Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Τριπλός σεισμός με διαφορά λίγων λεπτών στις Σποράδες

Η καταγραφή από το Αστεροσκοπείο Αθηνών

15 Φεβρουαρίου 2023 23:13
Τριπλός σεισμός με διαφορά λίγων λεπτών στις Σποράδες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τρεις σεισμοί με διαφορά λίγων λεπτών σημειθηκαν στις Σποράδες. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών οι δονήσεις είχαν μέγεθος 2,9 ρίχτερ, 3,1 και 3 ρίχτερ και είχαν επίκεντρο 33 χλμ. ΝΑ του Πατητηριού Αλοννήσου.

Οι δονήσεις έγιναν από τις 21: 26 έως και τις 21:51, με τον μεγαλύτερο μεγέθους 3,1 ρίχτερ να έχει επίκεντρο 32 Χλμ. Β της Κύμης.

Η καταγραφή από το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Τριπλός σεισμός στις Σποράδες

Γιατί αποκλείεται να έχουμε ανάλογο σεισμό με της Τουρκίας στην Ελλάδα; Τι αναφέρουν οι επιστήμονες!

Ως «εφιαλτικά» χαρακτήρισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία για τον σεισμό στην Τουρκία που άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και αρκετές πόλεις σχεδόν ισοπεδωμένες.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία από έκθεση του Αστεροσκοπείου Kandilli και του Ινστιτούτου Έρευνας Σεισμών του πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία «ξεπέρασε σε ένταση τον βαθμό 11» ενώ σε ορισμένες περιοχές που στον χάρτη που επισυνάπτει είναι με σκούρο χρώμα «προσέγγισε τον βαθμό 12» στην κλίμακα Mercalli-Sieberg.

Θέλοντας να εξηγήσει το πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος αυτός, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος προσθέτει στην ανάρτησή του ότι ο επόμενος βαθμός, το 12, «είναι ο μέγιστος, αντιστοιχεί σε πλήρη καταστροφή, και σπανιότατα έχει παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση που επικαλείται ο σεισμολόγος η ζώνη καταστροφής από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία έχει μήκος 290 χλμ.

Ειδικά, δε, για τα κτήρια ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι αυτά που «υπέστησαν βλάβες 3ου, 4ου και 5ου βαθμού, δλδ από σημαντικές βλάβες έως ολική κατάρρευση, υπερβαίνουν τα 100.000».

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Eφιαλτικά τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το σεισμό της Τουρκίας! Η ένταση του σεισμού ξεπέρασε το βαθμό 11 και προσέγγισε...

Posted by Gerasimos Papadopoulos on Tuesday, February 14, 2023
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share