Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024

«Ανώνυμο» το ρήγμα στην Εύβοια που έδωσε τον σεισμό των 5,2 ρίχτερ - Η αγχωτική ανακοίνωση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου (video)

«Χειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου»

3 Νοεμβρίου 2023 15:05
«Ανώνυμο» το ρήγμα στην Εύβοια που έδωσε τον σεισμό των 5,2 ρίχτερ - Η αγχωτική ανακοίνωση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου (video)
Από Εύη Κουρίδου

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κάτοικοι στην Κεντρική Εύβοια έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή τους το πρωί της Παρασκευής (3/11).

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα evima.gr, δήλωσε πως οι επιστήμονες γνωρίζουν το ρήγμα, αλλά δεν έχει κάποια κοινή ονομασία, όπως συμβαίνει με άλλα γνωστά ρήγματα. «Είναι καταγεγραμμένο, οι επιστήμονες το μελετάνε, αλλά δεν έχει συγκεκριμένο όνομα», τόνισε.

«Από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε σε άλλη συνέντευξή του ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί με τέτοιο μέγεθος να ενεργοποιηθούν αλλά ρήγματα.

«Το μέγεθος του σημερινού σεισμού πρέπει να είναι το μεγαλύτερο για τη συγκεκριμένη περιοχή της Εύβοιας, γιατί δεν έχουμε ιστορικό πιο ισχυρό σεισμών», δήλωσε ο πρόεδρος το ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τον σεισμό. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επισήμανε ότι υπάρχουν κάποιες κατολισθήσεις στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν υπάρξει κλήσεις ούτε έχουν αναφερθεί ζημιές. Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις σε σημεία από το Προκόπι προς το Πήλι χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος ή να έχει εγκλωβιστεί κάποιο άτομο.

Σοκάρουν οι πρώτες εικόνες από Εύβοια μετά τον σεισμό: Κατολισθήσεις και ζημιές σε καταστήματα - Έκλεισε δρόμος (photos)

Το μέγεθος του ισχυρού σεισμού στο Προκόπι Ευβοίας «μαρτυρούν» οι πρώτες φωτογραφίες που έρχονται από τα τοπικά μέσα της περιοχής.

Παρά τα 5,2 Ρίχτερ φαίνεται ότι οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Ωστόσο, η ισχυρή δόνηση έριξε προϊόντα από τα ράφια σούπερ μάρκετ και προκάλεσε κατολισθήσεις σε δρόμους.

Οι πρώτες εικόνες από τον ισχυρό σεισμό στην Εύβοια

Οι πρώτες εικόνες από τον ισχυρό σεισμό στην Εύβοια

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, υπάρχουν ζημιές σε καταστήματα και σε επιχειρήσεις που έχουν σπάσει τζάμια, κυρίως στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο. Οι κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί είναι σε δρόμους κοντά στο επίκεντρο, στο χωριό Πύλι. Μάλιστα, στον δρόμο Κακιά Σκάλα στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου έχει κλείσει ο δρόμος.

Οι πρώτες εικόνες από τον ισχυρό σεισμό στην Εύβοια

Σύμφωνα με πληροφορίες του eviaonline, υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στο Α.Τ Μαντουδίου, καθώς έπεσε η ψευδοροφή του κτηρίου, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν υπάρξει κλήσεις. Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις σε σημεία από το Προκόπι προς το Πήλι χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος ή να έχει εγκλωβιστεί κάποιο άτομο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share