Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024

Ερχεται ρύθμιση χρεών σε 60-72 δόσεις και αναβίωση των 120 - Η νέα ρύθμιση προς την εφορία

Για τα κορωνοχρέη

13 Ιουνίου 2021 08:57
Ερχεται ρύθμιση χρεών σε 60-72 δόσεις και αναβίωση των 120 - Η νέα ρύθμιση προς την εφορία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Κλειδώνει» το σχέδιο της νέας ρύθμισης για τα κορωνοχρέη προς την Εφορία σε 60 έως 72 δόσεις και την αναβίωση των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους οφειλέτες, με το οικονομικό επιτελείο να ανεβάζει ταχύτητες υπό τον φόβο μιας νέας γενιάς κόκκινων φορολογικών οφειλών που θα ανοίξουν τρύπες στα κρατικά ταμεία.

Αμέσως με το Eurogroup της 17ης Ιουνίου, το σχέδιο θα παρουσιαστεί στους θεσμούς προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως και το τελικό πλαίσιο να ανακοινωθεί ακόμα και πριν από το τέλος Ιουνίου. Παράλληλα, αν χρωστάτε στο δημόσιο και στις τράπεζες δείτε πως ρυθμίσετε τις οφειλές σας μέχρι και 80%!

Ερχεται ρύθμιση χρεών σε 60-72 δόσεις και αναβίωση των 120

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο προς την Εφορία να ανέρχονται συνολικά στα 109 δισ. ευρώ και τους φόρους που έμειναν απλήρωτοι να φθά

Ερχεται ρύθμιση χρεών σε 60-72 δόσεις και αναβίωση των 120 - Η νέα ρύθμιση προς την εφορία
νουν στα €2,33 δισ. στο πρώτο τετράμηνο του 2021, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει ανάσες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και θα βρεθούν από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2022 απέναντι σε ένα νέο βουνό οφειλών και δόσεων.

Το νέο σχήμα ρύθμισης των κορονοχρεών θα κινείται σε δυο άξονες:

Νέα συνολική ρύθμιση εξόφλησης των χρεών που αφήνει πίσω της η πανδημία σε 60 έως 72 δόσεις. Την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και βλέπουν με αβεβαιότητα την επόμενη ημέρα, στο οικονομικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μια νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών της Εφορίας σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, καθώς εκτιμάται ότι η ρύθμιση των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων που προβλέπεται σήμερα για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 δεν είναι αρκετή.

Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν τις 72, ενώ στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν οι 24 άτοκες δόσεις, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει περισσότερες δόσεις αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%. Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου.

  • Αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά τον Μάρτιο του 2020. Θα είναι η τρίτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τις πύλες των 100 και 120 δόσεων για τους οφειλέτες της Εφορίας. Την τελευταία φορά είχε δοθεί η ευκαιρία να ενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου το 2020, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή το 2020, εφόσον:
  • Είχαν χάσει τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.
  • Θα πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων αυτών.
  • Είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020.
  • Είχαν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις των 100 ή των 120 δόσεων.

Επίδομα 534 ευρώ: Συνεχίζονται οι αναστολές και τον Ιούνιο

Συνέχεια θα υπάρξει στο θέμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας και για τον Ιούνιο, με την «Εργάνη» να είναι διαθέσιμη για υποβολή δηλώσεων για το επίδομα των 534 ευρώ των εργαζομένων από σήμερα (7/6) μέχρι την Παρασκευή (11/6).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εντός της ανωτέρω προθεσμίας δηλώνονται οι αναστολές των εργαζομένων που είναι δικαιούχοι και αφορούν στο διάστημα από 1 Ιουνίου 2021 έως και 11 Ιουνίου 2021, σε μια εβδομάδα με αρκετές πληρωμές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «από σήμερα, Δευτέρα 7/6/2021 και έως την Παρασκευή 11/6/2021, το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ είναι διαθέσιμο για υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Ιούνιο 2021. Εντός της ανωτέρω προθεσμίας δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1/6/2021 έως και 11/6/2021.

Από 12/6/2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για χρονικό διάστημα από 1/6/2021 έως και 11/6/2021.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και την 31/3/2021.

Η πολλαπλή ευκαιρία να «κουρέψετε» τα χρέη σας

Δυνατότητα να «κουρέψουν» χρέη από τραπεζικά δάνεια, οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, μέσα από μια σειρά ρυθμίσεων που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, αλλά και κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, όπως αναφέρει το imerisia.gr.

Επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά μπορούν να πετύχουν «κούρεμα» των οφειλών τους μέσα από:

  • την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού,
  • το πρόγραμμα «Γέφυρα 2»,
  • τις επιστρεπτέες προκαταβολές αλλά και
  • με απευθείας διαπραγματεύσεις με τράπεζες και servicers.

Eξωδικαστικός μηχανισμός

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα για κούρεμα των οφειλών εφόσον συμφωνήσουν οι πιστωτές που κατέχουν τουλάχιστον το 60% των οφειλών. Η λογική που υπάρχει στη διαδικασία αυτή είναι ότι εφόσον μια επιχείρηση είναι βιώσιμη και μπορεί να επιβιώσει εφόσον λυθεί το πρόβλημα της υπερχρέωσης θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση των οφειλών της μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Tο «κούρεμα» προς το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% των απαιτήσεων του δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση, 85% των απαιτήσεων του δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Επιπλέον, στην περίπτωση των διμερών διαπραγματεύσεων ή στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις όταν η προσφερόμενη λύση από τους χρηματοδοτικούς φορείς προκύπτει από την αντιπρόταση των πιστωτών, το «κούρεμα» βασικής οφειλής προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 75%.

Σημειώνεται ότι διαγραφή βασικής οφειλής προς το Δημόσιο και ασφαλιστικών εισφορών απαγορεύεται από τον νόμο. Περαιτέρω, στην περίπτωση αυτή το «κούρεμα» προς τους χρηματοδοτικούς φορείς δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 80% των απαιτήσεων των χρηματοδοτικών φορέων, με εξαίρεση τους τόκους υπερημερίας για τους οποίους δεν υπάρχει όριο.

Κούρεμα δανείου μέσω του «Γέφυρα 2»

Οι νέες διατάξεις για τους μικρομεσαίους που έχουν πληγεί από την πανδημία προβλέπουν μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης τουλάχιστον 10%, ενώ αναγνωρίζεται δικαίωμα στην τράπεζα να συμφωνήσει με τον οφειλέτη μέτρα για τη βιωσιμότητα της ρύθμισης, όπως το «κούρεμα» του κόκκινου επιχειρηματικού δανείου.

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια που υπάγονται στο Πρόγραμμα ορίζεται ρητά ότι δεν είναι επιτρεπτή η τροποποίηση των ουσιωδών όρων της σύμβασης (ως προς το κεφάλαιο, την τιμολόγηση και τη διάρκεια του δανείου). O χρηματοδοτικός φορέας σε συμφωνία με τον οφειλέτη μπορεί να προχωρήσει σε διαγραφή των τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή και διαγραφή κεφαλαίου, επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής, ή κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο.

Κούρεμα επιστρεπτέας προκαταβολής έως 57%

Τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής κουρεύονται κατά 30% εφόσον είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 15% και κατά 50% στην περίπτωση που ο τζίρος τους μειώθηκε πάνω από 30%.

Στους υπόλοιπους τέσσερις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το 50% των κεφαλαίων που έλαβαν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις ήταν δώρο.

Από τα 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος περίπου τα μισά. Έχουν όμως τη δυνατότητα να κερδίσουν επιπλέον «κούρεμα» 15%.

Για να κερδίσουν την επιπλέον έκπτωση στα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν θα πρέπει να έχουν ως το τέλος της χρονιάς μια συγκεκριμένη δυνατότητα: τα χρήματα για εφάπαξ καταβολή του επιστρεπτέου ποσού. Εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος θα έχουν και ένα μπόνους 15%, πετυχαίνοντας έτσι μεγαλύτερο «κούρεμα» των κρατικών δανείων που έλαβαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Διαπραγματεύσεις με τράπεζες και διαχειριστές για κόκκινα δάνεια

Οι περισσότερες ρυθμίσεις με τράπεζες σήμερα προβλέπουν διαγραφή μέρους της ληξιπρόθεσμης οφειλής. Οι παράγοντες από τις οποίες εξαρτάται το «κούρεμα» από την τράπεζα ή τον διαχειριστή είναι:

  • η εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη, ώστε οι δόσεις που θα προκύψουν να μπορούν να εξυπηρετούνται,
  • οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί για τη λήψη του δανείου,
  • το υπόλοιπο της οφειλής σε συνδυασμό με την αξία του ακινήτου που έχει προσημειωθεί,
  • η οικογενειακή εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση, δηλαδή το κατά πόσον ο/η σύζυγος του οφειλέτη ή ακόμα και τα παιδιά έχουν περιουσιακά στοιχεία αλλά και
  • η εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του εγγυητή, ο οποίος επίσης θα πρέπει αποδεδειγμένα να μην μπορεί να καλύψει την οφειλή του πρωτοφειλέτη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share