Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

Τριμερής Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας στο Βερολίνο μετά την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Λίγο μετά από την ανακοίνωση της μετατροπής της

14 Ιουλίου 2020 19:27
Τριμερής Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας στο Βερολίνο μετά την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Tριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο λίγα 24ωρα μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η συνάντηση έγινε την Κυριακή σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή, και ο Γιαν Χέκερ από γερμανικής πλευράς. Το μήνυμα του έστειλε μάλιστα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την είδηση μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, και επιβεβαιώθηκε από την τουρκική πλευρά, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με όλους , περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε έναν διάλογο. Όπως ξέρετε ο πρέσβης και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνεργάτες μου από το υπουργείο μας ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Toυρκίας- Γερμανίας. Και ο κύριος Καλίν με κάλεσε από εκεί και με ενημέρωσε τελικά αν υπάρχει θέληση γίνεται διάλογος!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απίστευτη οδηγία για την Αγία Σοφία: Ζητείται να κρύψουν τις αγιογραφίες για τη μετατροπή σε τζαμί

Τα γεγονότα με την Αγία Σοφία δεν έχουν τελειωμό, με τους Τούρκους να συνεχίζουν τις διαδικασίες μετατροπής της σε τζαμί και να προχωρούν σε μια απίστευτη οδηγία για την απόκρυψη των αγιογραφιών.

Στην ανακοίνωσή της, η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της χώρας, Diyanet, ζητά οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα» και υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» να παραμείνει ανοιχτό το «τζαμί» σε ώρες εκτός προσευχής καθώς και ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά», ενώ στην Ελλάδα οι αντιδράσεις είναι έντονες σε ορισμένα μέρη για την απόφαση.

«Οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό»

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική εφημερίδα Hurriyet είχε προαναγγείλει την κάλυψη των αγιογραφιών της Αγιάς Σοφιάς με ειδική τεχνολογία και φωτισμό.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share