Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην Τουρκία: «Καταστράφηκε έκταση που φτάνει το μέγεθος της Ελλάδας!» - Δυσοίωνη πρόβλεψη Λέκκα για τους νεκρούς (Video)

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή

11 Φεβρουαρίου 2023 09:49
Σεισμός στην Τουρκία: «Καταστράφηκε έκταση που φτάνει το μέγεθος της Ελλάδας!» - Δυσοίωνη πρόβλεψη Λέκκα για τους νεκρούς  (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την εκτίμηση ότι οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία θα φτάσουν τις 50.000 εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ενώ βρίσκεται στη γειτονική χώρα μαζί με τα μέλη της ΕΜΑΚ που επιχειρούν για διασώσεις κάτω από τα συντρίμμια και ομάδα καθηγητών από την Ελλάδα. Επίσης, νεκρό εντοπίστηκε το ζευγάρι των Ελλήνων που αναζητούνταν στην Αντιόχεια.

Ήδη έχουν καλύψει για αυτοψία σχεδόν ολόκληρη την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους κατοίκους της περιοχής με όποιο τρόπο μπορούν. Όπως λέει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λέκκας, η περιοχή που καταστράφηκε από το σεισμό περιλαμβάνει 12 πόλεις και φτάνει περίπου σε έκταση το μέγεθος της Ελλάδας. Μιλάει επίσης για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει συναντήσει ποτέ.

Η ελληνική ομάδα κατάφερε να διασώσει κάποιους ανθρώπους που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μέσα σε ερείπια στην Αντιόχεια. Ανάμεσα τους ήταν και τρία παιδιά. «Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε αποδοθήκαμε στο διασωστικό έργο, διασώσαμε πέντε άτομα μέχρι τώρα και προσπαθούμε να βρούμε και άλλους για να διασώσουμε, κάτω όμως από πολύ αντίξοες συνθήκες, ο χρόνος τελειώνει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας εξηγώντας παράλληλα ότι «υπάρχει μια ολόκληρη μεθοδολογία σχετικά με τον εντοπισμό.

Αρχικά επειδή υπάρχει αυτό το χάος ουσιαστικά στην πληροφόρηση στηριχθήκαμε σε κατοίκους που μας λέγανε ότι έχουν συγγενείς τους οποίους έχουν ακούσει μέσα στα ερείπια. Στη συνέχεια γίνεται η πολύ επικίνδυνη επιχείρηση από τους άντρες της ΕΜΑΚ διείσδυσης μέσα στα κτίρια».

Ο κ. Λέκκας προσθέτει ακόμα ότι στο εξής θα είναι πολύ δύσκολη η ανεύρεση επιζώντων καθώς όπως λέει, έχει πολύ κρύο και οι εγκλωβισμένοι, πολλοί από τους οποίους είναι τραυματισμένοι, δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ κάτω από τα ερείπια.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτός από τον προφανή και σημαντικότερο παράγοντα, αυτόν του μεγάλου μεγέθους των σεισμών που έπληξαν τη γειτονική χώρα, μια σειρά άλλων παραγόντων συνετέλεσαν στο να καταστραφούν τόσα κτίρια και ως αποτέλεσμα να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές. «Ο δεύτερος παράγοντας ήταν τα εδάφη θεμελίωσης. Σε πολλές περιοχές αλλά όχι σε όλες. Δηλαδή ήταν πολύ χαλαρά εδάφη, τα οποία ενίσχυαν τη σεισμική κίνηση. Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι ο αντισεισμικός κανονισμός είναι υποδεέστερος από τον δικό μας. Ο τέταρτος παράγοντας ήταν τα υλικά κατασκευής. Είναι υποβαθμισμένη η κατασκευή στην περιοχή γενικότερα.

Ο πέμπτος παράγοντας είναι ότι τα κτίριά τους αρχιτεκτονικά είναι μεν ωραία απ’ έξω, έχουν κάποιες ιδιομορφίες, αλλά αυτές οι αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο για τα κτίρια. Δεν ήταν συμμετρικά κτίρια, είχαν προεκτάσεις, δεν συνδεόταν η τοιχοποιία με τον σκελετό κοκ».

«Η χώρα βυθίστηκε στο χάος. Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 50.000»

Υπάρχει μία απόλυτη δυσκολία, λέει ο κ. Λέκκας «και στις διασωστικές ομάδες και σε εμάς που ήρθαμε πρώτοι και στους κατοίκους που θα χρειαστεί να υπομείνουν αυτή την κατάσταση για κάποια χρόνια ακόμα. Είναι πολύ δύσκολο από τη μια στιγμή στην άλλη, ενώ έχεις το σπίτι σου και την οικογένεια σου, ξαφνικά να μένεις εκτός. Και αυτό ισχύει για περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα.

Η εκτίμηση η δικιά μου με βάση επιστημονικά δεδομένα είναι ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν και τους 50.000. Αν υπολογίσει κανείς τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν μέσα, το γεγονός ότι η κατάρρευση ήταν άμεση και το γεγονός ότι ήταν νύχτα, όλα συνηγορούν στο ότι θα έχουμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες θύματα». Οι επιζώντες κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει το σοκ λέει ο κ. Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εκτιμά ότι όσα σωστικά συνεργεία και να υπήρχαν δεν θα ήταν αρκετά.

«Τα σημεία επεμβάσεων είναι χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στις 25 ξένες αποστολές που μπορούν να αναλάβουν επιχειρησιακό ρόλο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν και ντόπιες αποστολές αλλά όσες και να είχαν δεν θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση», υποστηρίζει ο κ. Λέκκας.

«Στη Συρία είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα»

Με δεδομένο ότι η χώρα είναι όπως είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, τα πράγματα εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα. «Επέτρεψαν μόλις την Τετάρτη στις διασωστικές ομάδες να προσεγγίσουν, είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, αν και ο σεισμός εκεί είχε μικρότερη ένταση και τα αποτελέσματα ήταν μικρότερης κλίμακας», εξηγεί ο κ. Λέκκας.

Κάποιες από τις περιοχές που έχουν πληγεί από το σεισμό βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού και άλλες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Μετά από τους βομβαρδισμούς των 11 χρόνων του εμφυλίου πολέμου, στα όσα κτίρια είχαν απομείνει, οι καταστροφές είναι μεγάλες.

«Οι νεκροί είναι λιγότεροι γιατί η περιοχή που χτυπήθηκε βρίσκεται στην άκρη του ρήγματος και είναι πιο αραιοκατοικημένη. Δεν έχει την ίδια πληθυσμιακή πυκνότητα που έχει η περιοχή που επλήγη στην Τουρκία», τονίζει.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share