ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται πάνω από 184.000 έλεγχοι από την ΑΑΔΕ

Έλεγχοι από την ΑΑΔΕ

Ποιος είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης;

Βασικός στόχος της κυβέρνησης για το 2025 είναι να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στην αγορά, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Έτσι ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «έχει βγει στους… δρόμους», ώστε να κάνει ελέγχους στην αγορά. Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η βεβαίωση και είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας. Μάλιστα, την ίδια ώρα να σας θυμίσουμε πως έχει ξεκίνησε η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του 2024.

Πάνω από 184.000 ελέγχους θα πραγματοποιήσει ο ελεγκτικός μηχανισμός

Περισσότερους από 184.000 ελέγχους θα πραγματοποιήσει το 2025 στην αγορά ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, στόχος, η βεβαίωση και είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας. Στο στόχαστρο τίθενται υποθέσεις αγοραπωλησιών ακινήτων με μετρητά, 1.000 έλεγχοι σε επαγγελματίες που θα αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα και 3.250 έλεγχοι δίωξης σε ταχυδρομικά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επίσης, θα αναζητηθούν αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα (για τα φορολογικά έτη 2020-2021), καθώς και αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων. Δηλαδή πωλήσεις ακινήτων που δεν έχουν καταγραφεί σε κανένα σύστημα είτε της ΑΑΔΕ ή στο κτηματολόγιο.

Οπως τονίζεται στο επιχειρησιακό σχέδιο, μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της απάτης, θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του φορολογικού κενού και της απώλειας εσόδων. Προς αυτή την κατεύθυνση, η φορολογική διοίκηση προχωράει στην αναδιοργάνωση των δομών ελέγχου, με τη δημιουργία νέων ελεγκτικών κέντρων με έμφαση στον έλεγχο υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τον έλεγχο των συνόρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου. Μάλιστα η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί πλέον προβλεπτικά μοντέλα εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών, ενώ υλοποιούνται μαζικές ψηφιακές διασταυρώσεις και αυτοματοποιημένοι φορολογικοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, θα διενεργηθούν 28.500 στοχευμένοι έλεγχοι εντός του 2025, μεταξύ των οποίων 20.300 για μία ή περισσότερες φορολογικές περιόδους, 4.200 για επιστροφή ΦΠΑ, 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των ετήσιων υποχρεώσεων στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

184.000 έλεγχοι από την ΑΑΔΕ

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν 9.218 μερικοί έλεγχοι με αξιοποίηση στοιχείων διασταυρώσεων POS, MYDATA, ενδοκοινοτικές συναλλαγές κ.ά. για μία ή περισσότερες φορολογικές περιόδους, καθώς και 500 έλεγχοι σε περιπτώσεις αγοράς περιουσιακών στοιχείων με μετρητά.

Για το 2025, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω της άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισής τους, όπως τονίζει η φορολογική διοίκηση. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 107 δισ. ευρώ και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται και ο χαρακτηρισμός περί των 10 δισ. ευρώ ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Από το επόμενο έτος σχεδιάζεται η συγκέντρωση όλων των δεδομένων των φορολογουμένων στο προφίλ τους και θα ενημερώνονται συνεχώς για τις οφειλές τους, ενώ θα λαμβάνονται μέτρα ανάλογα με το πότε δημιουργήθηκε το χρέος. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν προγνωστικά μοντέλα εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών.

Οι στόχοι για τα ληξιπρόθεσμα είναι:

  • Είσπραξη ποσού τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.
  • Εισπράξεις από τους μεγάλους οφειλέτες τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.
  • Εισπραξιμότητα 33% επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων. – Χαρακτηρισμός 10 δισ. ευρώ εκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Στο στόχαστρο αγορές ακινήτων με μετρητά, επαγγελματίες, εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.