Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Έρχονται δυσάρεστες εκπλήξεις για χιλιάδες δικαιούχους

Αλλάζουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

28 Ιουλίου 2021 22:29
Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Έρχονται δυσάρεστες εκπλήξεις για χιλιάδες δικαιούχους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Έρχονται δυσάρεστες εκπλήξεις γαι χιλιάδες δικαιούχους! Μέσα στον επόμενο μήνα κλείνει το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 και αμέσως μετά ανοίγει η ΗΔΙΚΑ για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Ωστόσο, ειδικά για το κοινωνικό τιμολόγιο έρχονται δυσάρεστες εκπλήξεις για τους δικαιούχους, σε μια στιγμή που οι τιμές κινούνται ανοδικά.

Καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων έχει ανακοινωθεί η 27η Αυγούστου, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς να υπάρξει παράταση, ενώ οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να πλήξουν όσους λαμβάνουν επιδόματα ή είναι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς μια σειρά από επιδόματα μπαίνουν σε κίνδυνο. Δηλαδή όσοι είχαν την ελπίδα να γίνουν δικαιούχοι επιδομάτων, καθώς θα δηλώσουν λίγα στη φορολογική δήλωση, θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού θα τους κόψουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών θα ελέγχονται βάσει:

  • Της φορολογικής δήλωσης 2021, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
  • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2021), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

Τα κριτήρια για την παροχή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) έχουν τροποποιηθεί και θεωρείται ως Ετήσιο Συνολικό Πραγματικό Εισόδημα: το φορολογητέο, το αυτοτελώς φορολογούμενο ή το ειδικώς φορολογούμενο ή το απαλλασσόμενο φόρου εισόδημα ή το Τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής.

Αλλάζουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - Τι να προσέξετε

Νέα μέτρα για την ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλούνται από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Τι περιλαμβάνουν οι νέες πρωτοβουλίες

Οι νέες πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους προμηθευτών ρεύματος περιλαμβάνουν:

  • Την κατάργηση της πάγιας χρέωσης.
  • Την παροχή και τιμολογίων με σταθερή χρέωση πέρα από εκείνα που περιλαμβάνουν ρήτρες και αναπροσαρμογές ανάλογα με την διακύμανση των τιμών χονδρικής στο χρηματιστήριο ενέργειας.
  • Την θέσπιση ορίου 30 % στην διακύμανση των προσαυξήσεων λόγω εφαρμογής των ρητρών που συνδέονται με την τιμή χονδρικής.
  • Την κατάργηση του πέναλτι για πρόωρη αποχώρηση του καταναλωτή από έναν προμηθευτή, πριν λήξει το συμβόλαιο.

Αλλάζουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - Τι να προσέξετε

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share