Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

«Κούρεμα» έως και 100% για χρέη σε τράπεζες, Εφορία και Ταμεία: Μην χάσεις την ευκαιρία! Κερδισμένοι και χαμένοι

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - Μεγάλη «ανάσα» για χιλιάδες πολίτες

17 Ιουνίου 2021 14:21
«Κούρεμα» έως και 100% για χρέη σε τράπεζες, Εφορία και Ταμεία: Μην χάσεις την ευκαιρία!  Κερδισμένοι και χαμένοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Κούρεμα» έως και 100% για χρέη σε τράπεζες, Εφορία και Ταμεία: Μεγάλη «ανάσα» για χιλιάδες πολίτες. Η «αιωνόβια» ρύθμιση απευθύνεται σε 1,5 εκατομμύριο δυνητικά δικαιούχους που έχουν χρέη τουλάχιστον 10.000 ευρώ (μαζί και με τόκους – προσαυξήσεις) σε Εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία ή άλλους πιστωτές.

Αυτόματα με αλγόριθμο το κούρεμα από 75% έως 100% χρεών και προσαυξήσεων. Ακόμα και 180 δόσεις για τα μη εξασφαλισμένα δάνεια νομικών προσώπων. Μην χάσεις αυτή την αυκαιρία. Ενώ, αυξήσεις που ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 19,5% αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στο 55% του συνόλου της ελληνικής επικράτειας.

«Αιωνόβια» ρύθμιση χρεών με εξόφληση σε έως και 35 χρόνια, αλλά με «κόφτη» το 85ο έτος της ηλικίας του οφειλέτη, θέτει σε ισχύ τον Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών.

Με λύσεις «πλήρωνε όσα έχεις και μπορείς» (αλλά όχι και «ό,τι προαιρείσθε») η νέα ρύθμιση Σταϊκούρα απευθύνεται σε 1,5 εκατομμύριο δυνητικά δικαιούχους -φυσικά ή νομικά πρόσωπα- που έχουν συνολικά χρέη τουλάχιστον 10.000 ευρώ (μαζί και με τόκους – προσαυξήσεις) σε Εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία ή άλλους πιστωτές.

Το νέο σύστημα ευνοεί αυτούς που δεν έχουν υψηλής αξίας ακίνητη περιουσία γιατί κερδίζουν κούρεμα οφειλής.

Αντιθέτως, όποιος διαθέτει μεγάλη περιουσία και χρωστάει θα πληρώνει πιο υψηλή δόση. Αν οι «έχοντες και κατέχοντες» θέλουν χαμηλότερη δόση, θα πρέπει να πουλήσουν τουλάχιστον ένα μέρος από την περιουσία τους.

Ολα θα γίνονται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Δόσεις και τα «κουρέματα» θα βγαίνουν αυτόματα με αλγόριθμο.

Θα προσφέρει έως 420 δόσεις για χρέη στις τράπεζες και έως 240 δόσεις για χρέη σε Εφορία και Ταμεία. Θα σβήνει έως 75% ή 80% χρέη (κεφάλαιο και βασική ή αρχική οφειλή).

Θα διαγράφει 90%-και 100% από τόκους και προσαυξήσεις. Αρκεί να πληρώνει κάποιος δόσεις από τουλάχιστον 100 ευρώ τον μήνα – που μπορεί και να αυξάνονται σταδιακά μετά τα πρώτα χρόνια.

Κούρεμα επιστρεπτέας προκαταβολής έως 57%

Τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής κουρεύονται κατά 30% εφόσον είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 15% και κατά 50% στην περίπτωση που ο τζίρος τους μειώθηκε πάνω από 30%.

Στους υπόλοιπους τέσσερις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το 50% των κεφαλαίων που έλαβαν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις ήταν δώρο.

Από τα 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος περίπου τα μισά. Έχουν όμως τη δυνατότητα να κερδίσουν επιπλέον «κούρεμα» 15%.

Για να κερδίσουν την επιπλέον έκπτωση στα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν θα πρέπει να έχουν ως το τέλος της χρονιάς μια συγκεκριμένη δυνατότητα: τα χρήματα για εφάπαξ καταβολή του επιστρεπτέου ποσού. Εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος θα έχουν και ένα μπόνους 15%, πετυχαίνοντας έτσι μεγαλύτερο «κούρεμα» των κρατικών δανείων που έλαβαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Διαπραγματεύσεις με τράπεζες και διαχειριστές για κόκκινα δάνεια

Οι περισσότερες ρυθμίσεις με τράπεζες σήμερα προβλέπουν διαγραφή μέρους της ληξιπρόθεσμης οφειλής. Οι παράγοντες από τις οποίες εξαρτάται το «κούρεμα» από την τράπεζα ή τον διαχειριστή είναι:

  • η εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη, ώστε οι δόσεις που θα προκύψουν να μπορούν να εξυπηρετούνται,
  • οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί για τη λήψη του δανείου,
  • το υπόλοιπο της οφειλής σε συνδυασμό με την αξία του ακινήτου που έχει προσημειωθεί,
  • η οικογενειακή εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση, δηλαδή το κατά πόσον ο/η σύζυγος του οφειλέτη ή ακόμα και τα παιδιά έχουν περιουσιακά στοιχεία αλλά και
  • η εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του εγγυητή, ο οποίος επίσης θα πρέπει αποδεδειγμένα να μην μπορεί να καλύψει την οφειλή του πρωτοφειλέτη.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share