Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ο Τραμπ στηρίζει τον Χίτλερ και μηνύει Google, Facebook και Twitter - Σχεδιάζει τη δική του πλατφόρμα social media

Ζητεί να πάρει πίσω τους λογαριασμούς του

8 Ιουλίου 2021 10:51
Ο Τραμπ στηρίζει τον Χίτλερ και μηνύει Google, Facebook και Twitter - Σχεδιάζει τη δική του πλατφόρμα social media
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μήνυσε το Facebook, την Google και το Twitter, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει δικαστικά τον έλεγχο στα πολυαγαπημένα του social media.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε πως με τον τρόπο αυτό υπερασπίζεται το Πρώτο Άρθρο του Συντάγματος, εξήγησε πως κατέθεσε τρεις διαφορετικές μηνυτήριες αναφορές στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα, κατά του Facebook, του Twitter και της Google, αντίστοιχα.

Τι ζητάει ο Ντόναλντ Τραμπ

Η μήνυση έχει ως στόχο να αποκατασταθούν οι λογαριασμοί του Ντόναλντ Τραμπ που έχουν ανασταλεί, συμπεριλαμβανομένης μιας αποζημίωσης για την απόφαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να τον αποκλείσουν, αλλά και να διασφαλίσει πως άλλοι χρήστες δεν θα μπορούν να αποκλείονται από τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Η δικαστική ομάδα του τέως προέδρου καθοδηγείται από τον Τζον Π. Κοάλ, ο οποίος έγινε γνωστός στις ΗΠΑ για τους δικαστικούς του αγώνες έναντι των καπνοβιομηχανιών.

«Θα καταστήσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις υπόλογες» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μίλησε από το Εθνικό Κέντρο Γκολφ που διατηρεί στο Νιου Τζέρσι. «Αν μπορούν να το κάνουν σε μένα, μπορούν να το κάνουν σε οποιονδήποτε».

Ο Τραμπ στηρίζει τον Χίτλερ και μηνύει Google, Facebook και Twitter

Τι μπορεί να πετύχει ο Ντόναλντ Τραμπ

Το Twitter απέκλεισε διά παντός τον Ντόναλντ Τραμπ από την πλατφόρμα του, μετά τα γεγονότα της εισβολής στο Καπιτώλιο. Σύμφωνα με το Bloomberg, κανείς από τους εκπροσώπους των τεχνολογικών κολοσσών δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι για τη δικαστική διαμάχη που ξεκινά με πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντως, σύμφωνα με όσα σημειώνουν ειδικοί επί του θέματος στο δημοσίευμα, ο Τραμπ δεν έχει νομικό έρεισμα για να κερδίσει μια τέτοια δικαστική διαμάχη.

Όταν ο Τραμπ υποστήριζε τον... Χίτλερ

Ο Αδόλφος Χίτλερ «έκανε πολλά καλά πράγματα», φέρεται να δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το 2018 στη Γαλλία, υποστηρίζει ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Wall Street Journal σε ένα βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 13 Ιουλίου.

Η δήλωση αυτή, την οποία ωστόσο διαψεύδει ο Τραμπ, υποτίθεται ότι έγινε στο περιθώριο της επίσκεψής του για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό ισχυρίζεται ο Μάικλ Μπέντερ στο βιβλίο “Frankly, We did win this election” (Ειλικρινά, πράγματι κερδίσαμε τις εκλογές), αποσπάσματα του οποίου δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Μπέντερ υποστηρίζει ότι ο Τραμπ έκανε αυτήν την παρατήρηση κατά τη διάρκεια ενός «αυτοσχέδιου μαθήματος ιστορίας» που του παρέδωσε ο τότε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι. Ο πρώην στρατηγός των Πεζοναυτών «υπενθύμισε στον πρόεδρο ποιες χώρες ήταν με ποια πλευρά σε εκείνη τη σύγκρουση» και παρέθεσε «τα γεγονότα από τον Α΄μέχρι τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο καθώς και όλες τις φρικαλεότητες» που διέπραξε ο Χίτλερ.

Σχεδιάζει τη δική του πλατφόρμα social media

Αιφνιδιασμένος από το αντεπιχείρημα του Τραμπ, ο Τζον Κέλι «του είπε ότι έκανε λάθος αλλά ο Τραμπ επέμεινε στις θέσεις του» υπογραμμίζοντας την οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας τη δεκαετία του 1930, επί της ναζιστικής διακυβέρνησης.

Ο δημοσιογράφος, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, υποστηρίζει ότι ο προσωπάρχης του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία του απάντησε: «Δεν μπορείτε να λέτε κάτι καλό για τον Αδόλφο Χίτλερ. Σε καμία περίπτωση».

Ο Μπέντερ διαβεβαιώνει εξάλλου ότι ο Τραμπ έχει «εξωφρενική άγνοια της Ιστορίας», κυρίως σε ό,τι αφορά τη δουλεία και τον φυλετικό διαχωρισμό στις ΗΠΑ.

Το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στη Γαλλία εκείνη την εποχή είχε προκαλέσει ένα άλλο σκάνδαλο, όταν ο πρόεδρος ακύρωσε την επίσκεψή του σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό νεκροταφείο, κοντά στο Παρίσι, εξηγώντας ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές. Όμως σύμφωνα με το The Atlantic, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ απλούστατα δεν έβλεπε τον λόγο της επίσκεψης. «Γιατί πρέπει να πάω σ’ αυτό το νεκροταφείο; Είναι γεμάτο με χαμένους», φέρεται να είπε σε μέλη της ομάδας του, έγραψε η εφημερίδα τον Σεπτέμβριο του 2020, επικαλούμενη και αυτή ανώνυμες πηγές.

Ο Τραμπ φέρεται επίσης να χαρακτήρισε «κρετίνους» τους 1.541 Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη μάχη του Δάσους Μπελό ενώ στη συνέχεια ρώτησε «ποιοι ήταν οι καλοί» σε αυτόν τον πόλεμο.

Οι ισχυρισμοί αυτοί είχαν διαψευστεί κατηγορηματικά από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ σχεδιάζει δική του πλατφόρμα social media

Έχοντας αποκλειστεί από την πρόσβαση στο αγαπημένο του Twitter, το Facebook και άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μετά τα έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου και της εισβολής στο Καπιτώλιο την οποία με τον εμπρηστικό του λόγο ενθάρρυνε, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επιστρέψει στον κόσμο των social media, αλλά με μια δική του πλατφόρμα.

Αυτό τουλάχιστον έκανε γνωστό ένας απ' τους στενούς του συμβούλους, μιλώντας την Κυριακή στο Fox News.

Ο Τζέισον Μίλερ, εκπρόσωπος της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ για τις εκλογές του 2020, δήλωσε ότι η νέα πλατφόρμα αναμένεται σε δύο-τρεις μήνες από τώρα και θα «επαναπροσδιορίσει πλήρως το παιχνίδι».

Ο Μίλερ δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες και κανένα σχόλιο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο από αξιωματούχους του Οργανισμού Τραμπ, σύμφωνα με το Reuters.

Εκτός Facebook μέχρι το 2023 ο Τραμπ

Το Twitter την περασμένη εβδομάδα είπε ότι θα ζητήσει τη γνώμη του κοινού σχετικά με το πότε και πώς θα πρέπει να μπλοκάρει τους παγκόσμιους ηγέτες, λέγοντας ότι επανεξετάζει την πολιτική της και το εάν οι ηγέτες πρέπει να δεσμεύονται από τους ίδιους κανόνες με τους άλλους χρήστες.

Το Twitter, το Facebook και άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης υπόκεινται σε έλεγχο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται λογαριασμούς πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων μετά τον αποκλεισμό του Τραμπ για υποκίνηση βίας.

Το Facebook, το οποίο ανέστειλε επ 'αόριστον τη συμμετοχή του Τραμπ, ζήτησε από το ανεξάρτητο συμβούλιο εποπτείας του να αποφασίσει εάν πρέπει να ισχύει η απαγόρευση.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share