Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2023

Μεγάλες «καραμπόλες» στην κατανομή των εδρών στη Βουλή: Χάνει μία έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει μία το ΚΚΕ - Ποιοι μένουν εκτός από τη ΝΔ (video)

Αλλάζει ο κοινοβουλευτικός χάρτης

30 Ιουνίου 2023 15:48
Μεγάλες «καραμπόλες» στην κατανομή των εδρών στη Βουλή: Χάνει μία έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει μία το ΚΚΕ - Ποιοι μένουν εκτός από τη ΝΔ (video)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από Κυριάκος Μελλίδης

Μεγάλες «καραμπόλες» προκύπτουν στην κατανομή των εδρών μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων από την ανώτατη εφορευτική επιτροπή.

Μεταξύ άλλων αλλάζει και το άθροισμα των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καθώς το κόμμα της Κουμουνδούρου υποχωρεί από τις 48 στις 47 έδρες ενώ ο Περισσός εκλέγει 21 βουλευτές από 20 που είχε υπολογιστεί αρχικά. Παράλληλα, προσωρινή χαρακτήρισε την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα.

Μεγαλύτερες, όμως, είναι οι ανακατατάξεις που γίνονται σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες. Ειδικότερα η ΝΔ χάνει την έβδομη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, την οποία κερδίσει η Πλεύση Ελευθερίας. Επίσης έχει απώλειες στα Ιωάννινα (δεν εκλέγεται ο Γιώργος Αμυράς) και στη Δυτική Αττική μένει εκτός ο Σταμάτης Πουλής.

Αντιθέτως κερδίζει την έδρα στη Β΄ Πειραιά και επανέρχεται στη Βουλή ο Γιάννης Τραγάκης, που είναι ο αρχαιότερος τη τάξει βουλευτής καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1974 και στις Σέρρες όπου εκλέγεται ο Θεόφιλος Λεονταρίτης. Παράλληλα η ΝΔ κερδίζει έδρα στην Α' Αθήνας και έτσι επανέρχεται στη Βουλή ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος.

Επίσης στον νομό Σερρών χάνει έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η «καραμπόλα» τέλος με την Β' Πειραιά την οποία χάνει η Πλεύση Ελευθερίας οδηγεί και σε αλλαγές στην Α' Αθήνας όπου χάνει την έδρα το κόμμα «Νίκη» που αντ' αυτής βγάζει βουλευτή στη Δυτική Αττική.

Ελληνικό κοινοβούλιο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν και θα παραμείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο» - Η πρώτη ανάρτηση της Αχτσιόγλου μετά την παραίτησή του (photo)

Την πρώτη δήλωση μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε η Έφη Αχτσιόγλου. Η κ. Αχτσιόγλου, που θεωρείται ένα από τα φαβορί στην κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, πλέκει το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «είναι και θα παραμείνει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και για την Aριστερά παγκοσμίως».

Η ανάρτηση της Έφης Αχτσιόγλου

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και θα παραμείνει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και για την Aριστερά παγκοσμίως.

Σε συνθήκες εξαίρεσης, σε μια γωνιά της Ευρώπης, ηγήθηκε μιας πρωτόγνωρης πολιτικής ανατροπής, φέρνοντας την Αριστερά στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα έδειξε πως ένας άνθρωπος χωρίς δεσμούς και εξαρτήσεις από τους «νόμιμους ιδιοκτήτες» της χώρας μπορεί να γίνει πρωθυπουργός.

Αγωνίστηκε, διαπραγματεύτηκε και μετά από μια μεγάλη διαδρομή γεμάτη νίκες, ήττες, υποχωρήσεις, επιταχύνσεις και φρεναρίσματα δικαιώθηκε. Στήριξε τον κόσμο της εργασίας, έβαλε στο επίκεντρο τους πολλούς, την ανθρωπιά, τα δικαιώματα. Πήγε κόντρα στο ρεύμα του εθνικισμού, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας. Έδειξε έναν άλλο δρόμο για την πολιτική και τους πολιτικούς. Δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος όταν έπρεπε να υπερασπιστεί αξίες και αρχές. Και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μάθημα που μας έδωσε.

Μαζί του θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνες για τους πολλούς, για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας, για μια κοινωνία αξιοπρέπειας», αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου στην ανάρτησή της.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share