Τρίτη, 07 Μαΐου 2024

Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές θα πάρει παράταση τον Ιούλιο;

Δείτε αναλυτικά!

23 Μαΐου 2019 15:43
Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές θα πάρει παράταση τον Ιούλιο;

Νέος «κύκλος» παρατάσεων στη συλλογή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο, με τη σκυτάλη να παίρνουν τώρα Λακωνία και Αιτωλοακαρνανία μέχρι τις 8 Ιουλίου ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν το Ηράκλειο (με νέα ημερομηνία τις 10 Ιουλίου) και τη Χαλκιδική (έως τις 15 Ιουλίου).

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Την ίδια ώρα, για όσους διαμένουν στην Αττική και έχουν ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές λειτουργεί και το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο κυρώσεις που προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο.


Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής αλλά μόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.

Υπενθυμίζεται πως το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο. Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης κλπ) το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Κτηματολόγιο: Πώς θα εντοπίσετε το ακίνητο σας δωρεάν;

Πώς θα εντοπίσετε το ακίνητο σας δωρεάν για το Κτηματολόγιο που έχει πάρει παράταση; Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χρεωθεί για να καταφέρουν να εντοπίσουν τα ακίνητα τους με όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν!

Ωστόσο, όσο εύκολο κι αν ακούγεται, στην πράξη ο εντοπισμός ενός γεωτεμαχίου είναι ιδιαίτερα δύσκολος – ιδίως για το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και αυτό επειδή το πρόγραμμα – στην πλειονότητά του – αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές όπου πολλά ακίνητα είναι πολύ δύσκολο να οριοθετηθούν, επειδή τα όρια μπορεί να μην είναι σαφή, η σχέση του ιδιοκτήτη με τη γη έχει διαρραγεί, δεν υπάρχουν συμβόλαια καθώς η χρησικτησία αποτελεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό τον τρόπο κτήσης της κυριότητάς τους.

Ο εντοπισμός ενός ακινήτου είναι η νούμερο ένα προϋπόθεση για μια επιτυχημένη δήλωση στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες που δηλώνουν τα όρια των γεωτεμαχίων τα οποία αφορούν τα δηλούμενα ακίνητα κατοχυρώνουν την ακίνητη περιουσία τους και λιγοστεύουν τις πιθανότητες να πάει κάτι στραβά στο μέλλον, όπως είναι για παράδειγμα η λάθος καταγραφή.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν μια σειρά από διαθέσιμες εφαρμογές (με πανελλαδική ή τοπική χρήση), πέρα από τη διαθέσιμη εφαρμογή του Κτηματολογίου για κινητά τηλέφωνα, tablets και υπολογιστές, που οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν και να καταγράψουν τα όρια της ακίνητης περιουσίας τους. Σημειώνεται πως αυτές οι εφαρμογές είναι δημιούργημα των αναδόχων που «τρέχουν» τη φάση της συλλογής δηλώσεων.

-Γιατί δυσκολεύονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο;

-Πώς γίνεται η οριοθέτηση του ακινήτου εάν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τοπογραφικό;

-Για ποιες περιοχές θα ανακοινωθούν νέες παρατάσεις;

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share