Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Μπαράζ ισχυρών σεισμών «χτύπησαν» την Ινδονησία: 6,7 και 7,1 Ρίχτερ οι μεγαλύτεροι

Είχαν επίκεντρο θαλάσσια περιοχή

8 Νοεμβρίου 2023 08:47
Μπαράζ ισχυρών σεισμών «χτύπησαν» την Ινδονησία: 6,7 και 7,1 Ρίχτερ οι μεγαλύτεροι
Από Εύη Κουρίδου

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης (8/11) στη Θάλασσα Μπάντα της Ινδονησίας, μεγέθους 6,7 και 7,1 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή κάπου 339 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τούαλ της Ινδονησίας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται πως ήταν 10 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.

Στη συνέχεια, ακολούθησε σεισμός 7,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο στο ίδιο σημείο και εστιακό βάθος επίσης 10 χιλιόμετρα. Μετά από λίγο, υπήρξε στο ίδιο σημείο και σεισμός 5,1 Ρίχτερ. Επίσης, Φονικός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στο Νεπάλ: Έγινε αισθητός μέχρι το Νέο Δελχί - Τουλάχιστον 22 νεκροί και δεκάδες τραυματίες (video)

Κατά το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC), δεν θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί τσουνάμι εξαιτίας του σεισμού.

Σεισμός στη Θεσπρωτία - Οι λεπτομέρειες για το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου

Σεισμός μεγέθους 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Τρίτης στη Θεσπρωτία. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα, Δυτικά – Βορειοδυτικά της Παραμυθιάς, και το εστιακό βάθος καταγράφεται στα 10 χιλιόμετρα.

σεισμοσ-θεσπρωτια

«Θα έρθει η στιγμή που θα έρθουμε αντιμέτωποι με έναν ισχυρό σεισμό» - Η απάντηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου στους φόβους για νέα ρήγματα (video)

Γενικός αναβρασμός υπάρχει μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στο Προκόπι Ευβοίας το πρωί της Παρασκευής (3/11).

Στην περιοχή, τις τελευταίες ώρες, έχουν σημειωθεί δεκάδες δονήσεις μικρότερης έντασης, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να εξακριβώσουν αν η δόνηση των 5,2 Ρίχτερ ήταν η κύρια ή μπορεί να σημειωθεί κι άλλη ισχυρότερη.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για τον σεισμό, τονίζοντας ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

Καθησυχαστικοί οι ειδικοί

Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε στο MEGA, για τη μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή της Εύβοιας.

«Όσο οδεύουμε στο να συμπληρώσουμε 24ωρο, η μετασεισμική ακολουθία πηγαίνει πολύ καλά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρκετούς μετασεισμούς με ικανοποιητικά μεγέθη. Το μεγαλύτερο μέγεθος έφτασε τα 3,8 Ρίχτερ», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Αυτό μας ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται μάλλον για τον κύριο σεισμό, κρατώντας όμως την επιφύλαξη. Δε θα ήταν όμως έκπληξη, οι μετασεισμοί που θα γίνουν να ξεπεράσουν το 3,8, μπορεί να πάμε στο 4 ή στο 4,5. Θα είναι μία φυσιολογική εξέλιξη», πρόσθεσε.

Θα ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα;

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ρωτήθηκε αν η σεισμική δόνηση αυτή μπορεί να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, με την απάντηση να είναι αρνητική.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να διεγερθεί ένα άλλο κοντινό ρήγμα, ο σεισμός δεν ήταν και τόσο μεγάλος. Θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος για να γίνει ενδεχομένως αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τα στοιχεία λένε πως η Ελλάδα τη διετία 2019-2021, έζησε πολλούς ισχυρούς σεισμούς. Όταν λέμε ισχυρό σεισμό εννοούμε από 6 και πάνω, είχαμε στο Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, στη Σάμο το 2020 με μέγεθος 7 Ρίχτερ και στον Τύρναβο με 6,2-6,3 Ρίχτερ. Αυτοί οι σεισμοί εκτόνωσαν ένα σημαντικό ποσό σεισμικής ενέργειας. Διανύουμε μία επόμενη φάση ύφεσης της σεισμικής δραστηριότητας, έχουμε μία "σεισμική άπνοια", αυτή όμως η φάση δε θα διαρκέσει για πάντα. Θα έρθει η στιγμή που θα έρθουμε αντιμέτωποι με έναν ισχυρό σεισμό», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Υπάρχουν περιοχές που μελετάμε για σεισμό για μεγαλύτερη ή μικρότερη πιθανότητα. Ο επίσημος αντισεισμικός κανονισμός περιγράφει το διαφορετικό επίπεδο σεισμικότητας στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν όμως και οι σεισμικές εκπλήξεις, όπως ο σεισμός στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999», κατέληξε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share