Το 80% γυρνάει την… πλάτη στα μετρητά: Η Gen Z στρέφεται στις ψηφιακές πληρωμές

Οι προτιμήσεις των νέων στην Ελλάδα
Οι νέοι ηλικίας 17-30 ετών στην Ελλάδα δείχνουν ξεκάθαρη προτίμηση στις ψηφιακές πληρωμές, ειδικά για συναλλαγές άνω των 21 ευρώ, ενώ για μικρότερης αξίας αγορές μοιράζουν τη χρήση μεταξύ μετρητών και καρτών.
Σύμφωνα με έρευνα της Visa και του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες της Gen Z, το 75% των συμμετεχόντων προτιμά τις ηλεκτρονικές πληρωμές για αγορές μεταξύ 21 και 50 ευρώ, ενώ το 25% συνεχίζει να χρησιμοποιεί μετρητά. Για ποσά από 51 έως 100 ευρώ, το ποσοστό όσων επιλέγουν ψηφιακές συναλλαγές αυξάνεται στο 82%, ενώ για αγορές άνω των 100 ευρώ φτάνει το 84%.
Τα ψώνια στο φυσικό και το ψηφιακό περιβάλλον
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (56%) συνδυάζει αγορές τόσο από φυσικά καταστήματα όσο και από το διαδίκτυο. Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής, σχεδόν 8 στους 10 χρησιμοποιούν κυρίως κάρτες και άλλες ψηφιακές μεθόδους, ενώ περίπου 40% των καταναλωτών εξακολουθούν να επιλέγουν μετρητά για αγορές σε φυσικά καταστήματα.
Η έρευνα αναδεικνύει επίσης τη σταδιακή στροφή της Gen Z στις online αγορές. Το 28% των νέων δηλώνει ότι πραγματοποιεί διαδικτυακές αγορές μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ενώ το 42% ψωνίζει μέσω διαδικτύου μία ή δύο φορές το μήνα. Παράλληλα, αν και το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αγοράζει προϊόντα μέσω των social media, η συγκεκριμένη τάση δεν έχει ακόμα αποκτήσει σταθερό χαρακτήρα.
Οι νέοι καταναλωτές βασίζονται κυρίως σε δική τους έρευνα στο διαδίκτυο (35%) για τις αγορές τους, ενώ μικρότερη επίδραση ασκούν οι διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (16%) και οι προωθήσεις εντός καταστημάτων (16%). Αντίθετα, η επιρροή της παραδοσιακής διαφήμισης, όπως τα τηλεοπτικά σποτ, τα newsletters και οι ειδοποιήσεις σε εφαρμογές, φαίνεται να είναι περιορισμένη, όπως και ο ρόλος των influencers στις αγοραστικές αποφάσεις αυτής της ηλικιακής ομάδας.
Η Βάλια Αρανίτου, επιστημονική διευθύντρια του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, επεσήμανε ότι οι νέοι καταναλωτές στηρίζονται περισσότερο στην προσωπική τους έρευνα για τις αγορές τους, ενώ οι αγορές μέσω διεθνών marketplaces δεν αποτελούν ακόμα πάγια πρακτική.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Πετράκης, Country Manager της Visa στην Ελλάδα, τόνισε ότι η Gen Z διαμορφώνει τις νέες τάσεις στο εμπόριο και πως στόχος είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα προσφέρει ασφαλείς και απρόσκοπτες αγορές, συμβαδίζοντας με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις αυτής της γενιάς. Επιπλέον, ανέφερε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι συναλλαγές μέσω των social media ανοίγουν σημαντικές επιχειρηματικές προοπτικές, τις οποίες η Visa είναι έτοιμη να στηρίξει.