Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αγία Σοφία: Παίρνει απόσταση παρά την κατακραυγή ο Πούτιν

Αυτή είναι η αντίδραση της Ρωσίας για το θέμα

13 Ιουλίου 2020 11:54
Αγία Σοφία: Παίρνει απόσταση παρά την κατακραυγή ο Πούτιν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Απόσταση από το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παίρνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με την πρώτη αντίδραση της Ρωσίας να μην είναι σε καμία περίπτωση αυτή, που θα ήθελαν όσοι θέλουν τη διάσωση του παγκοσμίου πολιτιστικού χαρακτήρα της, τη στιγμή που η Ελλάδα επιχειρεί να διευρύνει τις διεθνείς της επαφές για το ζήτημα.

Η απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία και πέραν αυτής, αλλά είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας στην οποία κανένας δεν θα πρέπει να παρέμβει δήλωσε τη Δευτέρα (13/7) ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν, υπογραμμίζοντας την σημασία του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής. Εν γένει, θεωρούμε ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει, προφανώς. Ταυτοχρόνως επισημαίνουμε την αξία του κτιρίου ως τόπου που είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βερσίνιν.

«Αναβρασμός» για την Αγία Σοφία: Παρέμβαση από Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και Πάπα για το έγκλημα

«Αναβρασμός» επικρατεί και στον εκκλησιαστικό κόσμο για την Αγία Σοφία, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πάπα Φραγκίσκο να παρεμβαίνουν για το έγκλημα, όπου προβαίνει η Τουρκία, μιλώντας με σκληρά λόγια, ενώ το ζήτημα προχωρά ήδη και στις Βρυξέλλες.

Μετά την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί. Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».

«Είμαι βαθιά λυπημένος»

Την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί σχολίασε την Κυριακή 12 Ιουλίου και ο Πάπας Φραγκίσκος, δηλώνοντας «βαθιά λυπημένος», στη διάρκεια της ομιλίας του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Με σύντομη αλλά μεστή νοήματος αναφορά, επ' ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Θάλασσας, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε: «H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι βαθιά λυπημένος».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η παρέμβαση του Πάπα πραγματοποιήθηκε παρόλο που η πλειονότητα των αναλυτών προέβλεπαν ότι δεν θα γίνει, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη μικρή καθολική κοινότητα που ζει στην Τουρκία.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share