κλινική του Βόλου. Το όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα και παίρνει σάρκα και οστά. Έχω παράλληλα την ευθύνη για την οικογένειά μου, αλλά και για τον σύλλογό μου, αφού είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Υγειονομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της Δομής Ισότητας του Ε.Κ.Β.».

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share