Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορονοϊός: Ποιο το χρονικό διάστημα της προστασίας από την τέταρτη δόση εμβολιασμού - Πόσο προστατεύει εν τέλει

Όλα τα αποτελέσματα της νέας έρευνας

21 Νοεμβρίου 2022 14:45
Κορονοϊός: Ποιο το χρονικό διάστημα της προστασίας από την τέταρτη δόση εμβολιασμού - Πόσο προστατεύει εν τέλει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια από τις βασικές απορίες των ανθρώπων που επιλέγουν να εμβολιαστούν αφορά την διάρκεια των αντισωμάτων και κατά πόσο μας καλύπτει για έξι λιγότερους ή περισσότερους μήνες.

Δείτε επίσης τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών για το Pfizer

Τα επίπεδα αντισωμάτων έξι μήνες μετά την τέταρτη δόση με το εμβόλιο των Pfizer–BioNTech εξέτασε μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "The NewEngland Journal of Medicine”.

Στην έρευνα συμμετείχαν εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έλαβαν τέταρτη δόση του εμβολίου BNT162b2. Η διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης ήταν έξι μήνες, σε μια χρονική περίοδο που οι παραλλαγές της Όμικρον (κυρίως BA.1 και BA.2) κυριαρχούσαν.

Αποτελέσματα έρευνας Κορονοϊου τέταρτης δόσης

Πώς έγινε η έρευνα


Η χημική απόκριση, δηλαδή η αλληλεπίδραση μεταξύ αντισωμάτων και αντιγόνων (όπως αξιολογήθηκε με τη μέτρηση της IgG και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων) μετά τη λήψη της τέταρτης δόσης του εμβολίου συγκρίθηκε με εκείνη μετά τη λήψη της δεύτερης και τρίτης δόσης.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αξιολογήθηκε συγκρίνοντας τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν λάβει τέταρτη δόση εμβολίου κατά τη διάρκεια διαφόρων χρονικών περιόδων (ημέρες 7 έως 35, ημέρες 36 έως 102 ή ημέρες 103 έως 181 μετά τη λήψη της τέταρτης δόσης) με ποσοστά μόλυνσης μεταξύ αυτών που είχαν λάβει τρεις δόσεις. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να είχαν λάβει την τρίτη δόση εμβολίου τουλάχιστον 4 μήνες νωρίτερα.

Πότε κορυφώθηκαν τα αντισώματα

Αποτελέσματα έρευνας Κορονοϊου τέταρτης δόσης

Η έρευνα έδειξε πως η ανταπόκριση αντισωμάτων κορυφώθηκε σε περίπου 4 εβδομάδες, μειώθηκε στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την τέταρτη δόση κατά τις 13 εβδομάδες και σταθεροποιήθηκε στη συνέχεια.

Καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 6 μηνών, τα προσαρμοσμένα εβδομαδιαία επίπεδα IgG και εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν παρόμοια μετά τη λήψη της τρίτης και τέταρτης δόσης και ήταν σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης.

Φάνηκε πως η λήψη της τέταρτης δόσης του εμβολίου BNT162b2 προσέφερε μεγαλύτερη προστασία έναντι της λοίμωξης από SARS-CoV-2 από αυτή που παρείχε η λήψη τριών δόσεων εμβολίου (με τη λήψη της τρίτης δόσης τουλάχιστον 4 μήνες νωρίτερα. Η χρονική αποτελεσματικότητα του εμβολίου (η οποία συνέκρινε τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των συμμετεχόντων που δεν είχαν ακόμη μολυνθεί μετά τον εμβολιασμό) μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, από 52% κατά τις πρώτες 5 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό σε -2% στις 15 έως 26 εβδομάδες.

Η μελέτη είχε πάντως αρκετούς περιορισμούς, όπως το ότι συμμετείχαν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, που μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού πληθυσμού. Επιπλέον, συμπεριλήφθηκαν μόνο οι υγειονομικοί που δεν είχαν προηγούμενη μόλυνση από SARS-CoV-2, γεγονός που περιόρισε περαιτέρω τη γενίκευση.

Τα συμπεράσματα


Η έρευνα καταλήγει στο ότι μένει να φανεί το κατά πόσον οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Το βασικό συμπέρασμα είναι όμως πως η τέταρτη δόση, και πιθανώς οι μελλοντικές αναμνηστικές δόσεις, θα πρέπει να χορηγηθούν ώστε να συμπίπτουν με τα κύματα της νόσου ή να είναι διαθέσιμα εποχιακά, παρόμοια με το εμβόλιο της γρίπης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share