Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η Ινδία στο έλεος του κορωνοϊού: Πεθαίνουν πολίτες στους δρόμους (videos)

Στο Νέο Δελχί της Ινδίας οι διάδρομοι των νοσοκομείων είναι ασφυκτικά γεμάτοι από κρεβάτια και φορεία με ασθενείς

27 Απριλίου 2021 08:25
Η Ινδία στο έλεος του κορωνοϊού: Πεθαίνουν πολίτες στους δρόμους (videos)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο Νέο Δελχί της Ινδίας οι διάδρομοι των νοσοκομείων είναι ασφυκτικά γεμάτοι από κρεβάτια και φορεία με ασθενείς.

Οικογένειες παρακαλούν μάταια να τους δώσουν λίγο οξυγόνο ή μια θέση για τους δικούς τους ανθρώπους. Πολλοί πεθαίνουν προτού φθάσουν καν στο νοσοκομείο....

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η λεγόμενη ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού βύθισε τη χώρα του 1,3 δισ. κατοίκων στο απόλυτο χάος.

Κάθε 24ωρο «κλείνει» και με νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων· οι μολύνσεις ξεπερνούν πλέον σχεδόν τις 350.000 ημερησίως, οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους προσεγγίζουν τους 3.000 μόλις σε μία ημέρα, και οι εικόνες από τις μαζικές καύσεις νεκρών συγκλονίζουν.

Ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό μπορεί να είναι δε πολύ υψηλότερος από τα διαθέσιμα στοιχεία -ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας φθάνει μέχρι στιγμής τους 195.123 νεκρούς, βάσει των επίσημων στοιχείων.

Η Ινδία στο έλος του κορωνοϊού

Η κατάσταση στην Ινδία είναι «περισσότερο και από σπαρακτική», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί, παρέχοντας κρίσιμο εξοπλισμό και εφόδια, όπως χιλιάδες φιάλες οξυγόνου, προκατασκευασμένα, κινητά νοσοκομεία και εργαστηριακό εξοπλισμό» ανακοίνωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Παράλληλα, επισήμανε πως, όπως έχε ήδη καταστεί γνωστό, 2.600 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατευθύνονται στην Ινδία ώστε να συνδράμουν τις αρχές της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο έκδηλη η σημασία του εμβολιασμού» σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Διεθνείς αποστολές βρίσκονται καθ’ οδόν προκειμένου να στηρίξουν την αχανή χώρα στις τραγικές ελλείψεις οξυγόνου που αντιμετωπίζει. Το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να στέλνει αναπνευστήρες και συσκευές οξυγόνου, ενώ ανάλογη βοήθεια αναμένεται από κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Ινδία στο έλος του κορωνοϊού

Η Γαλλία ανακοίνωσε ήδη ότι θα παράσχει στην Ινδία «ουσιαστική ιατρική βοήθεια». Οι αποστολές εφοδίων θα ξεκινήσουν το επόμενο Σαββατοκύριακο. Μεταξύ άλλων θα σταλούν γεννήτριες παραγωγής οξυγόνου, αναπνευστήρες και κρυογονικές δεξαμενές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δεσμευόμενος ότι η Ουάσινγκτον «θα στηρίξει αταλάντευτα» την Ινδία.

«Ο πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η Αμερική θα στηρίξει αταλάντευτα τον ινδικό λαό», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση κατόπιν της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παράσχουν κατεπειγόντως βοήθεια, όπως υλικά για την παραγωγή εμβολίων, προστατευτικό εξοπλισμό, διαγνωστικά τεστ και αναπνευστήρες. Εξετάζουν, επίσης, το ενδεχόμενο να στείλουν στην Ινδία αποθέματα οξυγόνου, καθώς στα ινδικά νοσοκομεία παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις.

Στο Νέο Δελχί της Ινδίας οι διάδρομοι των νοσοκομείων είναι ασφυκτικά γεμάτοι από κρεβάτια και φορεία με ασθενείς.

Από πλευράς του ο Ναρέντρα Μόντι, σε ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για «εποικοδομητική» συνομιλία, προσθέτοντας ότι ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική βοήθεια. Σύμφωνα με το γραφείο του, ωστόσο, αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της πρόσβασης των αναπτυσσόμενων χωρών στα εμβόλια και υπενθύμισε ότι η Ινδία έχει ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να χαλαρώσει τους κανόνες σε ό,τι αφορά την πνευματική ιδιοκτησία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share