Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ινδία: Εφτασε ο ισχυρός κυκλώνας Γιας - Εκκενώνονται περιοχές

Eνα εκατομμύριο κάτοικοι αφήνουν τα σπίτια τους

26 Μαΐου 2021 11:26
india-eftase-o-isxyros-kyklonas-yaas
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο κυκλώνας Γιας, ο δεύτερος που πλήττει την Ινδία σε διάστημα δύο εβδομάδων, έφτασε σήμερα στο ανατολικό κρατίδιο Οντίσα, ανακοίνωσε η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και να έχουν μετακινηθεί σε καταφύγια.

Η πολύ ισχυρή κυκλωνική καταιγίδα Γιας βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νότια – νοτιοανατολικά της Μπαλασόρε στην Οντίσα, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία στη σελίδα της στο Twitter. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ριπές ανέμου που θα φτάνουν τα 185 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ έχουν προειδοποιήσει και για παλιρροϊκά κύματα ύψους περίπου τριών μέτρων τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν πλημμύρες.

Περισσότεροι από 1, 2 εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν σε παράκτιες περιοχές έχουν εγκαταλείψει τις εστίες του. Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν ήδη παράκτιες πόλεις και χωριά προμηνύοντας την άφιξη του κυκλώνα. Από το πέρασμα ενός ανεμοστρόβιλου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι από ηλεκτροπληξία στην περιοχή Χούγκλι, στη Δυτική Βεγγάλη.

Πλήγμα για τους Ινδούς

Κλειστά αεροδρόμια στην Ινδία

Οι αρχές της Καλκούτα, πρωτεύουσας της Δυτικής Βεγγάλης, έδωσαν εντολή να κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σήμερα. Το αεροδρόμιο Μπουμπανεσβάρ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Οντίσα, επίσης έκλεισε. Κάθε ζωή είναι πολύτιμη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Οντίσα Ναβίν Πατναΐκ, ζήτησε από τους πολίτες “να μην πανικοβάλλονται” και να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Ινδία: Eνα εκατομμύριο κάτοικοι αφήνουν τα σπίτια τους

Περίπου 4.800 μέλη σωστικών συνεργείων έχουν ήδη κινητοποιηθεί στα δύο κρατίδια, τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα και από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Ο κυκλώνας αυτός προσθέτει στα δεινά εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ινδία, την ώρα που η covid-19 δεν τους επιτρέπει να πάρουν ανάσα, δήλωσε ο Ουντάγια Ρεγκίμ αξιωματούχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη νότια Ασία. Εξάλλου ο Γιας αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στις προσπάθειες αντιμετώπισης της covid-19.

Ινδία: Εφτασε ο ισχυρός κυκλώνας Γιας - Εκκενώνονται περιοχές

Πλήγμα για τους Ινδούς

Ο κυκλώνας αυτός είναι ένα φρικτό πλήγμα για πολλούς ανθρώπους στις παράκτιες περιοχές, οι οικογένειες των οποίων έχουν επηρεαστεί από τις μολύνσεις και τους θανάτους λόγω της covid-19”, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης της περιοχής Σανταρμπάνς της Δυτικής Βεγγάλης, ο Μπανκίμ Σάντρα Χάζρα. Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στις παράκτιες περιοχές, είναι δύσκολο να τους προσφέρουμε καταφύγιο και παράλληλα να τηρούμε τις αποστάσεις για την πρόληψη της covid-19, σχολίασε.

Κάποια εμβολιαστικά κέντρα στις παράκτιες περιοχές της Δυτικής Βεγγάλης και στην Καλκούτα θα αναστείλουν τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με την πρωθυπουργό του κρατιδίου Μαρμάτα Μπανερζί, οι αρχές προσπαθούν να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία με επαρκή ποσότητα οξυγόνου και φαρμάκων για να καλύψουν τις ανάγκες τους μέχρι να περάσει ο κυκλώνας. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η συχνότητα και η ένταση των καταιγίδων στα νερά γύρω από την Ινδία αυξάνουν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ανόδου της θερμοκρασίας του νερού.

Κάποιοι από τους πιο φονικούς κυκλώνες στην ιστορία έχουν σχηματιστεί στον κόλπο της Βεγγάλης, ανάμεσά τους ένας το 1970 που προκάλεσε τον θάνατο μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στην περιοχή όπου αργότερα έγινε το Μπανγκλαντές. Ο πιο φονικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Οντίσα ήταν αυτός του 1999 που σκότωσε 10.000 ανθρώπους.

Ο Γάγγης ξεβράζει πτώματα ασθενών κορωνοϊού!

Φρίκη στην Ινδία με τον Γάγγη να ξεβράζει πτώματα ασθενών κορωνοϊού, την ίδια ώρα που μετρά 4.077 θάνατους από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο!

Πτώματα ασθενών που υπέκυψαν στον νέο κορωνοϊό έχουν εντοπιστεί σε ποτάμια της Ινδίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση ενός κρατιδίου σε επιστολή της οποίας έλαβε γνώση το Reuters, στην πρώτη επίσημη παραδοχή ότι εφαρμόζεται αυτή η ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική, η οποία ενδέχεται να οφείλεται στη φτώχεια και το φόβο για την ασθένεια που επικρατεί στα χωριά.

Εικόνες πτωμάτων να παρασέρνονται από το ρεύμα στον ποταμό Γάγγη, τον οποίο οι ινδουιστές θεωρούν ιερό, έχουν προκαλέσει σοκ στην Ινδία, η οποία είναι αντιμέτωπη αυτή την περίοδο με το σφοδρότερο παγκοσμίως κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αν και τα μέσα ενημέρωσης έχουν συνδέσει την πρόσφατη αύξηση των πτωμάτων που εντοπίζονται στους ποταμούς με την πανδημία, το βόρειο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, με 240 εκατομμύρια κατοίκους, δεν είχε σχολιάσει δημοσίως το θέμα μέχρι τώρα.

«Η κυβέρνηση διαθέτει πληροφορίες ότι τα πτώματα όσων υποκύπτουν στην covid-19 ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια ρίχνονται σε ποταμούς, αντί να ταφούν με τον σωστό τρόπο», ανέφερε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος Μανόζ Κούμαρ Σινγκ σε επιστολή του με ημερομηνία 14 Μαΐου προς τους επικεφαλής των περιφερειών της Ουτάρ Πραντές.

«Ως αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής, πτώματα έχουν εντοπιστεί σε ποταμούς σε πολλές περιοχές», πρόσθεσε.

Ο Σινγκ επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η επιστολή είναι αυθεντική, όμως πρόσθεσε ότι στις νεκροψίες που διενεργήθηκαν σε τέσσερα ή πέντε πτώματα στην περιφέρεια Γκαζιπούρ του κρατιδίου δεν εντοπίστηκε μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Ο Γάγγης ξεβράζει πτώματα ασθενών κορωνοϊού στην Ινδια

«Τα πτώματα έχουν αποσυντεθεί, οπότε δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούσε να εντοπιστεί ο κορωνοϊός στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται», σχολίασε ο ίδιος.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κάλεσε τους αξιωματούχους χθες Σάββατο να αυξήσουν τους πόρους που διαθέτουν για την υγεία στις περιοχές της υπαίθρου –όπου ζει το 70% του πληθυσμού της χώρας-- και να ενισχύσουν την εποπτεία τους, καθώς η covid-19 εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στα χωριά της Ινδίας, αφού ρήμαξε τις πόλεις.

Το κρατίδιο Ουτάρ Πραντές τ--ο οποίο έχει περισσότερους κατοίκους από όσους η Βραζιλία ή το Πακιστάν-- έχει πληγεί σφοδρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία. Υγειονομικοί αναφέρουν ότι πολλά κρούσματα στα χωριά του κρατιδίου, όπου ζει η πλειονότητα των κατοίκων, δεν αναφέρονται ποτέ.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share