Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020

Μήνυμα σε Τουρκία και Ερντογάν του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Αδύναμοι και μικρόψυχοι με την Αγία Σοφία»

Όλα όσα είπε με τον Νίκο Αναστασιάδη

14 Ιουλίου 2020 13:53
Μήνυμα σε Τουρκία και Ερντογάν του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Αδύναμοι και μικρόψυχοι με την Αγία Σοφία»
Αρθρογράφος: Ραφαήλ Αλαγάς
ΡΑΦΑΗΛ ΑΛΑΓΑΣ

Follow us on Google News

Το δικό του μήνυμα στην Τουρκία και τον πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε ως ένδειξη αδυναμίας και μικροψυχίας τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του από την απόφαση του Ερντογάν να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία είναι μεγαλύτερη από όλους και μας ξεπερνά όλους. Θα στέκεται ακλόνητη στη θέση της και θα φέρει στους αιώνες το θρησκευτικό και καλλιτεχνικό της φορτίο», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

«Απέναντι σε αυτή τη μικρόψυχη και αχρείαστη πρωτοβουλία της Τουρκίας η Ελλάδα θα δώσει απαντήσεις», είπε επίσης.

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, τη στιγμή που οι Τούρκοι συνεχίζουν την πρόκληση με τις οδηγίες για το τέμενος που θέλουν να δημιουργήσουν. Κατά τη συνάντησή τους τέθηκαν στο τραπέζι τα συμπεράσματα του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των Βρυξελλών, οι τουρκικές προκλήσεις έναντι των δύο χωρών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Επίσης, οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, αλλά και ο συντονισμός ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα στη μετά κορωνοϊό εποχή», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην αρχή της συνάντησης και πρόσθεσε: «Έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και έχει μία κρίσιμη ατζέντα».

«Προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ταυτισμένες. Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το πώς θα συντονίσουμε, όπως πάντα, τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «Οπότε έχουμε μία πλούσια ατζέντα μπροστά μας και σας υποδέχομαι για ακόμα μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου με αισθήματα αγάπης και συνεργασίας διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του ελληνικού λαού».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share