Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024

Πάσχα 2024: Πόσο θα κοστίσει φέτος το αρνί - Προειδοποιούν οι κτηνοτρόφοι (video)

Τσουχτερές οι τιμές!

6 Απριλίου 2024 11:03
Πάσχα 2024: Πόσο θα κοστίσει φέτος το αρνί - Προειδοποιούν οι κτηνοτρόφοι (video)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αρκετά ανεβασμένες αναμένονται να είναι οι τιμές αναφορικά το πασχαλινό τραπέζι.

Ειδικότερα, η τιμή του αρνιού έχει αυξηθεί ενώ οι κτηνοτρόφοι εξηγούν τι συμβαίνει με τις ελληνοποιήσεις των αρνιών.

Οι κτηνοτρόφοι Θωμάς και Χρίστος Μόσχος μίλησαν στο Mega το πρωί του Σαββάτου για τις εξαγωγές των αρνιών και τις ελληνοποιήσεις που όπως λένε οι ίδιοι το κράτος τις έχει νομιμοποιήσει τη στιγμή που προβάλλει τη διενέργεια ελέγχων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

«Φέτος επειδή το Πάσχα των καθολικών έπεσε πολύ νωρίτερα από το Ορθόδοξο, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις άλλες χώρες είναι αυξημένες, γιατί εκεί προτιμούν μικρά αρνάκια, και έτσι, τα δικά μας που γεννιούνται πιο νωρίς τα στέλνουμε εκεί πέρα. Για μας έχει σημασία αυτό, γιατί ρευστοποιούμε νωρίτερα και φέτος μας βοήθησε πολύ αυτό, αλλά έχουμε πάρει και μειωμένες επιδοτήσεις ή και καθόλου, οπότε μας βοήθησε η πρώιμη ρευστοποίηση. Το οποίο σημαίνει 30% αυξημένη εξαγωγή της Ελλάδας ισούνται με 30% εισαγωγή» επεσήμανε ο κτηνοτρόφος Θωμάς Μόσχος.

Δείτε επίσης: Πληρωμές: Αυξήσεις σε δώρο Πάσχα και επιδόματα - Ποιοι θα δουν περισσότερα χρήματα στο ΑΤΜ (video)

«Για να “βγούμε” η τιμή πρέπει να φύγει η τιμή από εμάς, από 9 ευρώ και πάνω. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι αν γίνει η σφαγή στην Ελλάδα, τότε θεωρείται ελληνικό. Αυτό είναι η ελληνοποίηση. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε υπάρχει νόμος γι΄αυτό. Αν έρθει σφαγμένο θεωρείται εξωτερικού, όταν είναι ζωντανά και σφαχτούν εδώ δεν είναι εισαγόμενα, θεωρούνται ελληνικής εκτροφής. Αν η εισαγωγή των προϊόντων είναι κάτω των 90.000 ευρώ δεν καταγράφεται στα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ» συμπλήρωσε.

Κλειστές τράπεζες λόγω Ορθόδοξου Πάσχα και Πρωτομαγιάς - Τι θα ισχύσει με τις πληρωμές

Σύμφωνα με πληροφορίες, για πολλές μέρες αναμένεται να κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα, καθώς η μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς αμέσως μετά τη Δευτέρα του Πάσχα, προσφέρουν ένα πενθήμερο που θα παραλύσουν όλες οι λειτουργίες.

Συγκεκριμένα, λόγω του εορτασμού του Ορθόδοξου Πάσχα, οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές μέχρι τη Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου και θα ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Μάλιστα, ήδη οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ενημερώνουν για τι θα ισχύσει τελικά. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς απέστειλε στους πελάτες της, την παρακάτω ενημέρωση:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από τη Μ. Πέμπτη 02 Μαΐου, θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Οι μεταφορές εντός Πειραιώς θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 8 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Επίσης, κλειστό θα παραμείνει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου.»

Πότε μπαίνει το Δώρο Πάσχα 2024

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, επομένως φέτος η πληρωμή του πρέπει να γίνει μέχρι την 1η Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του δώρου Πάσχα είναι όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Υπογραμμίζεται ότι το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Μάλιστα, σε περίπτωση μη καταβολής του, οι εργοδότες κινδυνεύουν με αυστηρά πρόστιμα.

Το Δώρο Πάσχα 2024 μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Τώρα για τον νέο βασικό μισθό -στα 830-, το Δώρο Πάσχα για κάποιον που έχει προσληφθεί στην επιχείρηση που εργάζεται από τουλάχιστον 1/1/2024 είναι 432.29 ευρώ.

Τονίζεται ότι ο νέος κατώτατος μισθός είναι 830 ευρώ μικτά, που σημαίνει 706 ευρώ καθαρά.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share