ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρυσός» ο μπακαλιάρος: Πόσο θα κοστίσει το γεύμα της 25ης Μαρτίου

Μπακαλιάρος (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πόσο θα τον αγοράσουμε

Η τιμή του μπακαλιάρου και των άλλων θαλασσινών φαίνεται να έχει αυξηθεί αρκετά, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ANT1.  Όσον αφορά τις τιμές, η διακύμανση του μπακαλιάρου στην Αθήνα από 16,90€ μέχρι 23,90€ ανά κιλό δείχνει ότι η αγορά έχει αρκετές διαφορές. Σοκαριστική είναι και η τιμή της γαρίδας στα 5,90€ ανά κιλό, ενώ το κόστος για ντελίβερι φαίνεται να είναι αρκετά υψηλό, με 13 ευρώ για μία μερίδα και 52€ για τέσσερις μερίδες, χωρίς να συνυπολογιστούν τα συνοδευτικά.

Αναλυτικά οι τιμές του μπακαλιάρου

Η τιμή του μπακαλιάρου Ισλανδίας κυμαίνεται από 16 έως 22 ευρώ το κιλό, από 15 ευρώ πέρσι, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 30%, ενώ το φιλέτο του αγγίζει τα 27 ευρώ από 22 ευρώ που πωλούνταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Για να μειώσουν το κόστος, αρκετοί καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν τον μπακαλιάρο σε κομμάτια.

Παράλληλα, αυξημένη είναι και η ζήτηση του κατεψυγμένου προϊόντος, καθώς προσφέρει μια πιο οικονομική λύση.

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες, καθώς τιμούμε τόσο την Επανάσταση του 1821 όσο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Η παράδοση θέλει να συνοδεύουμε τη μέρα αυτή με ένα εμβληματικό πιάτο: μπακαλιάρο με σκορδαλιά ή άλλες παραλλαγές του αγαπημένου ψαριού.

Ο μπακαλιάρος λέγεται και «Φτωχογιάννης», αυτό το παρατσούκλι προέρχεται από τη χαμηλή τιμή του, που τον έκανε προσιτό σε όλους!

Αν και ο μπακαλιάρος δεν έχει άμεση σχέση με την Επανάσταση, η επιλογή του σχετίζεται με τη νηστεία της Σαρακοστής.

Η συγκεκριμένη περίοδος, που διαρκεί 40 ημέρες, επιβάλλει αυστηρούς διατροφικούς περιορισμούς, απαγορεύοντας το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια.

Ωστόσο, στις 25 Μαρτίου, λόγω της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας, επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, λαδιού και κρασιού – μια μικρή γευστική εξαίρεση στη νηστεία.

Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση

Στον κίνδυνο παραπλάνησης κατά την αγορά του μπακαλιάρου για το παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου εστίασε σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας.

Ειδικότερα, η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας υπενθυμίζει τα εξής:

  • Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και από Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
  • Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Κάποιοι προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. Ισλανδίας.
  • Τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχουν κόκαλα οπότε η αναγραφή τού χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
  • O μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
  • Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.
  • «Επιλέγουμε, πάντοτε, τις αγορές μας μετά από έρευνα ποιότητας και τιμής» καταλήγει η ανακοίνωση.