Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

O ΠΟΥ προειδοποιεί την Ευρώπη: Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να βρεθεί στη θέση της Ινδίας

"Καμπάνακι" από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

29 Απριλίου 2021 15:05
O ΠΟΥ προειδοποιεί την Ευρώπη: Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να βρεθεί στη θέση της Ινδίας

Έκτακτη προειδοποίηση απηύθυνε ο ΠΟΥ σε χώρες που έχουν χαλαρώσει τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, εκτιμώντας ότι «κατάσταση αντίστοιχη με αυτή στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε», καθώς η Ινδία βρίσκεται στο έλεος του φονικού ιού με τους ανθρώπους να πεθαίνουν στο δρόμο.

Ο Οργανισμός προειδοποίησε σήμερα την Ευρώπη κατά της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, εκτιμώντας πως η τεράστια υγειονομική κρίση που διέρχεται η Ινδία ίσως να οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη χώρα, αλλά και σε άλλους παράγοντες.

«Είναι πάντα τεράστια πρόκληση για τις χώρες όπου έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπου πραγματοποιούνται μαζικές συναθροίσεις, όπου υπάρχουν πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη και όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή, όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν την τέλεια καταιγίδα» προειδοποίησε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

O ΠΟΥ προειδοποιεί την Ευρώπη: Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να βρεθεί στη θέση της Ινδίας

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες

Ο Κλούγκε υπενθύμισε ότι στις περίπου 50 χώρες που εξετάζει ο ΠΟΥ Ευρώπης «τα ατομικά και συλλογικά μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες» για την ανάσχεση της πανδημίας, την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην περιοχή μειώνεται με σημαντικό ρυθμό για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες.

Το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού Β.1.617 έχει εντοπιστεί σε 17 χώρες, πολλές εκ των οποίων στην Ευρώπη. Θεωρείται «στέλεχος ενδιαφέροντος» και όχι «στέλεχος ανησυχίας», όπως αποκαλούνται τα πιο επικίνδυνα παραλλαγμένα στελέχη.

Σε όλη την περιοχή της Ευρώπης όπως την ορίζει ο ΠΟΥ, στην οποία περιλαμβάνονται και πολλές χώρες της Κεντρικής Ασίας, ποσοστό 7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Σύμφωνα με τα δεδομένα του διεθνούς οργανισμού, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από αυτό των ανθρώπων που νόσησαν από covid-19 στην ίδια περιοχή, 5,5%.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share