Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Χρυσή Αυγή: Ο Γιάννης Λαγός παραδέχθηκε ανοιχτά πως είναι ναζί - «Θα με δικάσετε γι' αυτό;»

Πέσαμε από τα σύννεφα...

24 Μαΐου 2024 18:51
Χρυσή Αυγή: Ο Γιάννης Λαγός παραδέχθηκε ανοιχτά πως είναι ναζί - «Θα με δικάσετε γι' αυτό;»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένας από τους καταδικασμένους υπαρχηγούς της νεοναζιστικής εγκληματική οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», ο Γιάννης Λαγός, παραδέχθηκε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πως είναι «ναζιστής».

«Είμαι ναζιστής! Θα με δικάσετε για αυτό;» είπε στο δικαστήριο ο Γιάννης Λαγός, απαντώντας σε ερώτηση που έκανε η Έδρα σε μάρτυρα από τα Ιωάννινα για περιστατικά με βανδαλισμούς με ναζιστικά σύμβολα στην παλαιά συναγωγή και στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης.

Δείτε επίσης: Πέθανε η δημοσιογράφος Ανζελίκ Κουρούνη - Ξεσκέπασε τη δράση της Χρυσής Αυγής

Ο εκνευρισμός του Γιάννη Λαγού ήταν εμφανής όταν ο μάρτυρας Αλέξανδρος Ράπτης, ιστορικός ερευνητής που συνεργάζεται με τοπική εφημερίδα, άρχισε να απαριθμεί διάφορα περιστατικά βίας με τάγματα εφόδου της «Χρυσής Αυγής», η οποία άλλοτε κάνοντας εκδηλώσεις για «την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου», άλλοτε για τη «λήξη του εμφυλίου», δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην πόλη των Ιωαννίνων.

«Η τοπική κοινωνία δεν ήθελε να γίνει η εκδήλωση αυτή γιατί υπάρχουν διακρατικές σχέσεις και συμφωνίες. Υπήρξε μεγάλη ένταση Το περιβόητο αυτό τάγμα ήρθε από την Αθήνα, 300-400 άτομα, προκάλεσε επεισόδια στην κεντρική πλατεία, χτύπησαν φοιτητές και πολίτες, που δεν ήθελαν να γίνει η εκδήλωση αυτή. Λειτουργούσαν όπως τα τάγματα εφόδου του 1933» συνέχισε ο μάρτυρας αναφερόμενος σε περιστατικό του 2009 για την «αυτονομία της Β. Ηπείρου».

Γιάννης Λαγός: Εκνευρίστηκε και πέταξε τα χαρτιά του

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Γιάννης Λαγός εκνευρίστηκε κατά τη διάρκεια των περιγραφών του μάρτυρα, και σε μία στιγμή πέταξε τα χαρτιά του, ψιθυρίζοντας παράλληλα κάτι προς την πλευρά του μάρτυρα.

Ωστόσο το ξέσπασμα του καταδικασμένου ήρθε όταν ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει για τους βανδαλισμούς σε ιερά σημεία της εβραϊκής κοινότητας της περιοχής

  • Εισαγγελέας: Είπατε και για το έμβλημα της Θούλης ότι γράφτηκε στους τοίχους και στις πόρτες. Η Θούλη είχε σχέση με το ναζιστικό καθεστώς;
  • Μάρτυρας: Χρησιμοποιήθηκε το έμβλημα αυτό για να συνδεθεί με το μεταφυσικό. Μετά την άνοδο του Χίτλερ το σήμα αυτό χρησιμοποιείται από στρατιωτικές μονάδες των ναζί. Με την άνοδο του Χίτλερ, η ελίτ, τα SS δηλαδή, ενέταξε το έμβλημα αυτό. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το έμβλημα έφεραν οι οπλίτες και αξιωματικοί των μάχιμων SS που ήταν ευρωπαίοι εθελοντές. Αυτό, λοιπόν, το έμβλημα, ο ανάποδος αγκυλωτός σταυρός, αποτυπωνόταν και χρησιμοποιούνταν ευρέως στα πρώτα περιοδικά στη Χρυσής Αυγής Το έμβλημα που συναντήσαμε και στους βανδαλισμούς του εβραϊκού νεκροταφείου Ιωαννίνων.
  • Εισαγγελέας: Η σβάστικα της Θούλης είναι διαφορετική από την ναζιστική σβάστικα;

Αυτή ήταν η στιγμή που για τον Γιάννη Λαγό η οργή ήταν πλέον έκδηλη. Ο κατηγορούμενος άρχισε να φωνάζει: «Δεν είναι πολιτική κατά τα άλλα η δίκη αυτή! Δηλώνω ναζιστής! Θα με δικάσετε γι' αυτό; Για να φύγουμε κάποτε! Δεν το έχω πει ποτέ, θα το πω τώρα, με φέρνετε στα όριά μου με τις ερωτήσεις! Είμαι εθνικοσοσιαλιστής! Μη γελοιοποιείτε άλλο τον εαυτό σας, καταδικάστε με να τελειώνετε. Έχετε εδώ τον γραφικό μάρτυρα και δεν ντρέπεστε, ρεζίληδες!».

Η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας ζήτησε από το δικαστήριο να ελέγξει ότι έχει καταγραφεί στα πρακτικά η δήλωση του οργισμένου Λαγού , ο οποίος στο μεταξύ είχε αποχωρήσει από την αίθουσα.

Όπως ανέφερε συνήγορος από την πλευρά των θυμάτων «είναι πολύ σημαντικό είναι η πρώτη φορά που ομολογείται ανοιχτά κάτι τέτοιο».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share