Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου

Δείτε πότε και πού

29 Απριλίου 2021 13:52
Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ισραηλίνο Καθηγητή Ιατρικής Ναντίν Αρμπέρ στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού, καθώς σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές και στη χώρα μας.

Συνάντηση με τον Ισραηλινό Καθηγητή Ιατρικής Ναντίν Αρμπέρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νέα θεραπεία για τον κορωνοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση έγινε παρουσία του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την έναρξη των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19.

Η κλινική μελέτη στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί καταρχάς σε τρία Ιατρικά Τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων – δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Ξεκινούν οι δοκιμές για το φάρμακο του ισραήλ για τον κορωνοϊό

Η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στις 8 Φεβρουαρίου στην Ιερουσαλήμ. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στον κ. Νετανιάχου την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει και η χώρα μας στις κλινικές δοκιμές, κάτι που είχαν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες. Την επομένη της συνάντησης των δύο ηγετών, είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Ισραηλινού Καθηγητή Ναντίν Αρμπέρ.

Νίκος Τζανάκης για κορωνοϊό: "Μετά τα μέσα Ιουνίου θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων"

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μίλησε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca και την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Τι ανέφερε;

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Τζανάκη, "όλα τα εμβόλια είναι ισοδύναμα σε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Η διάθεση και προσφορά τους είναι μεγάλη οπότε ο εθνικός προγραμματισμός έχει τροποποιηθεί προς το καλύτερο", δήλωσε στο Μega, αναφερόμενος στη διάθεση του εν λόγω εμβολίου στις ηλικίες άνω των 30 ετών.

Όσον αφορά την πιθανότητα θρόμβωσης ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού, υποστήριξε ότι είναι απειροελάχιστη σε αντίθεση με την πιθανότητα θρόμβωσης από τον κορωνοϊό, η οποία είναι χιλιάδες φορές πολλαπλάσια. Επίσης, δήλωσε ότι θα υπάρξει ελεύθερη επιλογή εμβολίου, αλλά αργότερα, ενώ τόνισε τον κίνδυνο πνευμονίας από τον ιό σε περίπτωση μη εμβολιασμού.

κορωνοϊός διασωληνωμένοι

Μάλιστα, για την πορεία της πανδημίας υποστήριξε ότι έχει ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση μετά τις 10-15/4 και αυτή φαίνεται τόσο στα κρούσματα όσο και στον αριθμό νέων νοσηλειών. "Μετά τα μέσα Ιουνίου θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων", είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για τα εισπνεόμενα φάρμακα, είπε πως αυτό που έχει ήδη εγκριθεί φαίνεται να βελτιώνει αισθητά το δείκτη της νοσηλείας, ενώ για το φάρμακο από το Ισραήλ είπε πως είναι σε κλινική δοκιμή με υποσχόμενα αποτελέσματα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share