Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020

Ποια είναι τα σημεία sos για την 13η σύνταξη και τις κρατήσεις;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

19 Μαΐου 2019 15:13
Ποια είναι τα σημεία sos για την 13η σύνταξη και τις κρατήσεις;

Ποια είναι τα σημεία sos για την 13η σύνταξη και τις κρατήσεις; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Οι δικαιούχοι της 13ης σύνταξης, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή πρέπει να να γνωρίζουν τα εξής:

Τη νέα παροχή του ΕΦΚΑ θα λάβουν 6 κατηγορίες συνταξιούχων:

Συντάξεις

-22.000 δικαιούχοι προσωρινής σύνταξης. Θα λάβουν τώρα «13η σύνταξη» με βάση το ποσό της προσωρινής. Όταν δικαιωθούν την οριστική τους σύνταξη θα ακολουθήσει η διαφορά του ποσού της 13ης σύνταξης, ώστε να εισπράξουν αναδρομικά το υπόλοιπο ποσό.

-34.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες που εισπράττουν σύνταξη ή επίδομα θα λάβουν 13η σύνταξη. Επειδή όλοι λαμβάνουν ποσά έως 360 ευρώ, θα λαμβάνουν πλέον μόνιμη 13η σύνταξη στο 100%.

-800.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας έως 500 ευρώ. Θα λαμβάνουν μια επιπλέον πλήρη σύνταξη, δηλαδή στο 100% αυτής.

-350.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 501- 600 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 70% της σύνταξής τους.

-600.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 601- 1.000 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 50% της σύνταξής τους.

-772.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας πάνω από 1.001 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 30% της σύνταξής τους
Όπως προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή:

-Όσοι έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν την 1η Μαΐου και θα δικαιωθούν στο μέλλον κύρια σύνταξη αλλά τώρα δεν εισπράττουν προσωρινή, θα πρέπει να λάβουν τότε αναδρομικά την «13η σύνταξη» που δικαιούνται.

-Η καταβολή της «13ης σύνταξης» αφορά όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους όσο και όσους δικαιώνονται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία. Επίσης, η 13η σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

-Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε Μάιο του έτους χορήγησής της, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματος τους.

-Η «13η σύνταξη» δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μάιου κάθε έτους.

-Το ποσό της «13ης σύνταξης» προβλέπεται να έχει κράτηση υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ - 6%) ενώ θα παρακρατηθεί και ο φόρος που αναλογεί στο εκάστοτε συνταξιοδοτικό εισόδηµα του συνταξιούχου. ∆εν θα υπάρχουν άλλες επιβαρύνσεις (π.χ. υπέρ ΑΚΑΓΕ) και δεν προβλέπεται να γίνει οριζόντια παρακράτηση φόρου 20% όπως συνέβη µε τα αναδροµικά.

-Η «13η σύνταξη» υπολογίζεται µε βάση τη µεικτή κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ. Η επικουρική του ΕΤΕΑΕΠ δεν παίζει ρόλο στη διαµόρφωση του ποσού.

Άφωνοι οι συνταξιούχοι! Κουτσουρεμένο βρήκαν το προεκλογικό δώρο του Αλέξη Τσίπρα!

Συντάξεις

Ποσά της 13ης σύνταξης άρχισαν να πιστώνονται στους συνταξιούχους από χθες στις 5 το απόγευμα αλλά οι δικαιούχοι που είδαν τι παίρνουν έμειναν άφωνοι καθώς τα χρήματα είναι πολύ λιγότερα από όσα περίμεναν.

Συνταξιούχος του ΝΑΤ με μικτή σύνταξη 976 ευρώ δικαιούται το 50% της σύνταξης ως επίδομα, δηλαδή 488 ευρώ και μετά την εισφορά 6% περίμενε να πάρει 465 ευρώ, αλλά χθες το απόγευμα είδε επίδομα 350,51 ευρώ!

Συνταξιούχος ΟΓΑ και ΤΣΑ με σύνολο 627 ευρώ μικτή σύνταξη δικαιούται το 70% ως επίδομα, δηλαδή 439 ευρώ και μετά το 6% για ασθένεια περίμενε να δει επίδομα 413 ευρώ, αλλά πιστώθηκαν 302 ευρώ!

Ο λόγος που πέφτει ψαλίδι σε όλους είναι γιατί στο ποσό εκτός από εισφορά 6% μπαίνει και φόρος που τρώει σχεδόν το 1/3 του επιδόματος! Και μάλιστα επιβάλλεται φόρος ακόμη και σε όσους είναι στο αφορολόγητο όριο με ετήσιο εισόδημα κάτω από 8.356 ευρώ.

Συντάξεις

Το μεγάλο ψαλίδι αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» την Πέμπτη με επίσημα στοιχεία πληρωμών και τα στοιχεία των λογαριασμών έρχονται να επιβεβαιώσουν τα γραφόμενα.

Η κυβέρνηση βέβαια πληρώνει προεκλογικά ό,τι μπορεί πριν από τις κάλπες της 26ης Μαΐου, από συντάξεις, Δώρο και επιδόματα, σηκώνοντας ένα ποσό της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία.

Ετσι μετά το επίδομα κάλπης, το οποίο καταβάλλεται τη Δευτέρα, 20 Μαΐου, έρχεται πρόωρα και η πληρωμή των κύριων συντάξεων που θα γίνουν την Παρασκευή 24 Μαΐου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ και των ΔΕΚΟ, και στις 28 Μαΐου για τους συνταξιούχους ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν αν θα δοθούν μέσα στην άλλη εβδομάδα και οι επικουρικές συντάξεις, που κανονικά πληρώνονται αρχές Ιουνίου.

Επίσης την Παρασκευή 24 Μαΐου θα γίνει η καταβολή της β’ δόσης του Επιδόματος Παιδιού για το 2019 που αφορά στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

Την Παρασκευή 24 Μαΐου θα γίνει άλλη μια έκτακτη πληρωμή με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που θα δοθεί σε 255.603 δικαιούχους, με ποσό 52,28 εκατ. ευρώ.

Προφανής στόχος των κυβερνώντων, όπως φαίνεται από τις εσπευσμένες πληρωμές, είναι να κατευνάσουν την οργή των πολιτών από τα μέτρα που πήρε και εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 4 χρόνια και λόγω εκλογών επιχειρεί, μοιράζοντας επιδόματα κάλπης, να τα ξεχάσουν οι πολίτες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

13η σύνταξη: Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ!

Ψυχρολουσία περίμενε τους συνταξιούχους στα ΑΤΜ των τραπεζών καθώς διαπιστώνουν πως τα ποσά της 13ης σύνταξης που άρχισαν ήδη να πιστώνονται στους λογαριασμούς είναι κουτσουρεμένα και σημαντικά μικρότερα απ' ό,τι είχαν υπολογίσει.

Τα ποσά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ως παροχή ήταν τελικά μεικτές αποδοχές οι οποίες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου έως 22% και εισφοράς υπέρ υγείας 6%.

Έτσι για παράδειγμα ένας συνταξιούχος με σύνταξη άνω των 1000 ευρώ δικαιούται ως 13η σύνταξη 300 ευρώ, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Ωστόσο, τα ποσό που έλαβε είναι 240 ευρώ .

Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μία πλήρη κύρια σύνταξη. Σ αυτή την περίπτωση θα πάρουν 470 ευρώ καθώς δεν υπάρχει παράκράτηση φόρου Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 800.000 συνταξιούχοι.

- Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 501-600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 350.000 συνταξιούχοι.

- Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 601-1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 600.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν από 300 έως 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 400 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share